De Sănătate

Punem punctul pe știi

Avertisment de sezon de la DSP: apare riscul bolilor transmise de căpușe și țânțari

miercuri, 29 mai 2024, 03:00
3 MIN
 Avertisment de sezon de la DSP: apare riscul bolilor transmise de căpușe și țânțari

Direcția de Sănătate Publică Iași (DSP) a lansat un avertisment public pentru ieșeni în debutul sezonului estival, dată fiind experiența ultimilor ani: atenție la bolile transmise de căpușe și țânțari. DSP avertizează că bolile transmise de vectori sunt afecțiuni cauzate de agenți patogeni (virusuri, bacterii, paraziți) transmiși la rândul lor de la un organism gazdă la altul.

Cititi aici integral Ziarul de Sanatate nr. 8

„Vectorii sunt organisme vii, de obicei artropode (cum ar fi țânțarii, muștele, gândacii, căpușele), dar și unele animale (cum ar fi rozătoarele), care pot transmite agenți patogeni infecțioși între oameni sau de la animale la oameni. Mulți dintre vectori sunt insecte hematofage, ingerând microorganisme producătoare de boli în timpul unei mese de sânge de la o gazdă infectată (om sau animal) pe care le transmit ulterior unei gazde noi, după ce agentul patogen s-a replicat. Adesea, odată ce un vector devine infecțios, acesta este capabil să transmită agentul patogen pentru tot restul vieții în timpul fiecărei mușcături/înțepături ulterioare”, au transmis reprezentanții DSP.

Aceștia au mai explicat că bolile transmise prin vectori reprezintă peste 17% din totalul bolilor infecțioase la nivel mondial, provocând peste 700.000 de decese anual. Cele mai frecvente și cu risc ridicat sunt: bolile transmise de țânțari la om, precum infecția cu virusul West Nile, febra Denga, infecția cu virusul Chikungunya și infecția cu virusul Zika, cât și bolile transmise de căpușe, precum borrelioza Lyme, encefalita transmisă de căpușe (TBE), febra hemoragică Crimeea-Congo.

West Nile, una dintre cele mai frecvente infecții periculoase

Una dintre cele mai des întâlnite infecții este cea cu virusul West Nile, care poate infecta oameni, păsări, țânțari, cai și alte mamifere, dar transmiterea se face numai prin înțepătura de țânțar. Peste 110 specii de păsări pot fi infectate cu virusul West Nile. Cele mai multe cazuri de infectare se produc în perioada iulie – septembrie, când țânțarii sunt cei mai activi.

„Virusul se transmite numai prin înțepătura de țânțar, nu poate fi transmis prin contact fizic obișnuit! În România, în anul 2022, în cadrul sistemului de supraveghere al infecției cu virus West Nile (VWN) au fost raportate 217 de cazuri suspecte de infecție, realizându-se o incidență de 0,27 la mia de locuitori. Au fost înregistrate 5 decese cauzate de infecția cu virusul West Nile. În anul 2023, de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile, din 06.06.2023 până la data de 09.11.2023, s-au înregistrat 105 de cazuri, dintre care 83 cazuri confirmate si 22 cazuri probabile de infecție cu virusul West Nile. Dintre aceste cazuri, 12 au decedat”, au mai punctat cei de la DSP Iași.

În general, simptomele apar după 3 – 15 zile de la contactarea virusului (prin înțepătura țânțarului), iar acestea pot fi severe, sindrom febril și meningită/meningoencefalită/encefalită. Sub 1% dintre cei infectați dezvoltă simptome severe de boală, dar acestea pot ajunge până la convulsii, pierderea vederii, paralizie și comă.

Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni, iar unele complicații neurologice pot fi permanente. Recuperarea este caracterizată de o perioadă lungă de convalescență și extenuare. Rata mortalității în rândul persoanelor care dezvoltă manifestări neurologice severe este de până la 17%.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii