AVOCATUL POPORULUI: Cine poate invoca prescripţia extinctivă şi când
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

AVOCATUL POPORULUI: Cine poate invoca prescripţia extinctivă şi când

GALERIE
carte Foto legestart.ro
  • carte Foto legestart.ro
- +

Am fost dat în judecată de către asociaţia de proprietari din care fac parte pentru un debit mai vechi de 4 ani, fapt pentru care vă rog să-mi comunicaţi dacă prescripţia poate fi invocată numai de mine şi până în ce moment al procesului? Unui creditor ipotecar îi este permis să o invoce?T.E. Iaşi

Subliniem faptul că prescripţia extinctivă nu operează de drept, ci doar la cererea persoanei interesate. Astfel, prescripţia nu constituie o sancţiune legală sau judiciară, ci una voluntară, aceasta putând fi invocată numai de cel interesat.

Art. 2512 alin.1 din Noul Codul Civil instituie faptul că prescripţia poate fi invocată numai de persoana în beneficiul căreia curge, adică de persoana împotriva căreia poate fi introdusă acţiunea (debitorul, terţul detentor al unui imobil ipotecat). Această dispoziţie trebuie coroborată şi cu prevederile art. 2514 NCC conform cărora în sfera persoanelor care pot invoca prescripţia intră şi: codebitorii unei obligaţii solidare sau indivizibile, fideiusorii, creditorii celui interesat, orice altă persoană interesată.

Prescripţia poate fi invocată fie personal de cel în folosul căruia curge, ori de persoanele interesate prevăzute de art. 2514 NCC, fie prin reprezentant. Ea poate fi invoactă chiar şi de către debitorul de rea-credinţă, deoarece prin prescripţie se sancţionează lipsa de acţiune, pasivitatea titularului, neglijenţa, delăsarea sa.

De asemenea, persoanele prevăzute de art. 2514 NCC pot invoca prescripţia, chiar dacă debitorul nu a invocat-o din propria neglijenţă sau chiar dacă acesta a renunţat la invocarea prescripţiei.

În situaţia în care debitorul nu invocă prescripţia, creditorul are la îndemână acţiunea oblică prin intermediul căreia să invoce prescripţia. O asemenea acţiune oblică poate îmbrăca forma cererii de intervenţie în interesul pârâtului, care poate fi formulată, chiar în faţa instanţei de recurs, aşa cum prevede art.63 alin 2 din NCPC, "intervenţia accesorie poate fi făcută până la închiderea dezbaterilor, în tot cursul judecăţii, chiar şi în căile extraordinare de atac”.

Prescripţia nu va putea fi invocată din oficiu de către instanţa de judecată, nici chiar atunci când invocarea sa ar fi în beneficiul statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale.

În ce priveşte momentul invocării prescripţiei, aceasta nu poate fi invocată oricând, ci numai într-un anumit termen. Asftel, conform art. 2513 NCC, ea poate fi invocată în primă instanţă, prin întâmpinare sau cel mai târziu până la primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate.

Astfel, termenul limită până la care partea interesată (debitorul) poate invoca prescripţia este primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate.

În situaţia invocării prescripţiei de creditori, excepţia se invocă pe calea acţiunii oblice formulate, adică pe calea cererii de intervenţie depuse până la închiderea dezbaterilor în faţa instanţei de fond. Cum citarea creditorului în calitate de intervenient intervine numai după formularea cererii de intervenţie, este îndeplinită cerinţa legii (art. 2513 NCC) de invocare a prescripţiei până cel târziu la primul termen de judecată la care creditorul este legal citat.

Neinvocarea prescripţiei înăuntrul termenului limită duce la decăderea părţii din dreptul de a mai invoca prescripţia, cu consecinţa analizării pretenţiilor îndreptate împotriva sa ca şi cum acţiunea s-ar fi promovat în termenul de prescripţie prevăzut de lege. 

Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pandemos

Cătălin ONOFREI

Pandemos

Profitorii şi (de)mobilizaţii.

Filmuletul zilei

opinii

Răul învinge

Briscan ZARA

Răul învinge

Răul învinge aproape de fiecare dată pentru că noi, oamenii, îl supraestimăm. Victoria binelui poate fi cel mult de moment, dar pe termen lung se dovedeşte mereu că răul îşi revendică izbânda înzecit. Şi asta numai din cauza reacţiei noastre, a oamenilor, la spaimă.

Câţi (mai) suntem?

Ciprian IFTIMOAEI

Câţi (mai) suntem?

Un răspuns din perspectiva statisticii oficiale.

Cearta cu istoria. Cazul Octavian Goga

Mihai DORIN

Cearta cu istoria. Cazul Octavian Goga

Mai bine mai târziu decât niciodată, s-a dezvelit la Iaşi, în contextul Centenarului Marii Uniri, un bust al lui Octavian Goga. Corifeii revizionismului progresist au reacţionat nervos. Nu mai este loc pentru ctitorii Marii Uniri şi ai ideii naţionale, dacă nu corespund grilei lor de lectură. Câteva generaţii de români au crescut cu versurile, ideile şi idealurile lui O. Goga, crezând în România şi datorită geniului poetului „patimii noastre”. A venit se pare vremea să curmăm această tradiţie periculoasă şi să-l sacrificăm din nou pe Goga. Comuniştii nu au procedat altfel.

pulspulspuls

Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!

Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!

Auzim că s-a discutat la vârf în coaliţie, mai ales ieri, ca ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să fie schimbat din funcţie în urma gafelor, chiar dacă discutabile, din ultima perioadă. 

Caricatura zilei

Tot felu

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.