Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

AVOCATUL POPORULUI: Imputația plății efectuate

GALERIE
ghiseu
  • ghiseu
- +

“Menționez că am primit mai multe notificări și somații de plată pentru niște rate restante la două contracte de credit, pe care nu am reușit să le achit la termen, din partea unei bănci. Pentru un debit la contractul cu valoare mai mare creditorul s-au adresat executorului judecătoresc. I-am trimis fratelui meu bani să efectueze plata debitelor cu care știam că figurez restant mai puțin ultima rată la un contract, eu fiind plecat momentan din țară, iar ulterior am constatat că tot mai am de plătit din urmă. Mi-au fost luate întâi cheltuielile de executare și niște dobânzi pe care eu consider că nu le datorez, existând cerere depusă la bancă prin care solicitam amânarea la plată fără dobândă pentru 60 zile. Vă rog, să-mi comunicați în baza dreptului la informație, care este ordinea de stingere a datoriilor cine o stabilește și cum se realizează aceasta legal.“ S. T. - Iași, jud. Iași    

Precizăm că legea stabileşte ca şi modalitate de stingere a oricărei obligaţii, plata. Noțiunea de plată este definită de legiuitor la art.1469 alin. 2 Cod Civil  și “constă în remiterea unei sume de bani sau, după caz, în executarea oricărei alte prestaţii care constituie obiectul însuşi al obligaţiei".

Determinarea modului și ordinea de stingere a datoriilor care au aceeași natura și sunt asumate față de același creditor, în cazurile când plata efectuată de către debitor nu acopera toate aceste datorii, își găsesc reglementarea în cuprinsul prevederilor art. 1506-1509 din Codul Civil. Astfel, imputația se stabilește prin acordul părților, în lipsa acestui acord, fie prin manifestare unilaterală de voință a debitorului sau a creditorului, fie prin dispoziții legale în materie.

Ca și regulă de plecare, legiuitorul la art. 1506 Cod Civil face referire la imputația convențională precizând că imputația plății se va face după cum au hotărât părțile, dându-se astfel valență juridică înțelegerii existente între părți şi numai în măsura în care nu există un acord între părţi devin aplicabile principiile stabilite de către acesta ( conform art. 1506 alin. 2 ).

Imputația unilatereală poate fi făcută de debitor sau creditor. Astfel, potrivit  prevederilor art. 1507 Cod Civil, în lipsa convenției părților, primul care decide asupra cărei obligații se impută plata efectuată este debitorul. Acesta trebuie, însă, să țină cont de următoarele aspecte:

  • plata se impută cu prioritate asupra cheltuielilor, apoi asupra dobânzilor și în cele din urmă asupra capitalului;
  • debitorul nu poate fără consimțământul creditorului, să impute plata asupra unei datorii care nu este exigibilă cu preferință față de o datorie scadentă, cu excepția cazului în care s-a prevăzut că debitorul poate plăti anticipat;
  • în cazul plății efectuate prin virament bancar, imputația se va face prin mențiunile corespunzătoare efectuate de debitor pe ordinul de plată.

 Dacă debitorul nu face imputația plății acest drept revine creditorului, acesta putând, într-un termen rezonabil de la primirea plății, să indice debitorului datoria asupra căreia plata se va imputa. Creditorul nu va putea imputa plata asupra unei datorii neexigibile sau litigioase. In cazul remiterii unei chitanțe liberatorii, creditorul va fi obligat să facă imputația respectivă pe chitanță, conform  prevederilor art. 1508 Cod Civil.

  În situația în care nici una din părți nu a făcut imputația plății, atunci intervine imputația legală  ce se realizează  după regulile înscrise în art 1509 Cod Civil , astfel:

  • dacă o datorie este scadentă și alta nescadentă, plata se impută asupra celei scadente;
  • în primul rând, se consideră stinse datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are mai puține garanții;
  • dacă toate datoriile au ajuns la scadență, imputația se va face asupra datoriei mai oneroase pentru debitor (de exemplu, datoria producătoare de dobânzi mai mari, datoria garantată de o ipotecă);
  • dacă toate datoriile sunt scadente, garantate și oneroase în aceeași măsură, imputarea se va face asupra datoriei celei mai vechi;
  • dacă toate datoriile sunt scadente, garantate, la fel de oneroase și au aceeași vechime, plata se va imputa proporțional cu valoarea fiecărei datorii.

Aliniatul 2 al art. 1509 reglementează că, în toate cazurile plata se va imputa mai intâi asupra cheltuielilor de judecată și executare, apoi asupra ratelor, dobânzilor și penalităților, în ordinea cronologică a scadenței acestora și în cele din urmă asupra capitalului, dacă părțile nu convin altfel, așa cum prevede art. 1509 alin. 2 Cod Civil.

Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri