Avocatul poporului: Dreptul la informaţie şi dreptul de proprietate privată, cele mai nerespectate drepturi anul trecut, în Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Avocatul poporului: Dreptul la informaţie şi dreptul de proprietate privată, cele mai nerespectate drepturi anul trecut, în Iaşi

GALERIE
discutie
  • discutie
- +

Statistic, activitatea Biroului teritorial Iaşi al instituţiei Avocatul Poporului în anul 2016, se prezintă astfel:  

Au fost acordate 869 de audienţe, din care au fost constituite 171 de petiţii. De asemenea, au fost soluţionate 349 de petiţii din care 205 s-au constituit în dosare.

Au fost efectuate 15 anchete, privind: dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, la Penitenciarul Iaşi, Penitenciarul Vaslui, Spitalul Judeţean Vaslui, Spitalul Clinic Judeţean „Sfântul Spiridon“ Iaşi, Spitalul Municipal Bârlad; dreptul la ocrotirea sănătăţii, la Spitalul Clinic Judeţean „Sfântul Spiridon“ Iaşi; dreptul de proprietate privată, la Primăria Municipiului Paşcani, jud. Iaşi şi Primăria comunei Belceşti, jud. Iaşi; protecţia copiilor şi a tinerilor, la C.P.R.U Bârlad şi DGASPC Vaslui, Primăria comunei Fruntişeni, jud. Vaslui; protecţia persoanelor cu handicap, la CPRU Bârlad, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Hârlău, DGASPC Iaşi.

Biroul teritorial Iaşi al instituţiei Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în 10 cazuri, ca urmare a materialelor apărute în mass media ori ca urmare a sesizărilor transmise de conducători ai unor instituţii publice privind: egalitatea în drepturi, dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, dreptul la ocrotirea sănătăţii, protecţia copiilor şi a tinerilor, protecţia persoanelor cu handicap şi dreptul de proprietate privată.

Urmare a anchetelor efectuate, în două din cele 15 dosare au fost emise 2 recomandări adresate: Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi Directorului DGASPC Iaşi.

Recomandarea adresată Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a vizat includerea în fişa postului a fiecărui cadru didactic şi a personalului care interacţionează cu copii a obligaţiilor prevăzute de dispoziţiile art. 89 alin. (2) şi art. 96 alin. (1) din Legea nr. 272/2004, republicată; includerea în programa şcolară de activităţi cu privire la copilul abuzat şi drepturile acestuia; elaborarea de proceduri operaţionale privind modalităţile de comunicare intra şi inter instituţionale; elaborarea de proceduri operaţionale privind abandonul şcolar şi absenteismul; consilierea psihopedagogică a elevilor în situaţii de risc şi consilierea psihopedagogică individuală/ grup a elevilor cu cerinţe educative speciale, astfel cum au fost acestea deja elaborate de CJRAE Vaslui şi ISJ Vaslui.

Recomandarea adresată Directorului Direcţiei generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi a vizat includerea în Regulamentul de ordine interioară a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică a unor prevederi legate de interzicerea folosirii mijloacelor de telefonie mobilă de către beneficiari în temeiul prevederilor art. 42 alin.1 lit. c) şi art. 68 alin.1 lit. b) din Legea nr. 487/2002 a sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice, având în vedere lipsa discernământului acestora, precum starea de sănătate şi eficienţa tratamentului; examinarea posibilităţii elaborării împreună cu Spitalul de psihiatrie „Socola“ Iaşi a unor proceduri care să vizeze protocolul pe care trebuie să îl aplice cadrele medicale din centrele cu beneficiari bolnavi psihici în situaţia refuzului tratamentului şi în situaţia în care datorită agravării stării beneficiarului s-ar impune aplicarea izolării ori chiar a contenţionării în raport cu prevederile legale existente în domeniu.

În topul judeţelor care au sesizat Biroul teritorial Iaşi se află Iaşi, Vaslui, Botoşani, iar în topul drepturilor încălcate avem: dreptul la informaţie, dreptul de proprietate privată, egalitatea în drepturi, liberul acces la justiţie şi dreptul la un nivel decent de trai.

Consilier Carla Cozma - coordonator Biroul teritorial Iaşi al Instituţiei Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.