Avertisment înfricoşător dat de un medic ieşean: În maximum 14 zile alegem pe cine salvăm
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O spune vocea cea mai autorizată în coronavirus

Avertisment înfricoşător dat de un medic ieşean: În maximum 14 zile alegem pe cine salvăm

GALERIE
Carmen Dorobat
  • Carmen Dorobat
- +

Dacă nu se întâmplă o minune, sistemul medical ieşean anti-pandemie pare a se apropia de un colaps dramatic. Practic, orice pat care se eliberează într-un spital Covid sau suport Covid este ocupat imediat. În aceste condiţii, orice creştere a numărului de infectaţi duce la imposibilitatea sistemului de a mai face faţă cazurilor grave. La 100 de cazuri raportate pe zi în Iaşi, situaţia e dezastruoasă. “Terapia Intensivă nu mai face faţă. Dacă 5% dintre cazurile noi ajung în ATI, în două săptămâni, medicii vor trebui să aleagă pe cine tratează sau nu”, spun medicii de la Spitalului de Infecţioase. „Suntem la un pas de Italia, în primăvară, şi în curând vom atinge acest prag, fără respectarea regulilor”, avertizează infecţioniştii. Ce ar trebui să se întâmple pentru a evita un colaps medical?

 

157 de noi cazuri COVID, ieri, la Iaşi. Locul II pe ţară, după săptămâni întregi, imediat după Bucureşti. Pentru mulţi dintre cei noi, telefonul sună ocupat, pentru că locurile în spitale, paturile libere sunt numărate pe degete. Alte liste lungi de confirmaţi au umplut spitalele, iar medicii sunt epuizaţi. Mesajul lor: „Suntem la un pas de Italia, în primăvară, şi în curând vom atinge acest prag, fără respectarea regulilor”.

Flux continuu

Flux continuu de pacienţi COVID 19 la Iaşi. Cel mai simplu calcul arată că, la 100 de noi cazuri zilnice, avem 700 de noi cazuri săptămânal. “Terapia Intensivă nu mai face faţă. Dacă 5% dintre cazurile noi ajung în ATI, în două săptămâni, medicii vor trebui să aleagă pe cine tratează sau nu”, a spus managerul Spitalului de Boli Infecţioase, prof.dr. Carmen Dorobăţ.

Într-adevăr, raportat la studiile existente la nivel mondial, dintre cei raportaţi zilnic/săptămânal, 5% ajung inevitabil la Terapie Intensivă. “S-au făcut 11 externări ieri; sigur, acele locuri vor fi ocupate, iar ieri, la prânz, aveam două locuri libere care s-au ocupat imediat. În acest moment, în spital, există mulţi pacienţi cu factor de risc major în ceea ce priveşte COVID 19. Locurile libere există doar de la o zi la alta, sau de la o raportare la alta, amintind faptul că avem două raportări pe zi spre DSP”, a subliniat prof.dr. Carmen Dorobăţ. Situaţia de la compartimentele ATI destinate bolnavilor COVID 19 este din ce în ce mai tensionată. Medicii îşi fac treaba din punct de vedere terapeutic la maxim, acum, dar se pune problema până când, în condiţiile în care Iaşul are peste 100 de cazuri raportate zilnic în ultima săptămână.

“Medicii de la ATI au atenţionat încă de la începutul lunii mai că posibilitatea să ajungem în acest moment există. Şi am ajuns… Şi asta chiar dacă am făcut un apel la populaţie să respecte măsurile de protecţie. Să nu bagatelizeze acest virus. Din nefericire, aceste reguli nu au fost respectate. Am ajuns în acest moment critic, şi ne apropiem cu paşi repezi de o sufocare a sistemului sanitar”, a declarat şi dr. Florin Roşu, şeful compartimentului AT din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase.

“La Terapie Intensivă nu mai este nimic”

Sitiuaţia de la Terapie Intensivă , în ceea ce priveşte bolnavii COVID 19, este cunoscută şi la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică. „Este critică, sunt pacienţi intubaţi, inclusiv la UPU a Spitalulului Sfântul Spiridon, care au şi infecţia cu noul coronavirus. La Terapie Intensivă nu mai este nimic. Nici un pat liber. Este în lucru deschiderea compartimentului de şase paturi de Terapie Intensivă de la Spitalul CFR, dar mai sunt aspecte de rezolvat. Este un compartiment care, cel mai târziu în cursul zilei de astăzi, îl vom deschide, şi facem eforturi pentru asta. Tot în acest timp, acţionăm pentru a deschide secţia externă de spital modular de la Leţcani, iar până atunci să obţinem 60 de paturi de la Spitalul CF Paşcani”, a spus Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. Problema este că, şi dacă se va deschide Spitalul mobil, numărul de cadre specializate rămâne la fel. Şeful DSP a mai subliniat că întreaga reţea sanitară se confruntă cu un deficit în ceea ce priveşte personalul sanitar de la secţiile sau compartimentele ATI. “E clar că avem acest minus, şi că această pandemie a pus foarte mare presiune pe umerii celor care sunt în sistem. Problema este că, dacă populaţia continuă să ignore regulile sanitare, nu ştim în ce măsură vom face faţă în continuare. Acum nu e neapărat de numărul de paturi, ci de oamenii care să poată să îngrijească aceşti bolnavi“, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Medici re-specializaţi

O soluţie inedită, dar de lungă durată, pentru a acopiri deficitul de personal ATI este organizarea unui curs pentru medici din alte specialităţi. “Sub coordonarea profesorulului universitar doctor Oana Grigoraş, a fost demarat un proiect de formare în Terapie Intensivă a medicilor din alte specialităţi pe acest segment îngust al bolnavilor COVID 19, dar rezultatele se vor vedea peste câteva luni”, a mai spus Vasile Cepoi. Acesta a adăugat scurt că, raportat la rata de infecţie, Iaşul e încă departe de pragul roşu. Nu acelaşi lucru însă este pentru medici, asistenţi medicali, infirmiere. “Sigur, dacă e să ne luăm după rata de infecţie, mai avem până la 3%, noi suntem la 1,7%. În schimb, o rată care nu se calculează, din punctul de vedere al resurselor umane, suntem foarte aproape de pragul roşu”, a adăugat Vasile Cepoi. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.