De Business

Punem punctul pe știi

Aviatia militara a Statelor Unite este clientul unei firme de soft din Oradea

marți, 05 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Aviatia militara a Statelor Unite este clientul unei firme de soft din Oradea

Aviatia militara a Statelor Unite cumpara soft de la doi tineri oradeni, care au refuzat sa plece in SUA, unde li s-a oferit casa, masina, actiuni si un salariu de invidiat.
Cei doi, Horatiu Tanasescu si Eugen Malita, detin firma East Technologies ( www.east-tec.com ), infiintata cu 1.000 de dolari – pretul calculatorului si licentelor pentru programele utilizate. Horatiu Tanescu a reusit sa vanda, la 19 ani, primul soft creat de el, East-Tec Eraser, o prima versiune a unui program utilitar de securitate ce protejeza datele confidentiale si secretul operatiunilor pe Internet.
Cei doi tineri intreprinzatori s-au lovit la inceput de lipsa de legislatie in domeniu, iar firme care sa-i indrume in hatisul relatiilor cu partenerii si cu statul nu prea aveau de unde sa ia deoarece comertul electronic este abia la inceput in Romania. Ori, cu exceptia productiei propriu-zise de soft, intreaga activitate a echipei East Technologies se bazeaza pe comertul electronic. Totul se face pe Internet, incepind cu oferta, contactul cu clientul, plata si terminind cu livrarea produsului. Au trebuit sa invete cum sa exporte legal soft, intr-o piata, cea romaneasca, in care nu exista nici o lege in domeniu. Tineri fiind, nu stiau nici cu ce probleme se vor confrunta in contabilitate, inregistrarea de marci si, mai ales, pentru protejarea drepturilor de autor. Firma a inceput sa progreseze, ajungand in prezent la o echipa de 12 persoane, care genereaza venituri importante cu costuri foarte reduse. Toti angajatii sint foarte tineri, cu virste intre 18 si 27 de ani. Unul din cei mai tineri membri ai echipei este chiar directorul de marketing si relatii cu clientii, care este in clasa a XII-a si are doar 18 ani.
In 1999 o agentie de informatii a aviatiei militare a Statelor Unite ale Americii a apreciat softul creat de firma oradeana si a cerut o licenta multipla, care sa acopere folosirea programului de catre intreaga organizatie. Pentru a-i atrage si catre alte produse dar si pentru a-i putea folosi ca parteneri de referinta, firma le-a oferit primilor sai clienti un discount apreciabil. East Technologies s-a orientat catre pietele unde produsele create de ei au trecere, principalii clienti fiind firme din SUA dar si din tarile europene, America de Sud sau Australia, unde comertul electronic functioneaza din plin.
O companie de software din Statele Unite a inaintat o oferta de preluare a firmei si a produselor create pana in acest moment. Horatiu Tanasescu a avut de ales intre Romania si SUA, americanii oferindu-i casa, masina, un post de conducere middle-management in productie, salariu de peste 5.000 de dolari lunar si actiuni la firma unde ar fi urmat sa lucreze. La capatul a cinci zile de negocieri, el a declinat oferta. "Nu plecam in SUA, vom continua sa lucram in tara dar ramanem parteneri pe picior de egalitate! Ei isi doreau un contract de tip take-over, adica ne-ar fi preluat cu firma, cu angajati, cu programele si cu planurile noastre de viitor. Tot ceea ce ar fi urmat sa realizam ar fi fost in prealabil supervizat de ei. Daca ei ar fi respins propunerea noastra noi ne-am fi conformat. Nu am fi fost decit niste executanti de idei", spune Tanasescu.
Una dintre convingerile de baza ale celor de la East Technologies este oprirea exportului de inteligenta din Romania. "Americanii nu sint cu nimic mai destepti decit noi. Ce-i drept, noi nu suntem la nivelul lor de dezvoltare, dar cred ca suntem mai capabili", spune Eugen Malita. Piata de soft este ca si inexistenta pentru ca in Romania pirateria este o moda, comertul electronic nu se practica iar accesul la Internet a fost foarte limitat pana acum. Cu toate ca East Technologies nu are pana acum clienti in tara, Horatiu si Eugen spera ca in curand vor putea sa vanda si in Romania.
In plus, spun ei, scoala este deficitara la capitolul identificarii eficientei si lipseste managementul din invatamint, care sa promoveze performantele studentilor: "Noi facem teoreticieni in timp ce pe piata sunt cautati cei cu practica!".
Produsele East Technologies au fost premiate de nenumarate ori de Ziff-Davies Interactive, CNET, PC World, si au ajuns sa fie in topul popularitatii la cele mai mari magazine virtuale de soft, precum CNET Download.Com sau SoftSeek.Com. In urma cu putin timp, la unul din cele mai mari magazine de soft, unul dintre produsele distribuite de East Technologies, numit Add/Remove Plus, a ajuns sa fie mai popular decit ICQ sau WinZip. Toate produsele firmei sint cotate cu cite cinci stele din cinci de catre Ziff-Davies Interactive.

 

Comentarii