AVERTISMENT! Copii sălbatici vă atacă dacă treceți cu mașina prin Păcureţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Treziţi-i pe şefii IPJ! Un fenomen infracţional ca în suburbiile braziliene se petrece în ultima vreme la Iaşi

AVERTISMENT! Copii sălbatici vă atacă dacă treceți cu mașina prin Păcureţi

GALERIE
tiganistrada pacureti
  • tigani
  • strada pacureti
- +

Mai mulţi ieşeni ce locuiesc în Valea Lupului, dar şi pe străzile din Iaşi apropiate de cartierul Păcureţi, reclamă un tip de infracţiune nou apărut în Iaşi: găştile de copiii care atacă maşinile în mişcare. Fiind minori, autorităţile spun că nu au ce să le facă micilor infractori. Oamenii sunt revoltaţi şi-şi varsă năduful pe reţelele sociale. Cazul a ajuns inclusiv la urechile prefectului judeţului Iaşi, care spune că va cere oamenilor legii să îşi sporească efectivele din zonă.

Un fenomen infracţional mai degrabă specific „junglelor“ urbane din America de Sud decât unui oraş european pare a lua amploare la marginea Iaşului. Acesta este adus la cunoştinţă de ieşenii ce locuiesc în comuna Valea Lupului sau pe străzile din municipiul Iaşi vecine cu cartierul Păcureţi. Ca să evite ieşirile cu „Obligatoriu dreapta“ în şoseaua spre Antibiotice, mulţi şoferi vin spre Iaşi pe strada Crizantemelor, apoi pe strada Păcureţi şi şoseaua Rediu, ieşind astfel direct la rond Păcurari.

Mulţi cetăţeni au făcut însă plângeri la Poliţie după ce au fost atacaţi în plină stradă de grupuri de copii romi, care opresc maşinile pe strada Păcureţi prin diverse metode (pietre mari puse jos etc.) şi încearcă să fure ce pot din autovehicule, mai ales din cele conduse de femei. Între timp, mulţi dintre cei care au nevoie să tranziteze cu maşina prin zonă evită pe cât posibil cartierul Păcureţi, pentru a nu fi atacaţi de grupurile de copii romi.

Mai locuitori din zonă ne-au prezentat modul de operare a minorilor care atacă maşinile. Potrivit celor spuse de victime, până în acest moment, cel puţin trei plângeri ar fi fost făcute la Poliţie, însă cifra nu este oficială. Victimele se plâng că autorităţile le-ar fi spus că nu au cum să îi tragă la răspundere pe minorii care atacă autoturismele, cu intenţia de a fura bunuri din acestea, din cauza vârstei. Potrivit legislaţiei, minorii sub 14 ani nu răspund penal, iar dacă au între 14 şi 16 ani e nevoie ca anchetatorii să dovedească discernământul lor.

Păţaniile victimelor

Potrivit celor relatate de victime, simpla trecere prin cartierul Păcureţi e de ajuns pentru a deveni o victimă a găştilor de mici infractori.

„Mare atenţie când treceţi prin Păcureţi, strada Crizantemei spre strada Rediu! În această seară (n.r. - 15 decembrie), cinci ţigani minori s-au postat în faţa maşinii mele, făcându-mi semn să opresc. Când au văzut că nu intenţionez să fac acest lucru, s-au năpustit asupra maşinii mele, trăgându-mi de portiere, incusiv de portbagaj! Noroc că le aveam blocate şi nu au reuşit să fure nimic“, a descris prin ce a trecut o ieşeancă.

Şi nu e singura. O altă femeie şi-a prezentat povestea pe un grup de Facebook destinat locuitorilor din Valea Lupului, pentru a-i informa pe cei care tranzitează zona să nu uite să circule cu portierele încuiate.

„Seara, pe la ora 17. Tot cinci adolescenţi de 12-13 ani, culmea, patru fete şi un băiat. Nu aveam portierele blocate. Au sărit în faţa maşinii şi apoi au deschis ambele portiere din faţă, încercând să-mi ia geanta de pe bancheta din faţă. Am accelerat brusc şi am plecat cu portierele deschise. M-am învăţat minte şi acum le blochez. Nu-mi vine să cred că am fost aşa panicată“, a scris o altă ieşeancă

Reacţia prefectului

Alte victime au relatat că găştile de copii care vor să jefuiască şoferii care trec prin Păcureţi folosesc şi alte metode pentru a-i determina pe conducătorii auto să coboare din maşini. Un bărbat a relatat că s-a trezit cu un morman de bolovani pus pe stradă, iar altul a precizat că în jur de zece copii au început să arunce cu petarde în maşina sa pentru a-l determina să coboare.

Cazul incredibil din cartierul Păcureţi a ajuns şi în atenţia prefectului judeţului Iaşi, Marian Grigoraş. Aceasta a declarat aseară „Ziarului de Iaşi“ că va face o solicitare oficială către oamenii legii pentru a spori securitatea în zona respectivă

„Cei de la Poliţie spun că au în vedere zona respectivă, fiind cunoscute problemele de acolo. Văzând cât de multe relatări din partea cetăţenilor sunt, voi face o solicitare oficială către Poliţie, Jandarmerie şi Poliţia Locală să intensifice patrulările şi controalele în zona respectivă“, ne-a declarat Marian Grigoraş.

„Ziarul de Iaşi“ a primit sesizarea cu privire la situaţia din Păcureţi aseară târziu şi, din acest motiv, nu am putut obţine date oficiale cu privire la numărul de plângeri înregistrate la Poliţie, precum nici o reacţie oficială din partea acestei instituţii. Vom reveni cu informaţii despre acest caz în ediţiile viitoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.