Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Avertismentul SUA: Ucraina, invadată în următoarele 48 de ore

GALERIE
invazie rusia, ucraina1
  • invazie rusia, ucraina1
- +

Operaţiunea va începe cu un atac cibernetic, au transmis americanii, iar câteva ore mai târziu mai multe site-uri guvernamentale au picat.  „extrem de probabil” Kievul a transmis şi Londra. Între timp, Ucraina şi-a mobilizat rezerviştii şi a făcut apel la cetăţenii săi din Rusia, circa trei milioane, să părăsească de urgenţă ţara

Administraţia preşedintelui Joe Biden l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la o invazie rusă la scară largă în următoarele 48 de ore, relatează Newsweek.com, citând oficiali din serviciile de informaţii americane. „Preşedintele Ucrainei a fost avertizat că Rusia va începe foarte probabil o invazie în 48 de ore pe baza informaţiilor americane”, a declarat oficialul american pentru Newsweek.

„În plus, rapoartele observatorilor aerieni indică faptul că Rusia a încălcat spaţiul aerian ucrainean astăzi (miercuri – n.r.) , zburând posibile avioane de recunoaştere pentru o scurtă perioadă (de timp) deasupra Ucrainei”, a mai afirmat sursa.

De asemenea, o sursă apropiată guvernului de la Kiev a confirmat pentru Newsweek că un astfel de avertisment a fost primit.

Evaluarea Pentagonului include atacurile aeriene ruseşti, rachetele de croazieră şi invazia terestră, potrivit oficialului SUA. Informaţia a fost confirmată de un al doilea oficial al serviciilor de informaţii americane, care a subliniat caracterul cuprinzător al operaţiunii militare pe care Pentagonul a anticipat-o din partea Rusiei.

Oficialul a declarat pentru Newsweek că invazia va include nu numai un impuls din partea regiunii Donbas, condusă de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, unde au fost trimise luni unităţi ruseşti suplimentare, denumite trupe pentru „menţinerea păcii” de către Moscova, ci şi o acţiune majoră către capitala Kiev de la graniţa de nord cu Belarus, unde trupele ruse şi-au extins recent exerciţiile comune cu aliatul lor peste termenul stabilit iniţial.

Cel de-al doilea oficial american a spus că operaţiunea va începe cu un atac cibernetic, urmat de o invazie la sol care va avea loc probabil noaptea. Ambii oficiali au susţinut însă că planurile Rusiei s-ar putea schimba în funcţie de evoluţiile zilnice.

De precizat că ieri Rada Supremă a Ucrainei, Cabinetul de miniştri, precum şi Ministerul Afacerilor de Externe s-au confruntat cu un atac cibernetic de amploare, iar site-urile oficiale ale instituţiilor menţionate nu au mai funcţionat.

„Planul unei invazii totale”

Ministrul britanic de Externe Liz Truss a apreciat ieri drept “extrem de probabil” ca preşedintele rus Vladimir Putin să vrea să invadeze Ucraina şi să cucerească Kievul, după ce Moscova a recunoscut independenţa teritoriilor ucrainene separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.

“Noi credem că este extrem de probabil ca el (Putin) să-şi ducă la capăt planul unei invazii totale a Ucrainei”, a declarat la Sky News Liz Truss.

“Credem că este extrem de probabil ca el să prevadă acest lucru”, a insistat ea, răspunzând unei întrebări despre o eventuală cucerire rusă a Kievului.

Regatul Unit este pregătit să meargă mai departe cu impunerea unor sancţiuni, în cazul unei escaladări militare, după ce a impus marţi sancţiuni vizând trei oligarhi apropiaţi Kremlinului şi bănci ruseşti.

Acest regim de sancţiuni, “cel mai dur impus vreodată Rusiei” de către britanici, îl va “face pe Putin să sufere, pe regimul său şi economia rusă”, a subliniat ea. “Însă asta va merge mai departe, dacă vedem o invazie totală a Ucrainei”, avertizează ea, evocând o limitare a accesului Moscovei pe pieţele britanice - mai ales în sectorul datoriei suverane.

Site-ul Politico scrie că Guvermul britanic finalizează o nouă serie de sancţiuni, pe care urmează să le anunţe în zilele următoare şi care urmează să vizeze o listă mai lungă de oligarhi şi de apropiaţi de rang înalt ai lui Vladimir Putin.

Ucraina mobilizează rezerviştii

Forţele armate ucrainene au anunţat ieri un plan de moblizare a rezerviştilor, pe fondul unor temeri cu privire la o escaladare militară din partea Moscovei. “Mobilizarea îi priveşte pe rezerviştii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani”, iar ofiţeri şi militari din cadrul rezervei operaţionale urmează să se prezinte la unitatea de care aparţin în cazul în care este nevoie, anunţă într-o postare pe facebook Forţele terestre ucrainene.

“Mobilizarea începe azi (miercuri). Durata maximă a serviciului este de un an”, potrivit aceleiaşi surse.

Ucraina are peste 200.000 de rezervişti şi peste 250.000 de membri ai forţelor armate regulate. Refuzul prezentării la această mobilizare fără un motiv plauzibil poate fi “sancţionat administrativ şi penal”, precizează forţele armate ucrainene.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus, însă, marţi, într-un discurs televizat, o “mobilizare generală”.

Kievul şi-a îndemnat tot miercuri cetăţenii să părăsească Rusia cât mai rapid, într-un context de “intensificare a agresiunilor Rusiei împotriva Ucrainei”, a anunţat într-un comunicat Ministerul ucrainean de Externe.

Aproape trei milioane de ucraineni trăiesc în Rusia, potrivit unor estimări.

Rusia a anunţat marţi evacuarea diplomaţilor ruşi din Ucraina şi a acuzat autorităţile ucrainene de faptul că nu fac ceea ce este necesar pentru a le asigura protecţia.

Unul din doi ruşi susţine varianta războiului

Unul din doi ruşi, adică 50 %, consideră corect ca ţara lor să utilizeze forţa militară împotriva Ucrainei pentru a împiedica guvernul de la Kiev să adere la Alianţa Nord-Atlantică, potrivit unui sondaj publicat ieri de postul de televiziune CNN.

Sondajul, realizat în rândul cetăţenilor din Ucraina şi Rusia, concluzionează că doar 25% dintre ruşi consideră că ar fi greşit să se recurgă la armată împotriva Ucrainei, în timp ce alţi 25% nu sunt siguri care ar fi cea mai bună opţiune pentru rezolvarea crizei actuale. Totodată, un număr ridicat de ruşi consideră o greşeală încercarea de a „reuni” cu forţa Rusia cu Ucraina, două ţări cu o istorie lungă şi complicată de relaţii întrepătrunse.

Este o decizie pe care cei mai mulţi intervievaţi o consideră dificil de adoptat, dar, potrivit rezultatelor sondajului, 43% dintre ruşi nu sunt în favoarea recurgerii la forţă pentru integrarea Ucrainei în Rusia, în timp ce 36% nu o consideră o idee rea. Aşa cum era de aşteptat, ancheta relevă că majoritatea ucrainenilor resping utilizarea forţei de către Rusia.

Şapte din 10 intervievaţi ucraineni au declarat că ar fi greşit ca Rusia să utilizeze forţa militară pentru a împiedica aderarea Ucrainei la NATO (70%) sau pentru a reuni cele două ţări (73%).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri