Avocat al CJUE: Un angajator poate interzice vălul islamic la locul de muncă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Avocat al CJUE: Un angajator poate interzice vălul islamic la locul de muncă

GALERIE
val islamic serviciu
  • val islamic serviciu
- +

Un angajator poate interzice portul vălului islamic la locul de muncă, în cadrul unei politici de neutralitate religioasă, a estimat joi avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), în urma unor interpelări din partea justiţiei germane, informează AFP.

Tribunalul muncii din Hamburg (nord) şi Curtea federală a muncii (Bundesarbeitsgericht) au fost sesizate de angajate musulmane ai căror angajatori din Germania cereau ca ele să-şi scoată vălul la locul de muncă. Cele două jurisdicţii s-au adresat CJUE pentru a afla dacă regulile companiilor vizate erau conforme directivei privind egalitatea de tratament la angajare şi la locul de muncă.

Avocatul general al CJUE a amintit, în concluziile sale publicate joi, că directiva cere absenţa oricărei discriminări directe sau indirecte fondate inclusiv pe religie. Bazându-se pe jurisprudenţă, el estimează că "interdicţia portului oricărui semn vizibil al unor convingeri politice, psihologice sau religioase la locul de muncă, ce decurge dintr-un regulament intern al unei întreprinderi private, nu constituie o discriminare directă fondată pe religie sau pe convingerile la adresa angajaţilor ce respectă anumite reguli vestimentare prin aplicarea de precepte religioase".

 

Avocatul general consideră, de asemenea, că "dacă interdicţia portului, la locul de muncă, a oricărui semn vizibil al unor convingeri politice, filosofice sau religioase este admisibil, angajatorul are de asemenea libertatea, în cadrul libertăţii întreprinderii sale, să interzică doar portul de semne ostentative de mari dimensiuni".

El consideră în acest sens că o politică de neutralitate a unei întreprinderi "nu este incompatibilă cu portul, de către angajaţii săi, a unor însemne religioase, vizibile sau nu, însă de dimensiune mică, adică discrete, şi care nu se remarcă la o primă abordare".

Cu toate acestea, el estimează că "vălul islamic nu constituie un însemn religios de dimensiuni mici", chiar dacă el recunoaşte că nu îi revine Curţii să dea o definiţie a termenilor "dimensiune mică" şi că un anumit rol îl poate juca şi contextul.

"Prin urmare, îi revine jurisdicţiei naţionale să examineze situaţia de la caz la caz", a subliniat avocatul general al CJUE.

CJUE nu este obligată să urmeze opinia avocatului general.AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.