Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Avionul malaysian dispărut duminică se află probabil pe fundul mării

GALERIE
AirAsia airline plane
  • AirAsia airline plane
- +
Aşa susţine şeful Agenţiei naţionale indoneziene pentru căutare şi salvare. «Aceasta este o impresie preliminară care poate evolua odată cu evaluarea rezultatului căutărilor», a spus Bambang Soelistyo într-o conferinţă de presă.

 

Avionul AirAsia care a decolat duminică din Indonezia către Singapore cu 162 de persoane la bord probabil că se află "pe fundul Mării" Java, a declarat ieri şeful Agenţiei naţionale indoneziene pentru căutare şi salvare (Basarnas), relatează AFP. "Ţinând cont de informaţiile de care dispunem şi de evaluarea potrivit căreia presupusul loc al prăbuşirii este în mare, ipoteza este că avionul se află pe fundul mării. Aceasta este o impresie preliminară care poate evolua odată cu evaluarea rezultatului căutărilor", a declarat Bambang Soelistyo într-o conferinţă de presă. El a adăugat că Indonezia nu dispune de "instrumentele" necesare, ca de exemplu submarine, pentru a scoate avionul de pe fundul mării, dar că ţara sa va apela alte state în acest sens, dacă va fi necesar. "Ţinând cont de lipsa noastră de tehnologie, am lucrat în coordonare cu ministrul de Externe pentru a putea împrumuta (mijloace) de la alte ţări care au propus ajutor. Este vorba despre Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite", a spus el.
 
Operaţiunile de căutare a avionului în Marea Java au fost reluate ieri dimineaţa, după ce au fost întrerupte duminică, la căderea nopţii. Singapore, Malaysia şi Australia au trimis avioane şi nave să asiste Indonezia în aceste operaţiuni care se concentrează asupra Mării Java. Statele Unite s-au declarat şi ele pregătite să-şi ofere ajutorul. Avionul de tip Airbus A320-220 AirAsia, o companie malaysiană low cost, a dispărut fără urmă duminică, la puţin timp după ce a decolat de la Surabaya, în estul Insulei Java, după ce s-a confruntat cu condiţii meteorologice nefavorabile.Soarta avionului AirAsia, care efectua zborul QZ8501 şi care a dispărut pe când se afla în spaţiul aerian al Mării Java, nu poate fi asimilată cu dispariţia neexplicată, în mare, a zborului MH370 Malaysia Airlines, a declarat ieri premierul australian Tony Abbott, relatează AFP. Australia conduce căutările în vederea localizării epavei avionului de tip Boeing 777-200 dispărut la 8 martie, la puţin timp după ce a decolat de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing, cu 239 de persoane la bord. "Cred că ar fi o mare eroare să asimilăm ceea ce se întâmplă în acest moment cu cazul MH370", a declarat Abbott pentru postul de radio 2GB din Sydney.
 
 
Au scăpat fiindcă au întârziat la aeroport
 
 
O familie indoneziană formată din zece persoane, care trebuia să călătorească cu avionul AirAsia dispărut duminică la scurt timp după decolare, a scăpat ca prin minune pentru că nu a ajuns la timp la aeroport, a declarat luni unul dintre membrii acesteia, citat de AFP. Christianawati, în vârstă de 36 de ani, a povestit că zece membri ai familiei sale, printre care mama şi fratele său mai mic, au mers la aeroportul din Surabaya, în estul insulei indoneziene Java, pentru a lua avionul care decola la ora locală 5.30. Ei mergeau în Singapore să sărbătorească Anul Nou. Cei şase adulţi rezervaseră iniţial bilete la zborul de la ora locală 7.30, dar AirAsia i-a transferat la cursa de la ora 5.30. "Ne-au trimis un mesaj şi ne-au sunat pe 15 şi 16 decembrie pentru a ne informa că orarul zborului nostru s-a schimbat, dar am pierdut aceste apeluri", a adăugat Christianawati. "Prin urmare, am ajuns la aeroport pentru a lua cursa de la ora 7.30, dar ni s-a spus că orarul zborului nostru a fost mutat la ora 5.30 şi că am întârziat. Desigur, am fost furioşi", a povestit ea.
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri