Castigurile impozabile obtinute de la jocurile de noroc s-au redus cu 62% in primele 10 luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada din 2012. In date absolute, impozitul incasat de fisc a scazut de la 43.492 de lei anul trecut la 16.468 de lei acum.
Potrivit legislatiei fiscale, veniturile din jocuri de noroc se impoziteaza prin retinere la sursa cu 20%, daca venitul net nu depaseste 10.000 de lei, respectiv 25% pentru veniturile peste 10.000 de lei. Venitul net se calculeaza la nivelul castigurilor realizate intr-o zi de acelasi organizator sau platitor. Finantistii sustin ca majoritatea castigurilor din acest an nu au depasit 10.000 de lei. Un calcul aproximativ in baza impozitului incasat arata ca pana acum, in 2012, in judet castigurile din astfel de jocuri s-au ridicat la peste 82.000 de lei. Aceeasi formula de calcul arata ca anul trecut s-a castigat peste 217.000 de lei.
Totusi exista si o serie de castiguri care nu sunt impozitate, respectiv cele care nu depasesc valoarea de 600 de lei. In baza acestei prevederi, multi jucatori, de exemplu, de pariuri sportive evita impozitul, stabilind cote care sa le ofere un eventual castig neimpozabil.
In categoria jocurilor de noroc intra loto, lozuri, aparate speciale, pariuri sportive, poker si jocuri de tip casino.
Sute de „pacanele"
Aparatele speciale sau asa-zisele „pacanele" necesita autorizare din partea fiscului, iar datele statistice arata ca in judet activeaza cinci agenti economici locali si 27 de organizatori din alte judete care detin in total 674 de aparate. Numarul aparatelor a inregistrat o crestere fata de anii anteriori, insa se pare ca numarul jucatorilor si valoarea castigurilor au scazut.
Aparate setate in favoarea proprietarilor
Practic „norocul" tine mai mult de matematica. Aparatele sunt setate astfel incat sa ofere castiguri reprezentand aproximativ 30% din sumele jucate. Spre exemplu administratorul unui bar a povestit ca in zilele „bune" are incasari de 10.000 de lei de la cele cinci aparate pe care le detine, iar castigurile jucatorilor sunt de 3.000 de lei. In zilele cu trafic mai slab, incasarile ajung la 6.000 de lei si castigurile scad proportional. Aparatele sunt sigilate de fisc si verificate periodic inclusiv de angajatii Serviciului de Metrologie Legala. Totusi au fost si tentative de modificare a programelor informatice ce stau la baza aparatelor, insa au fost descoperite de politisti.
Manie incheiata tragic
Din pacate, mirajul unui castig imediat si usor a dus si la tragedii. Nu putine situatii au fost cand jucatori si-au curmat viata sau si-au pierdut o mare parte din avere de pe urma jocurilor de noroc, o activitate ce produce dependenta.
Din cauza acesteia mai multi tineri au ajuns in ultimii ani la psiholog, iar un tanar de 23 de ani, din Vorona si-a pus capat zilelor intr-o padure din zona, dupa ce a pierdut 1.200 de lei la jocurile de noroc.
Tot in acest an, un copil de 17 ani a fugit de acasa, dupa ce a pierdut banii parintilor la jocuri, iar patru tineri s-au ales cu dosar penal, dupa ce au furat banii firmei pentru jocuri.
Cresterea impozitelor pe pariuri blocata
In privinta agentiilor de pariuri sportive, numarul lor creste de la an la an insa castigurile stagneaza in ciuda unui numar semnificativ de jucatori.
Anul trecut executivul a incercat impunerea impozitarii cu 25% si a castigurilor sub 600 de lei, lucru ce a starnit nemultumirea caselor de pariuri.
Reprezentantii acestora spun ca masura ar duce la inchiderea a 30% din punctele de lucru si concedierea a 2.000 de salariati. Mai mult, ar incuraja pariurile ilegale.
La randul lor jucatorii au incurajat actiunea organizatorilor de pariuri. „Sunt un jucator amator. Pun rar cativa lei si de fiecare data am grija ca posibilul castig sa nu fie impozitat. De ce sa imi ia impozit statul pe norocul si intuitia mea?", a mentionat un jucator la pariuri sportive.
Casele de pariuri si-au mai pierdut totusi din credibilitate in momentul in care s-au implicat direct in sport, prin sponsorizarea anumitor echipe.
Numar constant de jucatori la loto
La jocul de tip loto situatia este aceeasi de ani buni, potrivit angajatilor Loteriei Romane. Exista un numar relativ egal de jucatori pasionati care completeaza bilete periodic. In privinta castigurilor, cele de categoria a III-a, maxim cateva zeci de lei, sunt platite de agentiile din judet, iar cele de categoria a II-a si I sunt platite de Loteria Romana de la nivel central si implicit impozitate de structurile superioare ale fiscului.
Si loteria sufera la capitolul credibilitate, in conditiile statisticile arata ca marile castiguri au fost acordate in apropierea unor mari evenimente nationale, sarbatori sau evenimente politice.
– Marian ROTARIU
Publicitate și alte recomandări video