anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Avocatul lui Oprescu: Instanţele ar trebui să analizeze cu rezervă denunţurile

GALERIE
alexandru-chiciu
 • alexandru-chiciu
- +

Avocatul Alexandru Chiciu a declarat, sâmbătă, că Sorin Oprescu poate fi cercetat şi trimis în judecată cu o măsură preventivă alternativă, ţinând cont şi de afecţiunile grave de care suferă, arătând că instanţele ar trebui să analizeze cu mai multă rezervă denunţurile şi recunoaşterea faptelor.

Alexandru Chiciu, unul dintre avocaţii lui Sorin Oprescu, a spus, înainte de a-l vizita pe primarul suspendat al Capitalei, în Arestul Central, că în motivarea judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti se atestă existenţa afecţinilor grave pentru Oprescu.

Avocatul a spus că aspectele medicale şi toate celelalte elemente din decizia judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti vor fi analizate de apărare şi vor fi făcute solicitările ce se impun pentru înlocuirea arestului preventiv cu controlul judiciar sau cu arestul la domiciliu în cazul lui Sorin Oprescu.

Chiciu a spus că strategia care va fi folosită de apărare la termenul de la Curtea de Apel Bucureşti este pusă la punct la acest moment. Avocatul a precizat că apărarea va face apel la toate prevederile din legislaţia internă, dar şi la toate deciziile ICCJ din 2014, 2015 şi la deciziile Curţii Europene.

"Da, sunt două paliere de apărare, palierul de fond - şi, repet, dosarul are o înărcătură de fond importantă şi nu o tratăm cu superficialitate -, dar şi ca avocaţi, ca oameni, nu putem trata cu superficialitate afecţiunile domnului Oprescu. Cred că există un element fundamental, dreptul domnului Oprescu, ca şi dreptul tuturor altor persoane, la viaţă. Domnul Oprescu poate fi cerctat, trimis în judeată, dacă vreţi condamnat pentru orice spun procurorii, pe baza unor probe. Dar poate fi cercetat şi trimis în judecată într-o măsură preventivă alternativă", a mai spus Chiciu.

Întrebat dacă Sorin Oprescu a fost interceptat inclusiv în duba Poliţiei, Alexandru Chiciu a spus că sunt aceste precizări în referatul procurorilor cu propunerea de prelungire a măsurii arestării preventivă.

"Sunt precizări despre care se ştie deja, că au existat interceptări inclusiv în dubă. Aceste elemente ţin de fondul cauzei, procurorii apreciază asupra necesităţii unor măsuri investigative, ele au fost legale. Asupra acestor elemente şi legalităţii lor vom discuta la fondul cauzei", a precizat Chiciu.

Referitor la persoanele cercetate în acelaşi dosar cu Sorin Oprescu şi care au recunoscut săvârşirea de infracţiuni, Chiciu a spus că acestea nu au nicio legătură cu clientul său, avocatul apreciind că denunţurile şi recunoaşterea vinovăţiei ar trebui să fie analizate cu rezervă de către instanţe.

"A existat moda interceptărilor, acum există moda denunţurilor. Eu spun că instanţele din România ar trebui să analizeze cu mai multă rezervă acest tip de recunoaştere a unor fapte sau denunţuri", a adăugat Chiciu.

Avocaţii lui Sorin Oprescu vor să ceară din nou internarea edilului, după ce, în urma investigaţiilor medicale la care a fost supus, s-ar fi stabilit că ar suferi de 12 afecţiuni, unele grave, fiindu-i depistat şi un nodul la un plămân, care ridică suspiciuni privind un posibil cancer.

Potrivit avocaţilor, din raportul medicilor care au evaluat starea de sănătate a lui Sorin Oprescu rezultă că primarul suspendat al Capitalei ar avea 12 afecţiuni, fiind stabilite 12 diagnostice.

În urma investigaţiilor medicale amănunţite, medicii ar fi constatat că Sorin Oprescu ar avea un nodul la un plămân, despre care susţin că ar ridica risc oncologic moderat şi recomandarea ar fi evaluarea funcţionalităţii pulmonare. Potrivit raportului medicilor, lui Sorin Oprescu i-ar fi fost depistat "un nodul pulmonar segment 10 posterior, lob inferior drept", fiind recomandată efectuarea unei spirometrii.

Avocaţii au precizat că această evaluare ar trebui făcută la un spital specializat în tratarea afecţiunilor pulmonare.

În acest context, avocaţii lui Sorin Oprescu vor să depună o nouă cerere la Arestul Central al Poliţiei Capitalei, prin care să solicite să îi pemită edilului să meargă la un spital, pentru efectuarea noilor investigaţii recomandate de medici.

Sorin Oprescu, încarcerat din 6 septembrie în Arestul Central al Poliţiei Capitalei, a fost transferat, în 26 septembrie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a stat internat într-o rezervă la Secţia de Cardiologie, sub pază, până în 29 septembrie. Medicii de la SUUB i-au făcut mai multe investigaţii, printre care şi o coronarografie.

