AVOCATUL POPORULUI: Cine poate invoca prescripţia extinctivă şi când
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

AVOCATUL POPORULUI: Cine poate invoca prescripţia extinctivă şi când

GALERIE
carte Foto legestart.ro
  • carte Foto legestart.ro
- +

Am fost dat în judecată de către asociaţia de proprietari din care fac parte pentru un debit mai vechi de 4 ani, fapt pentru care vă rog să-mi comunicaţi dacă prescripţia poate fi invocată numai de mine şi până în ce moment al procesului? Unui creditor ipotecar îi este permis să o invoce?T.E. Iaşi

Subliniem faptul că prescripţia extinctivă nu operează de drept, ci doar la cererea persoanei interesate. Astfel, prescripţia nu constituie o sancţiune legală sau judiciară, ci una voluntară, aceasta putând fi invocată numai de cel interesat.

Art. 2512 alin.1 din Noul Codul Civil instituie faptul că prescripţia poate fi invocată numai de persoana în beneficiul căreia curge, adică de persoana împotriva căreia poate fi introdusă acţiunea (debitorul, terţul detentor al unui imobil ipotecat). Această dispoziţie trebuie coroborată şi cu prevederile art. 2514 NCC conform cărora în sfera persoanelor care pot invoca prescripţia intră şi: codebitorii unei obligaţii solidare sau indivizibile, fideiusorii, creditorii celui interesat, orice altă persoană interesată.

Prescripţia poate fi invocată fie personal de cel în folosul căruia curge, ori de persoanele interesate prevăzute de art. 2514 NCC, fie prin reprezentant. Ea poate fi invoactă chiar şi de către debitorul de rea-credinţă, deoarece prin prescripţie se sancţionează lipsa de acţiune, pasivitatea titularului, neglijenţa, delăsarea sa.

De asemenea, persoanele prevăzute de art. 2514 NCC pot invoca prescripţia, chiar dacă debitorul nu a invocat-o din propria neglijenţă sau chiar dacă acesta a renunţat la invocarea prescripţiei.

În situaţia în care debitorul nu invocă prescripţia, creditorul are la îndemână acţiunea oblică prin intermediul căreia să invoce prescripţia. O asemenea acţiune oblică poate îmbrăca forma cererii de intervenţie în interesul pârâtului, care poate fi formulată, chiar în faţa instanţei de recurs, aşa cum prevede art.63 alin 2 din NCPC, "intervenţia accesorie poate fi făcută până la închiderea dezbaterilor, în tot cursul judecăţii, chiar şi în căile extraordinare de atac”.

Prescripţia nu va putea fi invocată din oficiu de către instanţa de judecată, nici chiar atunci când invocarea sa ar fi în beneficiul statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale.

În ce priveşte momentul invocării prescripţiei, aceasta nu poate fi invocată oricând, ci numai într-un anumit termen. Asftel, conform art. 2513 NCC, ea poate fi invocată în primă instanţă, prin întâmpinare sau cel mai târziu până la primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate.

Astfel, termenul limită până la care partea interesată (debitorul) poate invoca prescripţia este primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate.

În situaţia invocării prescripţiei de creditori, excepţia se invocă pe calea acţiunii oblice formulate, adică pe calea cererii de intervenţie depuse până la închiderea dezbaterilor în faţa instanţei de fond. Cum citarea creditorului în calitate de intervenient intervine numai după formularea cererii de intervenţie, este îndeplinită cerinţa legii (art. 2513 NCC) de invocare a prescripţiei până cel târziu la primul termen de judecată la care creditorul este legal citat.

Neinvocarea prescripţiei înăuntrul termenului limită duce la decăderea părţii din dreptul de a mai invoca prescripţia, cu consecinţa analizării pretenţiilor îndreptate împotriva sa ca şi cum acţiunea s-ar fi promovat în termenul de prescripţie prevăzut de lege. 

Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Statuie pentru europarlamentarul Rareș Bogdan

Rares Bogdan nu este iubit doar la Iasi (oras pentru care a facut atât de multe lucruri în calitatea sa de europarlame (...)

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.