Avocat în pragul închisorii după o bătaie din cauza locului de parcare. Au intervenit și soțiile

joi, 11 iulie 2024, 03:07
6 MIN
 Avocat în pragul închisorii după o bătaie din cauza locului de parcare. Au intervenit și soțiile

Un avocat a ajuns în pragul închisorii după ce și-a bătut un vecin cu un hârleț. Nu era primul conflict între cei doi, avocatul fiind judecat și pentru lovire sau alte violențe, în urma unui incident petrecut cu un an înainte. Dinu Șerban și-a recunoscut doar prima faptă, dar magistrații Curții de Apel l-au găsit vinovat pentru ambele. I-au aplicat totuși minimul de pedeapsă, iar daunele civile stabilite au fost simbolice.

După cum aveau să consemneze ulterior procurorii, avocatul și viitoarea sa victimă sunt vecini în Lunca Cetățuii, pe strada Curcubeului. Dacă inițial relațiile dintre cei doi erau firești, de bună vecinătate, ele s-au degradat puternic începând din 2018. Cei doi puseseră ochii pe un teren învecinat, pe care ambii îl foloseau ca loc de parcare. Câștig de cauză l-a avut în cele din urmă Cosmin H., care a cumpărat parcela respectivă. Ulterior, a început să împrejmuiască terenul, inițial cu pietre și bolovani, iar apoi demarând lucrări de construire a unui gard. De asemenea, i-a atras atenția avocatului să nu mai parcheze acolo. Șerban a continuat să parcheze însă pe terenul respectiv, ceea ce a provocat numeroase discuții în contradictoriu cu vecinul său, din ce în ce mai încinse.

Dispută de la pietre. A intervenit și soția

Situația a ajuns în atenția organelor legii pe 21 mai 2019. În jurul orei 23, nereușind să adoarmă, Cosmin H. ieșise la o țigară pe terasa casei sale, tocmai când Șerban se întorcea acasă. Din nou, avocatul a dat să parcheze pe terenul cumpărat de vecinul său. Acesta a ieșit, mergând la avocat și cerându-i să-și mute mașina. A fost un dialog al surzilor. Șerban a început să mute pietrele care delimitau terenul, pentru a-și putea parca mașina. Cosmin H. punea pietrele la loc. Cearta a izbucnit atunci când avocatul l-a acuzat pe vecinul său că i-a lovit mașina. În ceartă a intervenit și soția avocatului, care și-a lovit vecinul cu pumnul în zona feței. Cosmin H. a îmbrâncit-o, iar Șerban a sărit în apărarea ei, lovindu-l cu pumnii și picioarele.

Altercația dintre avocat și vecinul său a continuat peste 20 de minute, fiind întreruptă din când în când de soțiile celor doi, care încercau să-i despartă. Avocatul a fost cel care a sunat la 112, reclamând că vecinul său i-a lovit mașina cu pietre. Imaginile video suprinse de camerele de supraveghere ale lui Cosmin H. aveau să arate totuși că avocatul fusese cel care inițiase conflictul și care îl împiedicase pe vecinul său să se retragă de pe „câmpul de luptă”.

Un an mai târziu, o nouă bătaie

Un an mai târziu, între cei doi a izbucnit un nou conflict, mai grav. În după-amiaza zilei de 25 iunie 2020, Cosmin H. și soția sa începuseră să sape șanțul pentru viitoarea fundație a gardului terenului cumpărat, când Șerban s-a întors acasă. Și-a parcat mașina lângă biserica din apropiere și s-a îndreptat spre cei doi. L-a lovit cu palma peste cap pe Cosmin H., spunându-i „ceea ce faceți voi aicea e țigăneală”. Cosmin H. a sunat la 112, dar conflictul nu a evoluat. Șerban s-a urcat din nou în mașină și a plecat.

În seara aceleiași zile, incidentul din 2019 s-a repetat. La ora 23, Cosmin H. se afla pe terasă, iar avocatul se întorcea acasă. Cosmin H. a ieșit din curte pentru a se asigura că avocatul nu va parca pe terenul său. Cei doi și-au adresat injurii reciproc, iar Cosmin H. a luat un pumn de țărână și l-a aruncat spre mașina avocatului. Conflictul fizic a reizbucnit. De această dată, s-ar fi putut sfârși tragic. La un moment dat, Șerban s-a îndreptat spre adversarul său ținând un hârleț în mână. Vecinul a încercat să fugă, dar a fost ajuns din urmă de avocat, care l-a lovit în cap cu partea metalică a hârlețului. Cosmin H. a apucat de coada hârlețului, pentru a nu fi lovit din nou. A intervenit și soția sa, încercând să smulgă unealta din mâinile avocatului, dar lupta a continuat. Cosmin H., pe a cărui față șiroia sângele, a fost transportat în cele din urmă la spital de o ambulanță, având ulterior nevoie de peste o săptămână de îngrijiri medicale.

