Avionul la bordul caruia se afla presedintele polonez s-a prabusit. Nu exista supravietuitori (VIDEO)

Subtitlu

sâmbătă, 10 aprilie 2010, 10:22
4 MIN
 Avionul la bordul caruia se afla presedintele polonez s-a prabusit. Nu exista supravietuitori (VIDEO)
Lech Kaczynski

Printre victime figureaza presedintele Bancii Centrale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, si seful Statului Major al fortelor armate, Franciszek Gagor, precum si principalii lideri ai armatei poloneze, potrivit autoritatilor de la Varsovia.

Un numar de 96 de persoane, dintre care 88 de membri ai delegatiei poloneze, se aflau la bordul avionului Tupolev-154 care s-a prabusit in apropiere de Smolensk ", intr-o padure, a precizat, la randul sau, purtatorul de cuvant al Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta, citat de agentiile ruse.

Nu exista niciun supravietuitor, a declarat purtatoarea de cuvant a ministerului, Irina Andrianova, potrivit imaginilor difuzate de geleviziunea rusa.

Cadavrele victimelor catastrofei aeriene vor fi transferate la Moscova pentru a fi identificate, a declarat premierul rus, Vladimir Putin, potrivit agentiilor ruse.

Presedintele polonez, sotia sa si numerosi alti oficiali polonezi mergeau la Katin, in apropiere de Smolensk, pentru a se reculege la mormintele ofiterilor polonezi executati in urma cu 70 de ani de politia stalinista.

Presedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez, Bronislaw Komorowski, va asigura functia de sef al statului, conform Constitutiei poloneze, dupa moartea presedintelui Lech Kaczynski.

Lista principalelor personalitati poloneze care au decedat in accidentul din Rusia

Numeroase personalitati poloneze au murit in catastrofa aeriana produsa in Rusia, relateaza AFP, care prezinta o lista cu principalii oficiali decedati in acest accident.

Presedintele Lech Kaczynski si sotia sa, Maria Kaczynska

– Fostul presedinte polonez in exil in perioada comunista, Ryszard Kaczorowski

– Vicepresedintele Dietei (Camera inferioara a Parlamentului polonez) si candidat al stangii la prezidentiale, Jerzy Szmajdzinski

– Vicepresedintele Dietei, Krzysztof Putra

– Vicepresedintele Senatului, Krystyna Bochenek

– Presedintele Bancii Centrale a Poloniei, Slawomir Skrzypek

– Seful Statului Major polonez, generalul Franciszek Gagor

– Comandantul fortelor terestre, generalul Tadeusz Buk

– Comandantul fortelor aeriene, generalul Andrzej Blasik

– Comandantul Marinei, amiralul Andrzej Karweta

– Seful fortelor speciale, generalul Wlodzimierz Potasinski

– Seful Fortelor operationale poloneze, generalul Bronislaw Kwiatkowski

– Preotul catolic al armatei poloneze, episcopul Tadeusz Ploski

– Preotul ortodox al armatei poloneze, arhiepiscopul Miron Chodakowski

– Seful cancelariei prezidentiale, Wladyslaw Stasiak

– Seful Biroului de securitate nationala pe langa presedinte, Aleksander Szczyglo

– Secretarii de stat pentru presedintie, Mariusz Handzlik si Pawel Wypych

– Ministrul-adjunct al Apararii, Stanislaw Jerzy Komorowski

– Ministrul-adjunct de Externe, Andrzej Kremer

– Ministrul-adjunct al Culturii, Tomasz Merta

– Seful Comitetului olimpic polonez, Piotr Nurowski

– Presedintele Institutului memoriei nationale, care ancheteaza crimele impotriva natiunii poloneze, Janusz Kurtyka

– Seful Consiliului care supravegheaza locurile memoriei nationale, Andrzej Przewoznik

– Avocatul poporului pentru drepturi civice, Janusz Kochanowski

– Presedintele Asociatiei Familiilor de la Katin, Andrzej Sarjusz-Skapski

– Presedintele Asociatiei soldatilor Armatei Tarii (AK, Rezistenta), Czeslaw Cywinski

– Presedintele camerei nationale a avocatilor, Agata Agacka-Indecka

– Fosta eroina de pe santirerele navale de la Gdansk, in 1980, Anna Walentynowicz

Mai multi deputati, senatori, reprezentanti ai diferitelor Biserici si asociatii au murit in acest accident.

Lech Kaczynski, un jurist catolic si conservator

Lech Kaczynski a castigat alegerile prezidentiale la 23 octombrie 2005, dupa cum fratele sau – mai in varsta cu 45 de minute – le-a castigat pe cele legislative, desfasurate la 25 septembrie 2005, in fruntea partidului Lege si Justitie (PiS) al carui presedinte este.

Lech si Jaroslaw au avut un parcurs profesional si politic aproape identic, inceput la varsta de 12 ani, cand au jucat rolul unor frati gemeni intr-un film pentru copii. Deveniti adulti, Lech si Jaroslaw au activat amandoi in opozitia anticomunista, la sfarsitul anilor ’70.

Dupa impunerea legii martiale in decembrie 1981, Lech a fost inchis, ca alti cativa mii de militanti din Solidaritatea. Eliberat dupa 11 luni, el a devenit, impreuna cu fratele sau, un colaborator apropiat al liderului istoric al primului sindicat liber din lumea comunista, Lech Walesa. Dupa aparitia unor conflicte cu acesta, la inceputul anilor ’90, gemenii au fondat partidul Lege si Justitie, in 2001, devenit intre timp cel mai important partid polonez.

Pentru a nu stingheri candidatura lui Lech la functia de sef al statului, Jaroslaw a renuntat la postul de premier, in favoarea unui expert mai putin cunoscut publicului larg, Kazimierz Marcinkiewicz. Jaroslaw si-a pastrat insa postul – foarte influent – de sef al partidului care a obtinut cele mai multe locuri in Parlament.

"Fratele meu m-a impins tot timpul in fata. El prefera sa fie mai retras, vrea sa ramana acolo unde este si sa conduca partidul nostru politic", explica Lech, intr-un interviu. "Nu suntem chiar identici", da asigurari Lech, care este casatorit, tata si bunic, in timp ce Jaroslaw este celibatar si locuieste impreuna cu mama lui. Din punctul de vedere al jurnalistilor insa, doar cele doua alunite de pe obrazul stang si de pe nas pe care le are Lech permit diferentierea celor doi.

"Este adevarat insa ca, pe plan politic, avem aceleasi opinii. Acestea s-au nascut din patriotismul parintilor nostri, membri ai rezistentei in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, ei ni le-au transmis", a marturisit Lech Kaczynski, fost primar al Varsoviei. (sursa: Mediafax)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii