anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

AVOCATUL POPORULUI: Ce înseamnă vicierea consimţământului prin dol ce duce la anularea unui contract

GALERIE
inselat
  • inselat
- +

„Precizez că tatăl meu a fost minţit şi păcălit de către un văr de-al meu, vecin cu el, determinându-l să-i vândă o suprafaţă de teren de 450 m.p. pe care tata o deţinea în continuarea curţii, teren pe care acesta intenţionează să-l revândă. În baza dreptului la informaţie, vă rog să-mi precizaţi dacă tata poate solicita în instanţă anularea contractului datorită vicierii consinţământului prin dol şi care sunt prevederile legale.“ 

C.T. Hîrlău, jud. Iaşi

Dolul reprezintă acel viciu de consimţământ care constă în inducerea în eroare a unei persoane, prin folosirea de mijloace frauduloase, în vederea determinării acesteia să încheie un act juridic civil. Dolul îşi găşeşte reglementarea la art. 1214-1215 din Cod Civil. 

Astfel, în conformitate cu art.1214 Cod Civil consimţământul este viciat prin dol atunci când partea se află într-o eroare provocată prin manopere frauduloase ale celeilalte părţi ori când partea contractantă a omis, în mod fraudulos, să informeze pe contractant asupra unor împrejurări pe care se cuvenea să i le dezvăluie. Partea al cărei consimţământ a fost viciat prin dol poate cere anularea contractului, chiar dacă eroarea în care se află nu a fost esenţială. De asemenea, se va putea cere anularea contractului pentru dol şi în cazul în care dolul provine de la reprezentantul, prepusul ori gerantul afacerilor celeilalte părţi. 

Cu alte cuvinte, există dol prin eroare provocată prin manopere frauduloase ori prin omisiune (tăcere) de către persoana contractantă şi există dol când acesta provine de la reprezentantul, prepusul ori gerantul afacerilor celeilalte părţi. 

Totodată, partea al cărei consimţământ a fost viciat prin dol poate cere anularea contractului, chiar dacă eroarea în care s-a aflat nu a fost esenţială. Gravitate dolului este dată de modul în care se înfăţişează: manopere frauduloase, respectiv acţiuni săvârşite cu rea credinţă prin înşelăciune şi tăcere, respectiv omisiunea de a-l informa pe contractant asupra elementelor pe care acesta trebuia să le cunoască pentru formarea şi exteriorizarea consimţământului.  

Sub imperiul vechii reglementări, dolul nu ducea la anularea contractului decât în situaţia în care era decisiv pentru încheierea contractului. Astfel, în cazul în care manopere dolosive întrebuinţate determinau acceptarea de către cealaltă parte a unor clauze mai puţin favorabile, nu se putea invoca nulitatea actului juridic încheiat, ci se puteau cere numai despăgubiri. Totuşi acestă posibilitate, de a cere despăgubiri, poate fi păstrată ca opţiune pentru cel al cărui consimţământ a fost viciat (conform art. 1257 Cod Civil). Aşadar, se creează posibilitatea de a opta între: a cere anularea contractului, împreună cu daune-interese, sau a cere menţinerea acestuia şi reducerea prestaţiei sale cu valoarea daunelor-interese la care ar fi îndreptăţit.

Dolul nu se presupune, ci trebuie dovedit de către cel care îl invocă. Proba acestuia se face prin orice mijloc de probă. 

Art. 1215 din Codul Civil instituie şi ipoteza dolului comis de un terţ stabilind faptul că „(1) partea care este victima dolului unui terţ nu poate cere anularea decât dacă cealaltă parte a cunoscut sau, după caz, ar fi trebuit să cunoască dolul la încheierea contractului. (2) Independent de anularea contractului, autorul dolului răspunde pentru prejudiciile ce ar rezulta“. În situaţia în care dolul este săvâşit de un terţ, legiuitorul a stabilit condiţia ca partea contractantă a victimei dolului să fi avut cunoştinţă la momentul încheiereii contractului, de existenţa dolului ce provine de la un terţ. În caz contrar, partea victimă a dolului nu va putea să solicite anularea contractului pentru vicierea consimţământului prin dol. Codul Civil, la alin. 2 al aceluiaşi articol menţionat, instituie o măsură de protecţie suplimentară pentru victima dolului în sensul că reglementează răspunderea terţului autor al dolului independent de anularea contractului pentru acest viciu de consimţământ. Aşadar, chiar dacă victima dolului nu va putea să dovedească faptul că partea contractantă a avut cunoştinţă despre existenţa dolului în momentul încheierii contractului, ea va fi îndreptăţită să se îndrepte împotriva terţului autor al dolului în vederea recuperării eventualelor prejudicii cauzate.

Sancţiunea care intervine în caz de incidenţă a dolului este nulitatea relativă a contractului. 

Termenul de prescripţie al dreptului la acţiunea în anulare este termenul general de 3 ani, ce începe să curgă de la data la care dolul a fost descoperit (art. 2517 şi art. 2529 alin. 1 lit. b Cod Civil).

 

Expert Paula Iekel 

- Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Costel Alexe şi lecţia alegerilor de duminică

Cosmin PAȘCA

Costel Alexe şi lecţia alegerilor de duminică

Cea mai importantă concluzie a alegerilor din weekend este că PNL împreună cu USR PLUS l-ar fi învins pe Chirica dacă ar fi semnat din timp un acord politic. Ar fi câştigat Primăria fără să „livreze” un candidat extraordinar, fără bani publici aruncaţi de Guvernul Orban în campanie, fără cine ştie ce val de emoţie care să mobilizeze tinerii la urne.

Filmuletul zilei

opinii

Zgripţurisme

Codrin Liviu CUȚITARU

Zgripţurisme

„Domnule profesor, eu nu sunt, cu adevărat, politicos şi nici măcar influenţat de retorica rusofonă (unii cred că aş trăi sub umbrela discursului bombastic răsăritean, din unghiul formaţiei mele profesionale!). Ca să fiu sincer până la capăt, eu rămân numai precaut în eschiva mea ceremonioasă. Mă apăr deci prin intermediul formulelor supradimensionat-politicoase. De trădare, de dezamăgire, de vulgaritate, de intruziune.”

Politica monetară de la convenţional la neconvenţional

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară de la convenţional la neconvenţional

Crizele financiare au un impact considerabil şi în ceea ce priveşte politica monetară implementată de băncile centrale, precum şi asupra obiectivelor şi instrumentelor utilizate de acestea. 

Despre Iaşi (III)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (III)

Un Iaşi puternic, capabil să concureze cu oraşe situate dincolo de limitele regionale (Clujul, Timişoara, Chişinăul, Lvov-ul, Poznan sau Odesa), e o condiţie sine qua non pentru competitivitatea regiunii noastre. Un Iaşi puternic, un Galaţi puternic, un Bacău sau o Suceavă puternice, toate aflate în relaţii de interdependenţă, reprezintă reperele principale ale coeziunii nostre teritoriale.

pulspulspuls

Concluziuni ale alegerilor de la Iaşi: lotul doi, veleatul trei

Concluziuni ale alegerilor de la Iaşi: lotul doi, veleatul trei

Iată, stimaţi electori şi scumpiţe electoriţe, că a venit pe azi şi rândul analizei post-alegeri de la PSD Iaşi, după ce am trecut prin ciurul raţiunii şi prin dârmonul aritmeticii electorale situaţiunile din PNL, apoi de la trupa de strânsură a dipotatului dârvar, dar şi situaţiunea delicată şi neaşteptată dintre Alexe şi Chirica, după noile scoruri ale fiecăruia. 

Caricatura zilei

Ceafă

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.