După cum au povestit ulterior vecinii strânși la fața locului, în cele 15 minute care au trecut până la sosirea ambulanței, Șerban a continuat să se manifeste violent verbal, amenințând cu acte de violență pe cei prezenți. „Nu vreau să mai aud de dreptul de proprietate asupra terenului. M-am săturat să îl tot bat, dar dacă insistă, o să-l bat în continuare”, ar fi spus avocatul.

Hârlețul putea sau nu ucide?

În martie 2022, Dinu Șerban a fost trimis în judecată pentru lovire sau alte violențe și tentativă la omor. În fața magistraților Curții de Apel, el a recunoscut ambele incidente, dar a prezentat un alt film al evenimentelor din iunie 2020. El a afirmat că intervenise după ce Cosmin H. îi lovise concubina cu o piatră în zona capului. Luase un hârleț care se afla în apropiere, rămas probabil de la lucrările făcute de vecinul său peste zi. Voise să-și lovească vecinul peste mână sau pe spate, pentru a-l împiedica să mai arunce cu pietre. Îl lovise în partea laterală a corpului, vecinul apucase cu mâna de hârleț, căzuseră amândoi jos, iar el își mai lovise de câteva ori adversarul, dar cu pumnul. Își lovise vecinul în arcadă, zonă puternic vascularizată, dar cu pumnul, nu cu hârlețul.Apărarea a solicitat achitarea avocatului, pentru că fapta de care era acuzat, tentativa la omor, nu ar fi existat. Sau, dacă existase, ea nu fusese comisă cu gradul de vinovăție cerut de lege. Șerban nu avusese intenția de a ucide, ci doar de a lovi. Arma folosită, declarațiile martorilor și imaginile surprinse de camerele de supraveghere i-au convins însă pe judecători de contrariul. Hârlețul putea ucide, iar zona în care Cosmin H. fusese lovit, capul, era una vitală. Intensitatea loviturii fusese de altfel ridicată, chiar dacă rana provocată nu fusese gravă. „Faptul că intenția inculpatului nu a fost de a lovi victima, ci chiar de a-i suprima viața reiese și din faptul că odată căzut la pământ, inculpatul a continuat actele de agresiune fizică la adresa persoanei vătămate, continuând să o lovească cu pumnii și picioarele în zona toracelui, abdomenului, a picioarelor și a brațelor, agresiuni care au continuat aproximativ 30 de minute ulterior, inculpatul alergând după victimă în mod constant și încercând să îl prindă și să îl lovească de fiecare dată când acesta reușea să se sustragă din mâinile sale, între cei doi interpunându-se de fiecare dată soția victimei”, au notat judecătorii.

Îl așteaptă 5 ani de pușcărie

Aceștia au reținut în defavoarea avocatului însăși profesiunea sa, care ar fi trebuit să-l determine să se abțină de la reacții violente. Magistrații au respins și circumstanța atenuantă invocată de Șerban, provocarea. Cosmin H. l-ar fi tachinat timp de doi ani, hărțuindu-l când voia să parcheze. În fapt, Șerban fusese cel care își atrăsese gesturile de revoltă ale vecinului său, sfidându-i dreptul de proprietate.

Magistrații l-au găsit vinovat pe Șerban de ambele fapte de care era acuzat. Ei s-au orientat însă spre minimul pedepselor prevăzute de Codul Penal pentru acestea, aplicându-i avocatului o condamnare la 9 luni de închisoare pentru lovire sau alte violențe și una de 5 ani de închisoare, pentru tentativă la omor. Pedeapsa rezultantă, de 5 ani și 3 luni de închisoare, urmează să fie executată în regim de detenție. Judecătorii l-au obligat pe Șerban la plata a 5.000 de lei ca daune morale către victima sa. Sentința nu este definitivă, ea putând fi contestată. Pentru a rămâne în libertate, Șerban ar trebui să obțină în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție fie achitarea, fie reîncadrarea juridică a celei de-a doua fapte într-o infracțiune pedepsită mai ușor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii