anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Avocatul Christy Mîrșanu, triplu condamnat şi exclus din Barou, cere să se întoarcă la bară

GALERIE
Christy_Mîrșanu
 • Christy_Mîrșanu
- +

Dat afară din Barou și condamnat la închisoare, un avocat vrea să se întoarcă la bară după zece ani. În baza unei decizii a Curții Constituționale, Christy Mîrșanu a obținut din partea Tribunalului absolvirea de vechile păcate. Acum așteaptă confirmarea din partea Curții de Apel.

Avocatul Christy Mîrșanu a fost condamnat în 2012 de trei curți de apel, pentru trafic de influență, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cea din Galați l-a condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru că a cerut și primit 10.000 euro pentru a interveni pe lângă judecătorii Tribunalului Bacău pentru punerea în libertate a unui traficant de țigări. Curtea de Apel Ploiești l-a condamnat la 3 ani de detenție pentru că a primit 45.000 lei de la inculpatul dintr-un dosar pentru ca acesta și fratele lui să primească pedepse mai ușoare.

Și Curtea ieșeană de Apel l-a condamnat pentru că transferase 11.500 euro din contul unui traficant de persoane în contul său, promițându-i că îl scapă de dosarul penal. Fugit din țară, Mîrșanu a fost reținut în Sicilia și extrădat, în 2013. Doi ani mai târziu, pedepsele primite au fost contopite, avocatul fiind condamnat la 5 ani de închisoare și interzicerea dreptului de a profesa timp de trei ani de la liberare. Condamnările primite de Mîrșanu i-au făcut pe colegii săi din Baroul ieșean să-l excludă „pentru fapte intenționate care îl fac nedemn de a fi avocat”.

Mîrșanu a fost liberat în iunie 2016. După expirarea celor trei ani de interdicție dispuși de Curtea de Apel, el a contestat decizia din 2012 a Baroului prin care fusese exclus din avocatură. Contestația sa a fost respinsă în decembrie 2019, solicitarea sa de reînscriere în tabloul avocaților fiind respinsă. Ca urmare, Mîrșanu s-a adresat Tribunalului București, cerând anularea deciziei din 2019. După mai multe declinări de competență ale diverselor instanțe, dosarul a ajuns anul trecut la Tribunalul Iași. Decizia acestuia a fost luată în baza deciziilor CCR.

În 2017, CCR decisese că sintagma „de natură să aducă atingere prestigiului profesiei” din Legea pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat este neconstituțională. La acea dată, CCR aprecia că formularea este lipsită de claritate și precizie, nefiind menționate clar infracțiunile care ar afecta imaginea profesiei de avocat. Parlamentul nu a modificat în niciun fel legea pentru a o pune în acord cu decizia CCR. Ca urmare, în aprilie acest an, o nouă decizie a CCR stabilea că întregul paragraf din care făcea parte sintagma este neconstituțional. În interpretarea CCR, se putea ajunge la situația ca un avocat să-și piardă dreptul de a profesa pentru săvârșirea cu intenție a oricărei infracțiuni, sancțiunea fiind astfel excesiv de severă.

„Aşadar, reclamantul a fost sancţionat în baza unui text de lege (art. 14 lit. a din Legea nr. 51/1995) constatat ca fiind contrar normelor constituţionale, aşa încât, actele administrative contestate sunt emise cu încălcarea legii, motiv pentru care urmează a fi anulate”, au conchis magistrații Tribunalului. Baroul ieșean și Uniunea Națională a Barourilor din România au declarat recurs împotriva sentinței, cazul intrând pe rolul Curții de Apel. Dacă această instanță va confirma decizia Tribunalului, Mîrșanu se va putea întoarce pe holurile Palatului de Justiție, dar în calitate de avocat. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.