Averi şi venituri în Consiliul Local: criptomonede, tranzacţii mari pe bursă şi afaceri frumoase cu statul
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Averi şi venituri în Consiliul Local: criptomonede, tranzacţii mari pe bursă şi afaceri frumoase cu statul

GALERIE
Consiliul_Local_Iasi_sedinta
  • Consiliul_Local_Iasi_sedinta
- +

Consilierii locali şi-au actualizat declaraţiile de avere. Pentru unii dintre ei, afacerile cu statul au devenit o sursă importantă de venit, în timp ce alţii preferă tranzacţii pe bursă sau investiţii în criptomonede. În cazul primarului Mihai Chirica, declaraţia actuală este aproape trasă la indigo cu cea anterioară, dar cu unele nuanţări. În privinţa caselor în care locuieşte sau le deţine, situaţia rămâne tot înceţoşată. Modificări notabile apar la unul dintre viceprimari, fiind vorba în special despre o tranzacţie imobiliară şi achiziţia de Bitcoin şi alte monede virtuale. Alţi aleşi locali, deşi lucrează exclusiv la stat, au venituri ce merg spre 7.500 euro pe lună. „Ziarul de Iaşi“ prezintă principalele aspecte din declaraţiile de avere şi interese ale consilierilor locali.

Declaraţiile de avere trebuiau depuse, de cei vizaţi de lege, până la 15 iunie anul curent, ulterior, până în data de maximum 15 iulie, acestea urmând a fi făcute publice. Zilele acestea au fost astfel făcute publice declaraţiile tuturor aleşilor locali din Consiliul Local Iaşi. „Ziarul de Iaşi“ le-a parcurs în detaliu pe toate, şi vă prezintă ce este mai interesant.

Liberalul Boz: profit din afaceri cu statul

Eduard Boz (PNL) a încasat dividende în valoare de 60.000 lei de la firma „Envi Grup“ SRL: anul trecut, „Ziarul de Iaşi“ a dezvăluit că această societate a încheiat contracte cu diverse primării pentru servicii de consultanţă (întocmire studii pentru reţele de gaze) într-o afacere cu iz liberal. În acelaşi timp, firma la care Boz deţine 50% din acţiuni a vândut şi măşti în debutul pandemiei Covid-19, cea mai mare parte a lor la instituţii publice cu un preţ care a ajuns până la 4,5 lei/bucată. Datele financiare ale societăţii pentru primul an de funcţionare arată o cifră de afaceri de aproape 500.000 lei cu un profit de peste 340.000 lei. Nu doar afacerile cu măşti şi gaze au fost profitabile pentru Boz: în martie 2020, cabinetul său de avocatură a încheiat (încă) un contract pe 2 ani cu Primăria Moţca pentru asistenţă juridică (48.000 lei). Boz reprezintă juridic primăria comunală încă de pe vremea când liberalul era consilier judeţean prin contracte succesive încheiate după anul 2013 şi până în prezent, toate prin achiziţie directă: în total, peste 170.000 lei încasaţi de cabinetul avocatului Boz.

Crucianu (PSD): salarii de la stat şi dividende din privat

Unul dintre consilierii locali cu cele mai mari venituri în cursul anul trecut este Bogdan Crucianu (PSD). De la stat, social-democratul a încasat o sumă de peste 80.000 lei, el fiind, simultan, director al Casei de Cultură a Studenţilor, consilier local şi consilier parlamentar. În schimb, Crucianu a obţinut venituri consistente din dividende aferente anilor 2018 şi 2019 de la două firme la care este acţionar: peste 260.000 lei. Una dintre firme a fost implicată într-o afacere cu Primăria: „Safe Wheels Invest“ SRL a stârnit controverse după ce a concesionat un teren de la municipalitate, „Ziarul de Iaşi“ relatând despre acest caz anul trecut. O medie lunară a tuturor veniturilor social-democratului pe 2020 ajunge la peste 28.000 lei, respectiv circa 5.800 euro.

Totuşi, cele mai mari venituri în 2020 le-a obţinut Călin Scripcaru (PNL), dar indemnizaţia de la Primăria Iaşi reprezintă doar 2% din totalul acestora. Medic de profesie, Scripcaru a avut venituri de peste 420.000 lei în anul 2020 de la Institutul de Medicină Legală (medic primar), Universitatea „Al.I. Cuza“ (profesor universitar) şi Universitatea „Ştefan cel Mare“ Suceava (profesor universitar), respectiv aproape 35.000 lei în fiecare lună.

Vicele Juravle a vândut teren, a investit în criptomonede

Dacă în declaraţia viceprimarului Cezar Baciu (ex-USRPLUS) sunt multe spaţii goale, celălalt viceprimar, Daniel Juravle (PNL), a devenit unul dintre politicienii locali cumpărători de monede virtuale: valoarea la zi a criptomonedelor deţinute de Juravle este de circa 21.000 lei. Viceprimarul s-a orientat de la moneda promovată intens de Elon Musk (DOGE) şi până la celebrul Bitcoin. Totodată, în mai 2021, liberalul a obţinut 20.000 lei după ce a vândut un teren pe care îl deţinea în coproprietate în Vatra Dornei. În acelaşi timp, liberalul a declarat un profit de 3.400 dolari din tranzacţii bursiere pe durata a 18 luni.

Un jucător pe bursă ceva mai experimentat este consilierul local Iulian Huşanu (USRPLUS), din punctul de vedere al câştigurilor: la începutul acestui an, consilierul local a vândut acţiuni la diverse companii (Antibiotice, Alro, Banca Transilvania, SIF, Romgaz etc.) pe care a obţinut, în total, aproape 300.000 lei. În acelaşi timp, Huşanu are de recuperat peste 650.000 lei de la una dintre firmele la care este acţionar (împrumut acordat în nume personal).

În ceea ce priveşte averile celorlalţi consilieri locali, fluctuaţiile faţă de anii precedenţi nu au fost semnificative, poate doar la nivel de venituri unde au fost creşteri pe linie, indiferent de domeniul profesional în care activează fiecare. Totuşi, unele lucruri merită menţionate: economiile din bănci ale lui Florentin Ciobotaru (PNL) au urcat până aproape de 100.000 euro, în timp ce George Pleşu (USRPLUS) a depăşit acest prag, Ciprian Bostan (PNL) a vândut o casă cu 54.000 euro, iar şeful Comisiei de urbanism Iulian Nicolau (USRPLUS) a încasat circa 220.000 lei prin intermediul biroului său de arhitectură.

Averea primarului: proprietăţile la vedere

De la începutul celui de-al doilea mandat, averea primarului Mihai Chirica nu a suferit modificări. Edilul are în continuare două terenuri: unul în Bârnova (1.400 mp) şi celălalt în Neagra Şarului (Suceava, 4.200 mp). În declaraţie, primarul a trecut trei proprietăţi imobiliare: un apartament de 70 mp (proprietatea lui), un apartament de 72 mp (soţia) şi o casă de 136 mp cu terenul aferent („vila bebeluşului“ care a făcut obiectul unui scandal mediatic). O controversă care încă rămâne în jurul primarului este bunul imobiliar din Frasin (Suceava) unde proprietar este firma fratelui edilului. De asemenea, el locuieşte într-o vilă din Galata care nu este trecută în declaraţia de avere întrucât nu este proprietatea lui. În bănci, primarul are active în valoare 2.116 euro şi 21.246 lei. La capitolul datorii, edilul a amintit de un acord de împrumut în valoare de 112.500 lei care datează din 2014 şi are scadenţa în acest an. La capitolul venituri, Mihai Chirica a încasat anul trecut 164.268 lei de la Primărie, respectiv aproape 14.000 lei/lună. În acelaşi timp, veniturile edilului sunt rotunjite din închirierea unui apartament din Independenţei (5.000 euro/an).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opţiuni

Cătălin ONOFREI

Opţiuni

Urmează o perioadă plină de umor.

Filmuletul zilei

opinii

Femei tunate

Briscan ZARA

Femei tunate

Se pune o presiune culturală tot mai mare din partea societăţii moderne plictisite de ceea ce este natural, normal, pentru perfecţionarea continuă a aspectului fizic. Fetele/ femeile petrec din ce în ce mai mult timp în faţa oglinzii pentru a-şi acoperi defectele (de cele mai multe ori unice şi fermecătoare) pentru a arăta cât mai asemănător cu personajele din desene animate, pentru a fi, cu alte cuvinte, toate la fel!

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Big Data înseamnă procesare, analiză şi predicţie având la dispoziţie capacităţi imense de stocare a datelor din mediul digital. Aceste date sunt frecvent descrise de o componentă a informaticii numită Artificial Intelligence - AI (inteligenţă artificială), mai exact de un domeniu al AI numit „învăţare automatizată” care, mai pe înţelesul tuturor, înseamnă matematică aplicată în procesarea unui volum mare de date pentru a obţine probabilităţi. 

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Mihai DORIN

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Avem fireşti aşteptări ca într-un partid tinerii să fie o alternativă la mentalitatea şi năravurile generaţiei vechi. Aşa ar fi normal într-o ţară în care clasa politică şi-ar propune să fie în serviciul public cu responsabilitate, maturitate şi patriotism. Din nefericire, sursele şi resursele reclamate de o asemenea conduită, lipsesc aproape cu desăvârşire. 

pulspulspuls

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele, din străfundul sufletului, cică se tot aud de sâmbătă seară încoace prin zona lui dom’ Costel şi a apropiaţilor acestuia, stimaţi telespectatori.

Caricatura zilei

Turnee golf

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.