Averile viitorilor parlamentari de Iași. Cei mai modești și cei mai bogați deputați și senatori
Nou-veniții în politica ieșeană sunt cei mai săraci, indiferent din partea cărui partid au candidat. La cealaltă extremă sunt aleșii care au avut nevoie de ceva timp să-și completeze declarațiile de avere.
Cum să trăiești fără leafă și fără pensie
Ștefan Tanasă (34 de ani) va fi unul dintre novicii Camerei Deputaților. A fost subprefect în perioada guvernării PNL-USR (2021) și tot de atunci conduce filiala ieșeană a USR. De profesie inginer, Tanasă are cea mai subțire declarație de avere din tot grupul parlamentar de Iași. Pe ea figurează doar un teren în suprafață de jumătate de hectar, la Vulturi, Popricani. În tot anul trecut, potrivit documentului afișat pe pagina Agenției Naționale de Integritate, Tanasă nu a avut niciun venit.
Originar din Craiova și stabilit în București, Dumitru Manea (68 de ani) este scriitor și scenarist. Prospăt ales (la redistribuire) senator de Iași din partea SOS România, Manea nu a trecut în declarația de avere niciun venit salarial sau din pensie. Sunt menționate în schimb un depozit bancar în sumă de 33 de mii de lei, deschis în 2010, și un premiu încasat anul trecut, de 5.000 de euro. Nici soția – care apare doar în calitate de coproprietar al apartamentului pe care îl dețin împreună în București – nu este menționată cu vreun venit.
La un apartament de 15,54 mp merge o rulotă
Nou intrată în Parlament din partea aceluiași partid este și Simona Macovei Ilie (45 de ani) ieșeancă 100 la sută. Așa cum ni s-a prezentat, este juristă de profesie, dar responsabilă cu comunicarea și acționară la compania de construcții Granit. Anul trecut, a obținut un venit salarial de 45 de mii de lei.
Împreună cu soțul, deține 1,5 hectare de teren agricol în Miroslava, iar anul trecut au cumpărat un apartament de doar 15,5 mp. Suprafața locativă relativ mică este însă completată cu o rulotă marca Bailey Pageant, care face pereche cu un BMW X5, ambele vehicule fabricate înainte de 2010, potrivit declarației de avere.
De loc din Timișoara, cu job în București
Un alt „new entry” în grupul parlamentar ieșean, Ancuța Irimia (30 de ani), este antreprenor. Ea menționează un venit de 37 de mii de lei obținut anul trecut în calitate de șef de cabinet al unui deputat ex-AUR din Hunedoara (respectiv al Anamariei Gavrilă, cea care a înființat Partidul Oamenilor Tineri). Potrivit declarației de avere a proaspetei deputate, soțul a câștigat o sumă similară ca inginer dintr-un job anonimizat. Împreună, cei doi dețin un teren de 700 mp la Vișan, Bârnova. Pe pagina „politică” de Facebook, deputata POT precizează că e din Timișoara și că locuiește la Iași.
Trei de la AUR și toți universitari
La deputați, toți cei trei reprezentanți ai AUR pășesc pentru prima dată în Parlament. Cunoscut pentru cariera sa sportivă, de la jucător, la președinte al Politehnicii Iași (până în 2021), Ciprian Paraschiv (50 de ani) a avut anul trecut un ultim „premiu” de la acest club, de aproape un milion de lei. Ca profesor la UMF, el a menționat în declarația de avere un venit de 128,5 mii lei pe anul trecut, similar soției, conferențiar la Universitatea Tehnică. Paraschiv menționează și cinci credite contractate în ultimii doi ani și scadente cel mai târziu în 2029. În total, peste 200 de mii în monedă neprecizată. În ultimii zece ani, familia Paraschiv a achiziționat trei autoturisme (Dacia, Nissan și Suzuki) și a donat un apartament și un teren intravilan.
Profesorul Silviu Gurlui (53 de ani) este moștenitor al trei terenuri agricole/ forestiere plus două case de locuit în Bacău și proprietarul unui apartament în Iași. De anul trecut până acum a contractat patru credite la bănci, peste 600 de mii de lei, iar din activitatea didactică și de cercetare la Universitatea „Al.I. Cuza” a câștigat în 2023 un sfert de milion de lei.
Cristina Dascălu (55 de ani) a câștigat mai puțin din activitatea didactică prestată la o universitate privată ieșeană decât colegii săi de partid „de la stat”: aproape 60 de mii de lei. Ea a menționat în schimb mai multe conturi deschise la o bancă românească și la una americană, precum și un apartament pe care îl deține la Tg. Neamț.
Deputat și vice la CJ
Al șaselea nume nou în categoria deputaților este cel al lui Sorin Afloarei (34 de ani). În calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean, funcție pe care o ocupă din noiembrie 2020, Afloarei a raportat un venit pe anul trecut în sumă de 181.537 de lei. Completată pe 2 octombrie, înaintea depunerii candidaturii la Parlament, declarația nu menționează împrumutul de aproape 200 de mii de lei acordat PNL Iași în nume personal, care apare în schimb în documentul similar depus o lună și jumătate mai târziu la CJ, la preluarea mandatului.
