
Aviz favorabil de la BNR pentru rectorul de la „Cuza”. Liviu Maha va fi membru în board-ul unei cunoscute bănci de stat

Liviu-George Maha, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a primit aviz favorabil de la Banca Națională a României pentru funcția de membru neexecutiv în Consiliul de Administrație al Exim Banca Românească. Mandatul are o durată de patru ani, cu posibilitatea de reînnoire la expirarea acestuia.
Procesul de avizare a fost unul complex, care s-a întins pe o perioadă de peste 8 luni, și face parte dintr-o serie de numiri recente. Alături de Liviu-George Maha a fost validat de BNR și Dragoș Grațian Popa pentru funcția de membru neexecutiv în CA Exim Banca Românească, în timp ce Cătălin Pârvu a primit aviz favorabil în cadrul instituției financiare pentru funcția de vicepreședinte executiv în zona corporate și trezorerie.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Conducerea executivă a băncii va fi asigurată de Traian Halalai, în calitate de președinte executiv, alături de Lidia Stan și Codin Năstase, care au fost numiți vicepreședinți executivi. Lidia Stan va coordona activitatea de retail și va avea responsabilități legate de managementul financiar al băncii (CFO), iar Codin Năstase se va ocupa de controlul intern și de gestionarea riscurilor la nivelul băncii (CRO).
Care sunt atribuțiile membrilor neexecutivi
Activitatea conducerii executive este monitorizată de CA, din care fac parte și membrii neexecutivi, printre care și rectorul UAIC Liviu-George Maha. Ei au rolul de a supraveghea activitatea instituției și de a participa la decizii strategice, fără a se implica în managementul zilnic. Monitorizează echipa executivă, evaluând dacă strategia băncii este aplicată corect și dacă obiectivele sunt îndeplinite.
Aceștia analizează și aprobă politicile financiare, verifică raportările financiare și supraveghează riscurile pentru a se asigura că banca are mecanisme eficiente de control. De asemenea, asigură respectarea normelor etice și gestionează eventualele conflicte de interese.
Exim Banca Românească a fost înființată în anul 1992 ca societate comercială pe acțiuni, având ca acționar majoritar (99%) statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice. Operează o rețea națională de distribuție de 82 de sucursale și 26 de Centre de Afaceri.
Publicitate și alte recomandări video