Avioanele de la Aeroport l-au surzit. Militarul se judecă acum pentru banii daţi pe operaţia foarte scumpă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Avioanele de la Aeroport l-au surzit. Militarul se judecă acum pentru banii daţi pe operaţia foarte scumpă

GALERIE
aeroportul-iasi
  • aeroportul-iasi
- +

În primă instanţă, fostul şef al pazei militare a obiectivului ieşean a câştigat procesul. Cu ce argumente s-a apărat însă MApN în faţa judecătorilor?

Un fost şef al pazei de la Aeroport cere în instanţă MApN să-i deconteze costul tratamentelor pe care a trebuit să le facă pe banii lui. Mitică Costin susţine că mediul de lucru i-a afectat grav auzul, iar tratamentul necesar nu a putut fi realizat în reţeaua de spitale militare, fiind nevoit să se adreseze unei unităţi medicale private. Costul intervenţiei s-a ridicat la aproape 29.000 de lei.

Conform acţiunii depuse de acesta la Tribunal, Costin a fost supus poluării fonice încă de la intrarea în Institutul de Chimie şi Infanterie şi Sibiu, unde tragerile de luptă se efectuau fără echipamentul de protecţie a auzului. După terminarea şcolii militare, a fost încadrat în paza Aeroportului ieşean pe funcţia de ajutor comandant pluton şi comandant de pază. Angajaţii Aeroportului ce asigurau dirijarea aeronavelor pe platforma de îmbarcare-debarcare beneficiau de echipament de protecţie a auzului, nu însă şi militarii.

În timp, auzul i-a fost tot mai afectat, din 2006 solicitând asistenţă medicală în Spitalul Militar şi cel de Recuperare. În 2016, a fost diagnosticat cu o formaţiune chistică, fiindu-i recomandată o intervenţie chirurgicală. Aceasta nu putea fi efectuată însă în spitalele militare, din cauza riscului secţionării unor nervi. În cele din urmă, în decembrie 2017, un şef de secţie din cadrul Spitalului Militar Central i-a recomandat Spitalul Monza din Bucureşti, unde a şi fost operat. Intervenţia chirurgicală a fost achitată din banii proprii, pe care acum îi cere înapoi.

În instanţă, MApN a cerut respingerea acţiunii. Apărarea MApN a afirmat că eventuala decontare a cheltuielilor nu poate fi făcută decât de un spital militar, nu de către minister. În plus, Costin nu ar fi demonstrat că unităţile sanitare din reţeaua spitalelor militare ar fi refuzat să-l opereze.

„Reclamantul are dreptul la asistenţă medicală gratuită în reţeaua medicală a Ministerului sau cu decontarea tuturor cheltuielilor pentru intervenţiile efectuate în oricare dintre unităţile spitaliceşti aflate în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Inclusiv intervenţiile chirurgicale efectuate în unităţi spitaliceşti care nu sunt în contract cu CNAS pot fi decontate, cu o singură condiţie: să existe un refuz din partea spitalului sau o notificare explicită prin care unitatea spitalicească să aducă la cunoştinţă pacientului faptul că acel tip de intervenţie chirurgicală nu poate fi efectuată în unităţile spitaliceşti din sistemul naţional de sănătate“, au arătat reprezentanţii Ministerului.

Aceştia au apreciat că decizia lui Costin de a se opera la Spitalul Monza a fost una personală, neavând astfel dreptul de a cere decontarea cheltuielilor. Magistraţii Tribunalului au reţinut că bărbatul fusese internat în mai multe rânduri pentru afecţiunile de auz, judecătorii apreciind că acestea au fost cauzate de mediul de lucru.

Recomandarea primită de la Spitalul Militar Central a fost de a efectua intervenţia chirurgicală într-o unitate privată, „dotată corespunzător“, formulare interpretată de judecători în sensul că în reţeaua spitalelor militare ea nu putea fi efectuată. Ca urmare, MApN a fost condamnată la plata sumei de 28.000 lei, cu dobânzile aferente. Ministerul a contestat sentinţa, Curtea de Apel urmând să stabilească data la care va reanaliza dosarul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimul val

Cătălin ONOFREI

Ultimul val

Câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

Filmuletul zilei

opinii

Măştile lui Adrian Marino (II)

Florin CÎNTIC

Măştile lui Adrian Marino (II)

În preambulul centenarului de la naştere (5 septembrie) aş cere îngăduinţa ca să amorsez dezbaterea reluând acest text, în trei părţi, scris în 2015, la un deceniu de la moartea cărturarului. E o discuţie care se cuvine făcută fără patimă, dar şi fără parti pris-uri, pentru a descrie şi devoala măştile succesive care se întrevăd sub chipul sever, aulic, al ieşeanului apostat.

...Şi parfumul de tei în Copou

Radu PĂRPĂUȚĂ

...Şi parfumul de tei în Copou

Se întâlneau în jurul Universităţii. Se plimbau, ţinându-se de mână, pe dealul Copoului şi pe străzile din jur: până la Biblioteca Eminescu şi luând-o apoi câteva sute de metri spre Păcurari, până-n parcul Copou spre liceul Negruzzi sau prin încrengătura de uliţe repezi din sus de liceu, pe partea cealaltă până ieşeau în Sărărie - în acest din urmă loc chiar nu-i întâlnea nimeni cunoscut. Când se întâlneau cu vreun profesor de-al lor, le era ruşine şi îşi desprindeau repede mâinile, deşi - îşi dădeau seama - profesorul sau profesoara zâmbeau când îi vedeau. Lui i s-a părut că a văzut o dată un fel de înduioşare în ochii unei profesoare la vederea lor.

Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

Alex VASILIU

Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

pulspulspuls

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

PULS

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

Vă povesteam ieri aicea la rubricuţă, stimaţi telespectatori, despre cum s-a făcut şi s-a dres încât noul vice dat afară din USR, junele Ciorăpel, avea deja dosarul făcut, la cheie, ca să conteste în instanţă decizia partidului de a-l exclude, contestaţie fără de care omul ar fi rămas fără mandat şi, evident, ciuciu vice dup’aia. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.