Curiozitățile ministrului Rafila
Novice la Iași este și Alexandru Rafila (62 de ani), impus de PSD București pe listele de la Iași. Pentru anul trecut, el a raportat venituri de 290 de mii de lei ca ministru al Sănătății, profesor la UMF București și angajat al Institutului Național de Boli Infecțioase. La acestea se adaugă dobânzi în sumă de 126 de mii de lei de pe urma unor depozite bancare în sumă de peste 3,8 milioane de lei echivalent. Acestora li se adaugă plasamente (titluri și împrumuturi) de peste 3,37 milioane de lei.
Potrivit declarației de avere, conduce un autoturism BMW fabricat în 2022, dar anul trecut a vândut un alt autoturism unei fundații din Cluj-Napoca pentru suma de: 200 de mii de lei. Actualul ministru deține un apartament în București și o casă la Râșnov, precum și trei terenuri în jurul Capitalei.
PSD și PNL, aceeași avere
Ceilalți doi deputați PSD ai Iașului sunt ieșenii Bogdan Cojocaru (41 de ani) și Maricel Popa (63 de ani). Primul a menționat 144 de mii de lei venit pe anul trecut, ca prefect, iar cel de-al doilea, 134 de mii de lei din indemnizația de senator și încă aproape 100 de mii de lei din salariul de la firmele familiei. Cojocaru a inclus în declarație un teren de 600 mp intravilan la Tomești și curtea casei de la Miroslava, tot 600 mp, în vreme ce Popa deține cote de 50 la sută din patru terenuri situate la Comarna. Dacă acesta din urmă deține tablouri și bijuterii pe care le-a evaluat la 50 de mii de euro, fostul prefect are în bancă echivalentul a 250 de mii de lei, dar este și dator cu aproape 200 de mii de lei.
Înainte să înceapă al doilea mandat de deputat, Alexandru Muraru (42 de ani), a acumulat datorii de peste 1,25 milioane de lei, între care leasing-ul pentru un autoturism și finanțarea pentru alegerile europarlamentare în care a candidat. Indemnizația de deputat a totalizat anul trecut 131 de mii de lei, la acest venit adăugându-se cel de la Universitatea „Al.I. Cuza”, unde Muraru este cercetător științific și profesor asociat (59 de mii de lei).
Probabil cel mai eficient deputat
Primul mandat de deputat al Monicăi Berescu (37 de ani, USR) a fost unul benefic: cinci terenuri achiziționate în intravilanul comunei Rediu și unul în municipiul Iași. Două plasamente în fonduri de investiții totalizează peste 9,2 milioane de lei echivalent, valoare la zi, potrivit declarației de avere. La acestea se adaugă împrumuturi de peste 375 de mii de euro acordate inclusiv USR (o treime din această sumă), 250 de mii de lei în titluri de trezorerie și acțiuni evaluate de 100 de mii de franci elvețieni. Indemnizația de deputat pe anul trecut a fost de 137 de mii de lei.
Cașcaval – Târziu
Rectorul Universității Tehnice Iași a avut anul trecut un venit de 235 de mii de lei, similar celui trecut în dreptul soției sale. Dan Cașcaval (60 de ani) a menționat în declarația sa de avere titluri de stat 650 de mii de lei și un împrumut de 180 de mii de lei de la o bancă privată. Viitorul senator din partea PSD menționează de asemenea că anul acesta și-a schimbat autoturismul Toyota RAV 4 vechi de zece ani cu unul nou, de aceeași marcă, dar hibrid.
Din primul mandat de senator, Claudiu Târziu (51 de ani, AUR) nu s-a ales cu mare lucru: apartamentul, un teren agricol de 570 mp și autoturismul Hyundai le avea de mai bine de zece ani. În schimb, anul acesta a deschis două conturi cu 24 de mii de euro în ele, sumă mai mică decât creditul făcut în 2022 pentru 38 de mii de euro. Ca senator, anul trecut a obținut 146 de mii de lei.
Doi senatori ieșeni cu priză la București
Ca secretar general adjunct la guvern, Petrică Rusu (40 de ani), viitorul senator liberal de Iași, a câștigat anul trecut mai puțin decât un membru al Senatului: 116 mii de lei. I-au mai intrat în cont 34 de mii de lei din cele două consilii de administrație din care face parte. Împreună cu soția, director de cabinet la Ministerul Educației, deține o casă în Iași, un apartament în Pașcani și încă o casă în Popești Leordeni (Ilfov).
Singurul parlamentar ieșean care continuă la Senat este Marius Bodea (48 de ani, USR). Primul mandat a fost cu siguranță unul benefic: conturile bancare au ajuns la aproape un sfert de milion echivalent lei. Bodea a împrumutat și partidul cu 175 de mii de lei, dar are și el datorii de 165 de mii de lei, toate contractate anul acesta.
Publicitate și alte recomandări video