Oprescu a fost dus în 26 septembrie la spital, după ce avocaţii acestuia au solicitat să fie supus unor investigaţii întrucât suferă de diabet şi are probleme cardiace, care s-au accentuat în urma arestării acestuia.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, în 14 septembrie, decizia Tribunalului Bucureşti, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv şi fiind suspendat din funcţie, din 15 septembrie.

Recent, procurorii au cerut instanţei prelungirea arestului preventiv în cazul lui Sorin Oprescvu, solicitare care a fost admisă miercuri de Tribunalul Bucureşti. Decizia de prelungire cu încă 30 de zile a arestului a fost contestată şi se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti, care va stabili definitiv dacă cererea procurorilor va fi sau nu admisă.

Pe de altă parte, săptămâna trecută, Sorin Oprescu a cerut, prin avocaţii săi, să îi fie înlocuită măsura arestului preventiv cu controlul judiciar sau arestul la domiciliu, însă solicitarea a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti în 25 septembrie. Decizia a fost contestată de Oprescu tot la Curtea de Apel Bucureşti.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a arătat, în motivarea deciziei, că Sorin Oprescu a depus la dosar o serie de înscrisuri din care rezultă că prezintă, la momentul încarcerării, diabet zaharat tip II cu necesar de insulină, arterită, retinopatie incipientă, stent în 2005. Sorin Oprescu a declarat că primeşte tratamentul medical de care are nevoie în arest, "dar nu vrea să moară în arest", întrucât glicemia sa este foarte mare, neputând ţine sub control strict alimentaţia pe care o primeşte prin cântărire, lucru pe care îl făcea atunci când se afla în stare de libertate.

"Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că, indubitabil inculpatul prezintă boli grave, fiind posibil ca starea de arest preventiv în care se găseşte de 20 de zile să-i fi cauzat un stres emoţional puternic, care poate duce la agravarea stării de sănătate în viitor. Din modul în care inculpatul şi-a prezentat cauza, se constată că acesta arată că prin luarea măsurii arestării preventive, din cauza bolilor de care suferă, îi este pusă în pericol viaţa. Judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că la acest moment procesual, din datele dosarului rezultă că inculpatul primeşte tratamentul medical de care are nevoie, chiar inculpatul afirmând că îşi administrează singur insulina. Trebuie precizat că nu există o expertiză medicală din care să rezulte că viaţa inculpatului este în pericol din cauza condiţiilor de detenţie pe durata măsurii arestării preventive sau că afecţiunile de care suferă inculpatul l-ar supune unui pericol sau unei încercări de o intensitate care să depăşească nivelul de suferinţă inerent detenţiei", a notat judecătorul în motivare.

De asemenea, instanţa a constatat că nu există înscrisuri medicale din care să rezulte că bolile de care suferă Sorin Oprescu nu ar putea fi tratate în sistemul penitenciar al reţelei medicale a Administraţiei Penitenciarelor ori că nu ar avea posibilitatea efectuării unui tratament sub pază în reţeaua medicală de specialitate a Ministerului Sănătăţii.

"Totodată, se observă că nu există înscrisuri ori alte informaţii din care să rezulte că inculpatului nu îi este asigurată alimentaţia corespunzătoare în arest, astfel că se constată că este neîntemeiată susţinerea inculpatului în sensul că îi este pusă în pericol viaţa", a menţionat judecătorul.

Instanţa a apreciat că urmărirea penală faţă de Sorin Oprescu nu este finalizată, iar pentru că este posibil ca acesta să influenţeze ancheta, nu este oportună la acest moment procesual măsura arestului la domiciliu sau controlul judiciar.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, şi cu fostul său şofer Cristian Stanca, zis "Grenadă", a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea şi Octavian Alin Petroi, denunţători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoşoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracţională a lui Popa şi l-ar fi menţinut în funcţie, susţin anchetatorii.

Avocaţii lui Sorin Oprescu au cerut DNA confruntarea primarului suspendat al Capitalei cu Bogdan Popa, şeful de la Administraţia Cimitirelor, dar şi audierea unor martori propuşi de apărare şi depunerea unor înscrisuri suplimentare la dosarul de corupţie.

Procurorii DNA au cerut interceptarea şi filarea pentru aproape trei săptămâni a lui Sorin Oprescu şi a altor doi complici, la Viena, dar autorităţile din Austria au respins solicitarea, invocând detaliile sumare puse la dispoziţie, dar şi legislaţia, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, anchetatorii DNA au solicitat Procuraturii Centrale pentru urmărirea faptelor penale economice şi a corupţiei din Austria interceptarea şi filarea lui Sorin Oprescu, a şefului Administraţiei Cimitirelor, Bogdan Cornel Popa şi a lui Cristian Stanca, şoferul edilului, care s-au aflat la Viena în vara acestui an. Obiectul cererii rogatorii a fost o "procedură împotriva lui Cornel Popa şi a altor persoane împotriva acceptării de cadouri şi mită", iar cererea a fost transmisă autorităţilor judiciare austriece în 28 aprilie 2015.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.