Aveți ceva de ascuns, domnule primar Chirica? Ridicaţi obloanele la Primărie!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Aveți ceva de ascuns, domnule primar Chirica? Ridicaţi obloanele la Primărie!

GALERIE
mihai chirica
  • mihai chirica
- +

„Ziarul de Iaşi“ solicită municipalităţii publicarea contractelor încheiate pe bani publici, sumele şi numele celor care le-au primit. Într-o amplă analiză realizată săptămâna trecută, am arătat cum apar aceste sume în informări zilnice, la alte primării din ţară. Contribuabilii au dreptul să ştie cum le sunt cheltuiţi banii. Exact cum o asociaţie de proprietari pune la dispoziţia locatarilor toate facturile lunare, aşa ar fi normal să procedeze şi municipalitatea. În domeniul urbanismului, primăria ar trebui să publice toate actele emise (certificate, autorizaţii) cu nume şi prenume.

Nivelul de transparenţă al Primăriei Iaşi în publicarea de informaţii a devenit unul dintre cele mai disputate subiecte politice în ultimele zile. „Ziarul de Iaşi“ a prezentat, săptămâna trecută, cum stă Iaşul din acest punct de vedere în comparaţie cu oraşe precum Timişoara, Cluj şi Oradea. În timp ce municipalităţile din vestul ţării fac demersuri să prezinte informaţii detaliate într-o manieră interactivă şi intuitivă, Iaşul se limitează la a respecta cerinţele minime legale, fără o valoare adăugată şi fără o dorinţă reală de a transparentiza activităţile Primăriei pentru cetăţeni.

„Trebuie doar să daţi un click ca să puteţi citi informaţii despre contractele publice, trebuie să daţi doar un click să citiţi informaţii despre execuţiile bugetare, toate sunt documente afişate în temeiul legii“, a susţinut primarul Mihai Chirica (PNL), alaltăieri, în şedinţa de Consiliu Local (CL), după ce ideea creşterii nivelul de transparenţă a devenit subiect de dispută politică: transparentizarea activităţii Primăriei (achiziţii şi contracte, angajări şi personal, urbanism, buget) este una dintre condiţiile USRPLUS pentru a pune bazele unei guvernări locale cu PNL.

„Ziarul de Iaşi“ a arătat în articolul de săptămâna trecută că, faţă de oraşele din vestul ţării, informaţiile publicate despre cheltuirea banilor publici la Iaşi sunt limitate. De exemplu, timişorenii, orădenii şi clujenii pot afla, la un click distanţă, ce firme încasează zilnic bani de la primărie: când a fost efectuată plata, cuantumul plăţii şi motivul plăţii. La Iaşi nu există o astfel de transparenţă: singurele date similare sunt în rapoarte lunare de execuţie bugetară, unde situaţia plăţilor este evidenţiată pe capitole generale.

Din ultimul raport, publicat chiar ieri de Primăria Iaşi, putem afla că municipalitatea a cheltuit de la începutul anului aproape 100.000 lei pentru „cărţi, publicaţii şi materiale documentare“, dar nu ştim când au fost efectuate plăţile, cine a încasat banii şi ce achiziţie exactă a fost făcută.

Un alt exemplu relevant: de la începutul anului, apar cheltuieli de 3 milioane lei pe „alte obiecte de inventar“ în diverse domenii (ordine publică, învăţământ, dezvoltare), dar modul în care municipalitatea publică această informaţie nu ne permite să aflăm ce au reprezentat aceste achiziţii.

Certificate de urbanism şi autorizaţii de construire cenzurate

Urbanismul este un alt domeniu în care nivelul de transparenţă al Primăriei Iaşi este scăzut: autorizaţiile şi certificatele sunt publicate în rapoarte lunare (cu controversata măsură de a cenzura numele beneficiarilor persoane fizice), autorizaţiile nu cuprind toate informaţiile relevante (de exemplu, Clujul publică zilnic aceste acte inclusiv cu nivelul investiţiei de bază), Planul Urbanistic General este publicat doar în format PDF (la Cluj există o hartă interactivă) şi, abia din acest an, Primăria Iaşi şi-a dat seama că trebuie să publice şi rezoluţiile în cazul unei comisii de avizare în urbanism.

În declaraţia de alaltăieri, primarul Mihai Chirica a spus că, printr-un click, pe site-ul Primăriei Iaşi pot fi găsite „informaţii despre contractele publice“: unele informaţii pot fi (eventual) deduse, dar contractele lipsesc. În schimb, Oradea şi Clujul publică la vedere toate contractele. La Iaşi, anul trecut, un consilier local a câştigat în instanţă dreptul de a consulta la Primărie un contract încheiat de municipalitate.

Toate informaţiile publicate de către oraşele din vestul ţării pot fi publicate şi la Iaşi, dar numai dacă ar exista într-adevăr o dorinţă a municipalităţii de transparentizare a activităţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.