Aveți nervii tari? Încep lucrările la linia de tramvai între Bucşinescu şi Calea Chişinăului. Podul din Tudor, reabilitat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 22.01.2021

Aveți nervii tari? Încep lucrările la linia de tramvai între Bucşinescu şi Calea Chişinăului. Podul din Tudor, reabilitat

GALERIE
linii tramvai
  • linii tramvai
- +

Banda de tramvai va fi delimitată cu butoni solar. Va fi reabilitat şi podul din Tudor Vladimirescu

Primăria a semnat ieri primul contract de finanţare europeană pe axa mobilităţii din cadrul Programului Operaţional Regional. Proiectul are o valoare totală de 114 milioane lei (inclusiv TVA) şi prevede refacerea căii de rulare pe bld. Tudor Vladimirescu şi alte lucrări adiacente, precum şi achiziţia a 7 tramvaie noi.
 
Primăria a lansat deja licitaţiile: pentru refacerea căii de rulare a fost depusă o singură ofertă care este în analiză (asocierea Conest - Mari Vila), iar pentru tramvaie sunt aşteptate ofertele săptămâna viitoare. Lucrările la calea de rulare vor fi făcute pe tronsonul de la intersecţia Bucşinescu până la intersecţia cu Calea Chişinăului, în proiect fiind inclusăşi reabilitarea Podului Tudor Vladimirescu. „Va fi introdusă pentru prima dată la Iaşi o bandă dedicată pentru tramvaie delimitată fizic în teren cu butoni stradali solari“, a declarat ieri Cătălin Boghiu, director în Primărie, cu ocazia unei prezentări a proiectului.
 
La rândul lui, primarul Mihai Chirica a subliniat că lucrurile de bază vizează calea de rulare a tramvaielor pe ambele fire pe sectorul rămas nereabilitat din drumul naţional DN24. „Lungimea tronsonului reabilitat este 2.400 ml. Reabilitarea peroanelor din staţia Tudor Vladimirescu - Chimie, material rulant - 7 unităţi de transport de mare capacitate cu o lungime de 26 metri până la 180 de călători/tramvai şi reabilitarea în întregime a podului Tudor Vladimirescu“, a spus Mihai Chirica. El a amintit şi de celelalte două proiecte pentru care Primăria urmează să semneze contractele de finanţare europeană: tronsonul Iaşi - Dancu şi un lot cu alte trei tronsoane (Cinci Drumuri - str. Pădurii - str. Nicoriţă, Piaţa Podu Roş - intersecţie bld. Primăverii şi bld. Virgil Săhleanu - intersecţie bld. Metalurgiei - rond Ţuţora).
 
Primarul a precizat că soluţia de delimitare a căii de rulare cu butoni solari va fi aplicată în cazul tuturor tronsoanelor nou-reabilitate, cu excepţia ultimului menţionat unde există deja un alt tip de delimitare. Toate cele trei proiecte de reabilitare a căilor de rulare vin la pachet cu achiziţia a 16 tramvaie noi (licitaţia este distinctă şi are ca termen de ofertare 21 iunie). În ceea ce priveşte lucrările la căile de rulare, singurul ofertant este asocierea Conest - Mari Vila. „Începând cu 25 iunie vom emite ordinul de începere a lucrărilor pe tronsonul Bucşinescu - intersecţie Calea Chişinăului. Lucrările nu se vor petrece simultan pe toate şantierele pe care vom avansa reabilitări pentru a nu distruge traficul cu tramvaiul în Iaşi. Intenţionăm ca până la sfârşitul acestui an să finalizăm tronsonul Podu Roş - Ţesătura“, a mai spus Mihai Chirica.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Maia Sandu la Bruxelles, Igor Dodon - la copcă

Radu POPESCU

Maia Sandu la Bruxelles, Igor Dodon - la copcă

Preşedintele Maia Sandu şi-a început mandatul fără un guvern funcţional, cu un parlament majoritar ostil şi cu hoarde de hoarde de tonomate de presă asmuţite asupra sa. Însă Maia Sandu şi Republica Moldova au în acest moment cel mai puternic aliat, sprijinul extern al partenerilor de dezvoltare, iar acest lucru dă speranţa că toate lucrurile se pot rezolva, pas cu pas.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

Caruselul filmelor „de Crăciun”

Nicolae CREŢU

Caruselul filmelor „de Crăciun”

Îmi dau seama că „de Crăciun”, volens-nolens, sună comercial Şi de-ar fi numai gândul că, an după an, vine o perioadă dominată de febra pregătirilor pentru Sărbătorile de iarnă şi că, în acel climat, le vine rândul să placă şi „poveştilor” de Crăciun de pe ecranul mare sau mic, şi tot ar conta, nu? 

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

pulspulspuls

Probleme mari în micul paradis liberal ieşean

Probleme mari în micul paradis liberal ieşean

Dacă despre Peni Hill se ştie de mult prin târg că e un veritabil tiriplici politic, care nu se pricepe decât la comisionat şmenuri, pe care oricum nu le aranjează el de frică, ci i le antama şi apoi i le servea servantul amic de şpriţuri Habarnagiu, şi că la combinaţii politice pică mereu de papă-lapte, iote-te, stimabililor, auzim că prin zona liberalilor ieşeni mai hârşâiţi începe zice-se că uşor-uşor să se instaleze cam acelaşi sentiment, că dom’ Costel al lor ar fi din acelaşi aluat de pizza ca şi Peni: moale, prea gros, cu goluri, başca nesărat. 

Caricatura zilei

La un pahar cu extraterestru

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.