Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

AVERTISMENT: “Să vă fie frică de Poli Iaşi!”

GALERIE
paraschiv-chirica-ambrosie-lucescu(stg)
  • paraschiv-chirica-ambrosie-lucescu(stg)
- +

A spus primarul Iaşului, Mihai Chirica, la prezentarea noului preşedinte al clubului, Ciprian Paraschiv. Multe promisiuni super-optimiste ieri, la Palatul Roznovanu: cupe europene şi stadion nou în cinci ani. Chirica a spus că datoriile clubului sunt de 1 milion de euro. Se spune că suma e reală după ce se cheltuiesc principalele surse de finanţare de până în vară, a doua rată din drepturile TV şi banii din vânzarea lui Loshaj, circa 800.000 de euro, din această lună

Ciprian Paraschiv a fost prezentat oficial drept noul preşedinte al Politehnicii Iaşi. Evenimentul s-a derulat ieri, la Palatul Roznovanu, într-o conferinţă de presă în care au mai luat cuvântul primarul Iaşului, Mihai Chirica şi fostul preşedinte, Adrian Ambrosie, uns manager executiv.

Fără a preciza concret cum, primarul i-a dat asigurări lui Paraschiv că îl va sprijini: “Voi fi lângă el cu toată energia, şi la bine şi la greu. Indiferent de rezultate, Paraschiv are un cec în alb din partea mea”. Chirica l-a lăudat şi pe protejatul său, Ambrosie, despre care a spus că nu a reuşit pentru că “el centra şi tot el dădea cu capul”. Deşi clubul este aproape de a intra în incapacitate de plată, iar imaginea Politehnicii este ţăndări, fostul preşedinte fiind puternic contestat după multiplele erori comise pe multiple planuri, primarul a spus că “situaţia clubului este cea mai bună din ultimii zece ani”! Mihai Chirica a spus chiar că datoriile sunt sub un milion de euro. Conform unor surse, suma e reală doar după ce vor fi cheltuite principalele surse de finanţare ale primei jumătăţi de an, a doua rată din drepturile TV (circa 500 000 de euro fără TVA) şi banii de după vânzarea lui Loshaj, aproape 300 000 de euro. Poli va intra astfel în anul competiţional cu buzunarele goale şi cu un bolovan de un milion de euro în spate, în condiţiile în care necesarul estimat până în vară e de minimum două milioane de euro.

Paraschiv s-a ferit să-l contrazică pe Chirica, căruia i-a mulţumit: “Să-i dăm primarului ce-i al primarului. E primul om care m-a invitat să revin la echipa mea de suflet, după colaborările bune pe care le-am avut când activam la Federaţie. Le mulţumesc şi suporterilor care au avut un rol determinant în alegerea mea. Mă gândeam că am fost uitat de când am plecat, pentru că generaţiile se schimbă. Am primit însă o mulţime de mesaje care m-au emoţionat. Mă bucur că m-am întors acasă. Preşedintele Burleanu nu a fost fericit când a auzit că plec, a făcut tot ce se putea omeneşte să mă ţină la Federaţie. Cu sufletul însă, nu te pui!”.

Noul preşedinte a taxat finuţ câteva dintre neregulile existente: “Un minus este situaţia financiară. Nu m-am uitat foarte atent pe cifrele primite pentru că nu am vrut să-mi influenţeze decizia de a reveni acasă. Voi face un audit extern, pentru a vedea exact unde ne situăm. Nu sunt însă foarte încântat de destule lucruri. Am văzut la casele de bilete coadă ca la Sfânta Parascheva, la magazinul clubului găseai tricouri cu sigla veche, existau cereri de sponsorizare de 15 000 euro, ca la Târgu Frumos, cu tot respectul pentru cei de acolo, jurist nu există, la capitolul informatizare se stă prost. Iar în ceea ce priveşte valoarea lotului, am văzut recent pe transfermarkt că suntem pe loc de baraj”. Paraschiv s-a referit şi la personal, îmbogăţit ieri şi de cooptarea lui Lucian Lucescu: “Nu vreau să dau oameni afară, sunt contracte care trebuie respectate. Toată lumea va fi evaluată. E posibil să fiu urât la început de angajaţi, pentru că sunt obişnuit cu un anumit ritm de lucru. Sigur vor ieşi din zona de confort. Aşa am făcut peste tot. La final însă, când am plecat, lumea a plâns după mine”.

Paraschiv, care a avut pasaje corporatiste de discurs şi a demonstrat că are şi cunoştinţe tehnice, fiind membru şi în Comisia Tehnică a FRF, a spus că vrea să creeze un model de business de succes la Poli şi s-a referit la sectorul juvenil: “Ştiu ce pot ca manager, vreau să creez un sistem de business inteligent la Poli. La Federaţie am derulat proiecte de milioane de euro prin autofinanţare. Acum, nu am niciun sponsor, nu am discutat cu nimeni, pentru că trebuie să ştiu mai întâi ce pot oferi. E un moment zero, vreau să ajungem ca sponsorii să se bată pentru Poli. Trebuie speculat faptul că Poli e al şaptelea cel mai iubit club din ţară. Un accent deosebit va fi pus pe academie, pentru că, din 2021, 12 din cei 25 de jucători din lot trebuie să fie din academia proprie şi crescuţi la nivel intern”.

Preşedintele a tăiat din faşă scenariile că a venit doar pentru imagine, iar clubul va fi condus de Ambrosie (“Preşedinte voi fi eu, voi decide tot!”) spusele lui fiind întărite şi de primar. Paraschiv a avut şi câteva ezitări, cea mai importantă fiind referitoare la venitul lui, care, după rectificările de la final, s-a aflat că vor fi sub cele pe care le-a avut la FRF şi sub cele din ultimul an de mandat al lui Florin Prunea, fără să fie precizate clar.

Un alt punct important a fost subiectul echipei de tradiţie, îngropată în 2010, şi a actualei grupări, care are dreptul de a folosi titulatura defunctei Politehnica. “Îi rog şi pe fanii FC Politehnica Iaşi 1945 să vină alături de actuala echipă. Voi face toate eforturile să recuperăm palmaresul” a spus Paraschiv, care l-a lăudat pe antrenorul Mircea Rednic: “E cel mai titrat antrenor pe care l-a avut Iaşul. Am avut o discuţie cu dumnealui şi i-am spus că are toată susţinerea mea şi că m-aş bucura să fie aici şi peste cinci ani, în cupele europene”.

La final, Chirica, extrem de optimist, a spus că în cinci ani ar putea apărea un stadion nou în Iaşi, în afara celui din Copou şi că, în actuala formulă de la club, toate echipele din Liga I ar trebui să se teamă de Poli Iaşi.

În acelaşi timp, s-a recunoscut că secţia de fotbal care va funcţiona sub umbrela viitorului club al Primăriei, CSM 2020, este o variantă de back-up în cazul în care actualul club va avea probleme. Paraschiv a precizat însă că LPF interzice cluburilor care aparţin sută la sută de oficialităţile locale să activeze în Liga I, formula fiind viabilă doar pentru eşaloanele inferioare.

Deşi e extrem de contestat şi atunci când dă declaraţii, Ambrosie a luat şi el cuvântul. Într-o scurtă cuvântare fostul preşedinte s-a bucurat că predarea a fost fără scandal, şi-a exprimat încrederea că va colabora bine cu Paraschiv, a amintit de şeful Consiliului Director, Leonid Antohi, căruia a fost la un pas de a-i lua locul şi a “comis-o”, din spusele lui înţelegându-se că există play-off în România de circa patru decenii! (Ovidiu MINEA)

Obiectivele noului preşedinte

1. Pe termen scurt (1 an): menţinerea în Liga I, echilibrarea financiară.

2. Pe termen mediu (3 ani): urcarea Academiei în primele cinci poziţii din ţară.

3. Pe termen lung (5 ani): accederea în cupele europene.

Primii paşi urmăriţi: 1.Efectuarea unui audit extern; 2. Optimizarea clubului; 3. Reeşalonarea datoriilor; 4. Atragerea de sponsori lângă echipă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri