anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

AVOCATUL POPORULUI: Acţiunea de restituire întemeiată pe îmbogăţirea fără justă cauză

GALERIE
bani
 • bani
- +

“Acum aproximativ un an i-am trimis prin bancă verişoarei mele suma de 7000 euro, deoarece îşi dorea foarte mult să-şi achiziţioneze o maşină şi la ultima noastră întrevedere mi-a spus că, dacă pot să o ajut, îmi va restitui banii în mai puţin de 3 luni, intenţionând să facă un credit. Menţionez că nu există nici un contract încheiat între noi pentru această sumă. La telefon m-a tot amânat, iar acum m-am întors în ţară pentru o lună şi doresc să deschid o acţiune în instanţă, motiv pentru care, în baza dreptului la informaţie, vă rog, să-mi precizaţi care sunt prevederile legale pentru posibilitatea deschiderii unei acţiuni de restituire întemeiată pe îmbogăţire fără justă cauză.” A.F. - Iaşi, jud. Iaşi

Îmbogăţirea fără justă cauză este reglementată în art.1345-1348 Cod Civil şi constă în faptul juridic licit prin care patrimoniul unei persoane este mărit pe seama patrimoniului altei persoane, fără ca pentru aceasta să existe un temei juridic. Din acest fapt se naşte obligaţia celui care îşi măreşte patrimoniul de a restitui, în limita măririi, către cel care şi-a diminuat patrimoniul, şi dreptul acestuia din urmă de a intenta o acţiune în justiţie prin care solicită restituirea.

Pentru ca îmbogăţirea fără justă cauză să dea naştere raportului juridic de obligaţii şi acţiunea în restituire să fie admisă, trebuie îndeplinite următoarele condiţii materiale:

să existe o mărire a patrimoniului unei persoane;

- să existe o micşorare a patrimoniului unei persoane, ca o consecinţă a măririi patrimoniului altei persoane;

- să existe o legătură între sporirea unui patrimoniu şi diminuarea celuilalt, în sensul că ambele sunt efectul unei cauze unice.

De asemenea, doctrină subliniază în temeiul prevederilor legale pentru admisibilitatea unei astfel de acţiuni şi obligativitatea existenţei următoarelor condiţii juridice:

* absenţa unei cauze legitime sau juste pentru mărirea unui patrimoniu în detrimentul altui patrimoniu. Noţiunea de cauză legitimă are în vedere inexistenţa unui temei care să justifice mărirea unui patrimoniu şi micşorarea celuilalt. Astfel, îmbogăţirea fără justă cauză nu-şi găseşte aplicarea în următoarele ipostaze:

mărirea unui patrimoniu şi diminuarea celuilalt au ca temei un contract;

- mărirea patrimoniului şi diminuarea celuilalt au ca temei o dispoziţie legală.

Cu alte cuvinte, dacă nu există niciunul dintre aceste temeiuri (act juridic, text legal, hotărâre judecătorească) şi s-a creat un dezechilibru patrimonial, se recunoaşte celui care şi-a micşorat patrimoniul un drept la acţiune împotriva celui care şi l-a mărit.

îmbogăţitul să fie de bună credinţă. Această a două condiţie necesară pentru admisibilitatea acţiunii în restituire reiese din prevederile art. 1345 Cod Civil care dispun „că cel care, în mod neimputabil, s-a îmbogăţit fără justă cauză în detrimentul altuia este obligat la restituire”. Tot în doctrină se precizează că buna -credinţă a celui îmbogăţit interesează în materia acţiunii în restituire întemeiată pe îmbogăţirea fără justă cauză, deoarece fundamentul acestei acţiuni nu constă într-o conduită culpabilă a celui îmbogăţit în detrimentul unei alte persoane, ci în îndatorirea morală de a nu exista nicio culpă din partea îmbogăţitului, acesta fiind ţinut să restituie numai cuantumul îmbogăţirii sale, chiar dacă însărăcirea celeilalte persoane este mai mare. În cazul în care se reţine reaua-credinţă a persoanei al cărei patrimoniu s-a mărit, nu vom mai fi în prezenţa acestui fapt licit, ci va interveni instituţia răspunderi civile delictuale.

absenţa oricărui mijloc juridic pentru recuperarea pierderii suferite. Acţiunea de restituire întemeiată pe îmbogăţirea fără justă cauză are un caracter subsidiar, în sensul că poate fi exercitată numai în măsura în care nu există nicio altă acţiune în justiţie pentru valorificarea dreptului la acţiune. Această condiţie juridică a introducerii acţiunii este expres reglementată în art. 1348 Cod Civil potrivit căruia ”cererea de restituire nu poate fi admisă, dacă cel prejudiciat are dreptul la o altă acţiune pentru a obţine ceea ce îi este datorat”. Astfel acţiunea în restituire nu poate fi admisă dacă titularul putea intenta o acţiune în revendicare. De asemenea, introducerea acţiunii în restituire întemeiată pe îmbogăţirea fără justă cauză nu este justificată în cazul în care există posibilitatea invocării unei acţiunii personale, izvorâte din contract.

În ceea ce priveşte obligaţia de restituire, îmbogăţirea fără justă cauză are ca principal efect naşterea unui raport obligaţional în virtutea căruia cel care şi-a mărit patrimoniul este debitorul unei obligaţii de restituire către cel care şi-a diminuat în mod corespunzător patrimoniu.

Referitor la momentul la care se raportează obligaţia de restituire, potrivit art. 1347 alin. 1 Cod Civil “restituirea nu este datorată decât dacă îmbogăţirea subzistă la data sesizării instanţei”.

Acţiunea în restituire este supusă termenului general de prescripţie de 3 ani (potrivit art. 2517 Cod Civil “Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen”).   

Potrivit dispoziţiilor art. 2523 Cod Civil termenul de prescripţie începe să curgă de la data când titularul dreptului la acţiune a cunoscut sau, după împrejurări, trebuia să cunoască naşterea lui

Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.