anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

AVOCATUL POPORULUI: Acţiunea ipotecară NU se prescrie

GALERIE
ipoteca Foto legal-land.ro
 • ipoteca Foto legal-land.ro
- +

”Am contractat un credit ipotecar în anul 2006. Ulterior, unele aspecte financiare au determinat incapacitatea de plată. În termenul de prescripţie de 3 ani, instituţia de creditare bancară nu şi-a solicitat creanţa şi accesoriile la aceasta, însă ulterior a încercat să îşi valorifice debitul prin vânzarea apartamentului ipotecat. În temeiul dreptului la informaţie prevăzut de Constituţia României, vă solicit să îmi comunicaţi dacă acţiunea băncii este sau nu legală în condiţiile prescripţiei creanţei mele şi limita până la care îşi poate solicita dreptul.” H.R - Iaşi

Prin excepţie de la principiul prescrierii acţiunii privind un drept subiectiv accesoriu odată cu prescrierea acţiunii privind un drept subiectiv principal, art. 2504 din Codul civil prevede că dreptul la acţiunea ipotecară nu se stinge odată cu stingerea prin prescriptie a dreptului la actiune privind creanţa principală.

Textul de lege mai sus menţionat reprezintă o excepţie, aşa cum precizam mai sus, de la regula potrivit căreia „accesoriul urmează soarta principalului”, fiind vorba despre o prescripţie specială a acţiunii ipotecare. Aşadar, deşi acţiunea principală referitoare la valorificarea creanţei s-a stins prin efectul prescripţiei, aceasta nu are consecinţe asupra prescripţiei garanţiei ipotecare, ce supravieţuieşte stingerii prin prescripţie a acţiunii principale (ceea ce înseamnă că bunurile ipotecate vor putea fi urmărite în continuare).

Aşa cum se arată şi în doctrina de specialitate, art. 2504 Cod civil fixează două limitări.

O primă limitare apare atunci când în caz de prescripţie a dreptului la acţiune privind creanţa principală, creditorul va putea urmări bunurile mobile sau imobile obiect al contractului de ipotecă, însă nu în limita creanţei sale (dacă aceasta depăşeşte valoarea bunurilor ipotecate), ci numai în limita valorii bunurilor ce constituie obiect al contractului de ipotecă şi numai în scopul acoperirii debitului principal, nu şi a accesoriilor acestuia.

O a doua limitare apare în situaţia creanţelor ipotecare care generează dobânzi sau dau naştere altor accesorii, dacă dreptul la acţiune privind creanţa principală se stinge, se stinge şi dreptul la acţiune privind plata dobânzilor sau a altor accesorii, astfel că acestea din urmă nu mai pot fi recuperate prin valorificarea bunurilor ipotecate.

Aşa cum rezultă şi din expunerea de motive la Legea nr. 287/2009, legiuitorul român a intenţionat ca, pe de o parte, prin această derogare să se realizeze o armonizare cu regulile de carte funciară, potrivit cărora ipoteca înscrisă se consideră că există cât timp nu este radiată din cuprinsul cărţii funciare, iar, pe de altă parte, să se sublinieze caracterul ipotecii de drept relativ autonom, care, deşi accesoriu, are şi o existenţă juridică proprie.

Norma mai sus menţionată însă nu se va interpreta în sensul că dreptul de ipotecă are caracter imprescriptibil, ci doar că în privinţa unui asemenea drept nu se aplică regula conform căreia accesoriul urmează soarta principalului.

Dreptul de ipotecă este un drept real patrimonial, rămâne un drept prescriptibil, deoarece legea nu îl declară imprescriptibil, termenul de prescripţie prevăzut de art. 2518 Cod civil fiind de 10 ani. 

Consilier Carla Cozma, Instituţia Avocatul Poporului - Biroul teritorial Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.