Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Aveți curaj să vă internați copilul în acest spital din Iași, domnilor șefi ai CJ?

GALERIE
spital sf maria 1spital copii interior, unde mananca ingrijitoarelespital copii interior, unde mananca ingrijitoarele (3)spital copii intrare in spita;
  • spital sf maria 1
  • spital copii interior, unde mananca ingrijitoarele
  • spital copii interior, unde mananca ingrijitoarele (3)
  • spital copii intrare in spita;
- +

Mizeria şi delăsarea şi-au făcut culcuş pe termen lung în Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi, unitate care deserveşte copiii din întrega regiune a Moldovei. Unitatea se confruntă cu o situaţie critică fără precedent: o lipsă acută de personal de curăţenie, precum şi de angajaţi din spălătorie. Asta în timp ce managerii spun că nu pot angaja, neştiind încă impactul măririlor de salarii pentru cadre. Cei angajaţi spun că nu reuşesc efectiv să facă faţă cerinţelor minime din cauză că sunt prea puţini, în plus, fiind nevoiţi să aducă mături şi mopuri de acasă. Ei susţin că vor face astăzi chiar o grevă, refuzând să mai lucreze în aceste condiţii. Pentru a acoperi lipsa de personal, pentru curăţenia din interior ar fi nevoie de angajarea a minimum cinci persoane, alte cinci pentru spălătoria unităţii medicale, şi încă trei pentru curte. În momentul de faţă, de curăţenie se ocupă ziua doar două femei, iar după-amiaza, una singură, care trebuie să îngrijească întreg spitalul. În total, sunt angajate şapte femei, dintre care o parte sunt în concediu, pentru un spital imens, printre cele mai mari din ţară, înălţat pe 11 niveluri. De altfel, imaginile sunt grăitoare. Ce explicaţii au oficialii? V-aţi interna aici copilul, domnilor şefi ai CJ?

Angajatele care se ocupă de cu­răţenia Spitalului de Copii spun că lucrează inclusiv sâmbăta şi duminica, iar uneori, atunci când este ne­voie, sunt chemate de acasă, din timpul liber.

„În spital suntem două pe tură, avem de făcut curăţenie de la etajul nouă până la subsol, adică scări, balustrade, holuri, birourile de la parter. Noi facem, dar nu durează jumătate de oră că aparţinătorii aruncă în urma noastră coji de banane, pahare de cafea... Mai mult, se bea bere în spital, se fumează în spital, găsim oameni din afara spitalului dormind pe sca­unele de la etaj, găsim prezervative folosite, e jale. Dacă te duci să le spui să nu mai arunce gunoaie pe jos, te şi bat. Apoi, tot noi suntem de vină, degeaba facem curăţenie, că nu se vede. Noi muncim de la ora 6 di­mineaţa până la amiază, nu avem timp să stăm deloc, dacă stăm cinci minute, suntem ameninţate că vom fi date afară. Iar noi nici nu avem ce ne trebuie pentru curăţenie, abia zilele trecute am primit coadă pentru mopuri, că nu aveam cu ce să spălăm pe jos. Se întâmplă să fim chemate şi în zilele libere, pentru că nu are cine să cureţe, ca să nu mai zic că la intrare în spital a adus un coleg de acasă un preş ca să îşi şteargă lumea picioarele, că în rest se pun cartoane“, a povestit una dintre îngrijitoarele spitalului.

Mai mult, camera în care acestea se strâng să mănânce este o încăpere insalubră, cu pereţi scorojiţi, pe care şi-au curăţat-o şi amenajat-o cum au putut.

Se feresc să vorbească, de teamă că vor fi daţi afară

Situaţia este aceeaşi şi în spă­lătoria spitalului, unde sunt angajate nouă femei, însă momentan lucrează doar cinci, o parte dintre acestea fiind în concediu. Necesarul ar fi de 14 persoane, ca să poată fi asigurate zilele libere, concediile de odihnă sau cele medicale ale acestora. Anga­jatele de aici se feresc să vorbească, de teamă să nu rămână fără loc de muncă.

„Salariile sunt foarte mici, sporuri nu avem, noi suntem cele care punem la spălat, noi uscăm, noi călcăm toate rufele, aici sunt rufe care reprezintă pericol biologic, avem contact cu detergenţi, cu substanţe. Suntem foarte puţine, în alţi ani eram şi 20 pe tură. Însă noi ne-am făcut treaba aşa cum trebuie întotdeauna pentru că aşa am fost învăţaţi“, a mai spus una dintre angajatele de la spălătorie, sub protecţia anonimatului.

Mai mult, femeile spun că pentru călcarea rufelor folo­sesc fiare de călcat pentru uz casnic, pe care le-au primit sau le-au adus de acasă. Lipsa de personal se resimte şi în afara spitalului, momentan de cur­tea exterioară a spitalului ocupându-se doi angajaţi, care iarna nu reuşesc să facă faţă nici măcar îndepărtării zăpezii din zona de acces şi nici mormanelor de gunoaie care se adună în special la sfârşit de săptămână.

Din această cauză, de curând, un copil care a venit la spital pentru şedinţele de dializă a căzut pe gheaţă şi s-a ales cu o fractură la şold, medicul curant al acestuia făcând în acest sens şi o sesizare la conducerea unităţii. Nu este însă singura problemă din acest sector, în timpul verii, mai mulţi părinţi reclamând modul în care arată spaţiul verde din curte, unde iarba ajungea până la genunchi, spaţiul verde nefiind toaletat şi îngrijit.

Reacţia conducerii: Ştim!

Managerul unităţii medicale susţine că îi este cunoscută situaţia, însă, până nu va fi aprobat bugetul pentru acest an, nu poate să ia nicio măsură în acest sens.

„Ştiu că este o problemă, este şi perioada aceasta dificilă cu murdărie şi umezeală, şi e greu de întreţinut curăţenia. Vom lua o decizie în momentul în care vom avea contract încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), să văd pe ce bani mă bazez, nu pot să scot posturile acum la concurs. Ştiu că sunt neacoperite o serie de posturi, dar le vom scoate luna viitoare, când vedem cum stăm cu bugetul, ce impact va fi cu mări­rile de salariu care urmează acum. Care manager ar scoate fără aco­perire bugetară posturi la concurs?“, a precizat dr. Radu Terinte, managerul unităţii medicale.

De asemenea, în luna mai a anului trecut, mai mulţi părinţi ieşeni s-au plâns de condiţiile din spital şi din afara lui, înaintând o sesizare scrisă către conducerea spitalului. În aceasta părinţii precizau că spitalul arată „ca un grajd în care rromii fac legea şi unde mizeria este la ea acasă“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri