Averea şefului CJ a intrat la apă? Dilema din spatele declaraţiei de avere a lui Maricel Popa
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Averea şefului CJ a intrat la apă? Dilema din spatele declaraţiei de avere a lui Maricel Popa

GALERIE
sef cj maricel popa
  • sef cj maricel popa
- +

O privire aruncată în bilanţurile contabile ale firmelor familiei Popa arată că cele mai multe nu stau tocmai pe roze. O altă societate primeşte o infuzie de capital printr-un contract încheiat cu Poşta Română. Anul trecut, Maricel Popa a primit de trei ori mai mulţi bani de la CJ decât din dividende

Publicarea declaraţiilor de avere dezvăluie, în fiecare an, cum a evoluat starea materială a fiecărui ales sau funcţionar public. Şefii CJ nu fac excepţie. Vicele Romeo Olteanu deţine aceleaşi apartamente de 46, respectiv 58 mp din ’91/’92 şi conduce acelaşi autoturism BMW X3 din 2008. În schimb, comparativ cu 2017, veniturile i-au crescut cu peste 50 la sută anul trecut, salt datorat îndeosebi majorării salariilor din administraţie - în cazul vicelui CJ, de la 89 la 133 de mii de lei pe an. Celălalt vicepreşedinte, Victor Chirilă, a avut în 2017 un venit de 96 de mii de lei, iar anul trecut a ajuns, la fel, la 133 de mii.
 
Partea profitabilă
 
Declaraţia preşedintelui Maricel Popa e consistent mai lungă, datorită numeroaselor proprietăţi imobiliare, şi a plasamentelor. În schimb, veniturile i-au rămas relativ constante. Pe lângă ce a câştigat din indemnizaţia de la CJ, 116,5 mii lei, şeful CJ a obţinut în 2017 dividende de 81 de mii de lei. Anul trecut, de la Consiliu a primit 150 de mii, iar dividende, 51 de mii de lei. În ambele cazuri, dividendele provin de la aceeaşi firmă, CertInd SA, specializată în servicii de certificare a sistemelor de management. 
 
Declaraţia de interese a lui Maricel Popa precizează că această companie, la care este unul dintre cei zece acţionari, a avut anul trecut 90 de contracte cu autorităţi publice. În aceeaşi declaraţie este menţionat şi venitul obţinut din contractul de închiriere a unui spaţiu al SC Vitalef SA către Compania Naţională Poşta Română SA. Aşa cum ziarul nostru a relatat, aici s-a mutat Serviciul de tranzit regional, în urma unui contract încheiat la începutul lunii martie pentru o perioadă de patru ani (VEZI AICI). Întrebat atunci despre această afacere, preşedintele CJ ne-a spus că nu are de făcut nicio declaraţie, pentru că nu el administrează firma, ci soţia sa. Declaraţia de interese menţionează un venit total în cei patru ani de contract (din care au trecut patru luni) „307.156,80 de euro plus TVA plus contravaloarea utilităţilor consumate“. Asta înseamnă 6.400 de euro/lună sau 7.600, cu TVA. 
 
Maricel Popa nu a vorbit în ultimii ani despre afacerile familiei
 
Menţionarea în cele două declaraţii a încă zece firme la care este acţionar sau pe care le administrează familia sa a atras comentarii din partea adversarilor politici din CJ. Romeo Vatră, liderul grupului liberal din CJ, nu a ratat momentul şi a amintit problemele acestor firme: aproape 100 de milioane lei datorii. Sunt „dovada că nu este valabil că trebuie să treci printr-un faliment pentru a deveni milionar, ci trebuie să treci prin 10 falimente pentru a deveni preşedinte de CJ“, a declarat Vatră. 
 
De la începutul mandatului său în fruntea CJ, cu trei ani în urmă, Maricel Popa a evitat de fiecare dată să comenteze afirmaţii legate de firmele administrate de membrii familiei sale sau unde aceştia sunt acţionari. Ba chiar s-a abţinut de la votarea oricărui proiect de hotărâre din CJ privitor la investiţii pe raza comunei Comarna, unde se află mai multe proprietăţi menţionate în declaraţia de avere. 
 
Oile negre
 
Dintre cele zece firme amintite în declaraţiile de avere şi de interese, toate preluate sau unde au fost cumpărate acţiuni la sfârşitul anilor ’90 şi în deceniul trecut, cele mai multe au înregistrat de atunci o scădere continuă a numărului de angajaţi. Singura excepţie este cea de la care a încasat constant dividende. Una dintre firme este în faliment (Omega Tehnoton Energetic), una, în întrerupere temporară de activitate (Tehnoton Electronics), iar una, în reorganizare judiciară (Augustus SRL). Acesteia din urmă i se adaugă altele două, care nu mai apar în declaraţii: Antrepriza Lucrări Drumuri şi Poduri şi Moldoforest, ambele, de asemenea, în reorganizare judiciară. În fine, alte trei societăţi au cifra de afaceri „îngheţată“ pe zero de mai mulţi ani. 
 
Maricel Popa nu a făcut niciodată, în cei trei ani de preşedinţie a CJ, un bilanţ al activităţii sale, chiar dacă mass-media a consemnat anumite evenimente sau etape din derularea unor proiecte pentru care nu-i contestă nimeni meritele. A susţinut, în schimb, că a adus în judeţ investiţii de sute de milioane de euro, deşi opoziţia îi reproşează că le-a moştenit din mandatul precedent. Aşadar, unde a fost un administrator bun: la firmele (familiei) sale sau, după localele din 2016, la şefia CJ? 
 
Pe de altă parte, în administraţia judeţului pe care o conduce, doar câţiva consilieri - mai puţin de un sfert din efectivul de 37 de aleşi - şi-au publicat rapoartele anuale de activitate. Ultima oară, asta s-a întâmplat în 2017.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.