AVOCATUL POPORULUI: În ce condiţii poate fi preluată o datorie de către un terţ
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

AVOCATUL POPORULUI: În ce condiţii poate fi preluată o datorie de către un terţ

GALERIE
datorii-banca
  • datorii-banca
- +

"Am semnat un contact de împrumut cu o societate de creditare, dar doresc să plec din ţară şimama mea să-mi preia această datorie. Vă rog să-mi comunicaţi în baza dreptului la informaţie în ce condiţii pot efectua această preluare de datorie, conform prevederilor legale.” O.D. Paşcani, jud. Iaşi

Preluarea de datorie, reglementată în art. 1599-1608 din Codul Civil, reprezintă acea operaţiune juridică prin intermediul căreia datoria unui debitor este preluată de un terţ faţă de raportul juridic obligaţional iniţial, care va fi obligat împreună cu debitorul iniţial sau singur faţă de creditorul iniţial.

Preluarea datoriei se poate realiza prin contract încheiat între debitorul iniţial şi noul debitor. Potrivit art. 1599 lit.a Cod Civil "obligaţia de a plăti o sumă de bani ori de a executa o altă prestaţie poate fi transmisă de debitor unei alte persoane printr-un contract încheiat între debitorul iniţial şi noul debitor, sub rezerva dispoziţiilor art. 1605 Cod Civil”. Astfel, preluarea de datorie se poate realiza prin acordul de voinţă între debitorul iniţial şi noul debitor, acordul de voinţă producând efecte depline între cei doi debitori, în virtutea principiului forţei obligatorii a contractului.

Creditorul debitorului iniţial, nefiind parte în contractul încheiat între debitorul iniţial şi noul debitor, este terţ faţă de contractul astfel încheiat, acesta nefiindu-i opozabil. Pentru a-i fi opozabil contractul încheiat, creditorul trebuie să-şi dea acordul cu privire la preluarea datoriei de noul debitor, în acest sens fiind dispoziţiile art. 1605 Cod Civil, care instituie faptul că "preluarea datoriei convenită cu debitorul îşi va produce efectele numai dacă creditorul îşi dă acordul". În momentul în care creditorul consimte la preluarea datoriei, contractul încheiat între debitorul iniţial şi noul debitor produce efecte depline, noul debitor înlocuindu-l pe debitorul iniţial.

De la această regulă Codul Civil revede la art. 1601 o excepţie, conform căreia "debitorul iniţial nu este liberat prin preluarea datoriei, dacă se dovedeşte că noul debitor era insolvabil la data când a preluat datoria, iar creditorul a consimţit la preluare, fără a cunoaşte această împrejurare”.

Astfel, potrivit dispoziţiilor Codului Civil, răspunderea debitorul iniţial se va activa dacă sunt îndeplinite cerinţele art. 1601 Cod Civil, respectiv, noul debitor să fi fost insolvabil la data încheierii contractului de preluare a datoriei şi creditorul să nu fi avut cunoştinţă de starea de insolvabilitate a noului debitor. Dacă insolvabilitatea intervine după momentul încheierii contractului, debitorul iniţial nu va mai răspunde, cu excepţia cazului în care contractul este desfiinţat. A doua condiţie presupune neştiinţa creditorului asupra stării de insolvabilitate a noului debitor. Dacă se dovedeşte că avea cunoştinţă de această stare şi totuşi a acceptat preluarea de datorie, atunci debitorul iniţial va fi liberat de răspundere.

Preluarea de datorie se poate realiza şi prin contract încheiat în mod direct între creditor şi noul debitor (art. 1599 lit. b). Astfel, odată cu încheierea convenţiei, noul debitor preia datoria debitorului iniţial fără nici o altă formalitate, astfel încât modalitatea de preluare a datoriei nu va fi supusă regulilor stabilite de art. 1605-1608 Cod Civil.

În baza art. 1602 alin. 1 Cod Civil, "creditorul se va putea prevala în contra noului debitor de toate drepturile pe care le are în legătură cu datoria preluată”. Preluarea de datorie prin această modalitate şi novaţia prin schimbare de debitor produc efecte similare, astfel încât, în principiu,  în acest caz nu va fi necesar acordul debitorului iniţial. În cazul în care preluarea de datorie este desfiinţată, obligaţia debitorului iniţial va renaşte, conform art. 1604 alin. 1 Cod Civil, cu toate accesoriile sale, sub rezerva drepturilor dobândite de terţii de bună credinţă.

Conform art. 1606 Cod Civil, oricare dintre contractanţii preluării de datorie poate comunica creditorului contractul, cerându-i acestuia să îşi dea acordul. Până la acceptul creditorului preluarea de datorie nu produce nici un efect faţă de acesta, astfel încât părţile vor putea modifica contractul, la fel cum îl pot şi denunţa.

În ceea ce priveşte termenul de acceptare a preluării de datorie, legiuitorul prevede că cel care face comunicarea poate să prevadă un termen rezonabil pentru răspuns. În cazul în care creditorul nu răspunde în termenul acordat, potrivit art. 1607 alin. 3 Cod Civil, se va considera că preluarea de datorie a fost refuzată.

Dacă ambele părţi procedează la comunicarea contractului şi acordă creditorului termene diferite pentru a-şi exprima acordul, art. 1607 alin. 2 stabileşte că "răspunsul urmează să fie dat în termenul care se împlineşte cel din urmă”.

Totodată, în ceea ce îl priveşte pe creditor, cât timp nu a acceptat preluarea de datorie, acesta nu va dobândi un drept propriu împotriva debitorului cesionar, exceptând cazul în care se dovedeşte că părţile contractante au dorit altfel.

După acordul creditorului cu privire la preluarea datoriei, debitorul cesionar îl înlocuieşte pe debitorul cedent, liberându-l pe acesta din urmă de obligaţia de plată faţă de creditor. Acest efect nu se va produce în cazul în care debitorul cesionar era insolvabil la data preluării şi creditorul, când şi-a exprimat acordul, nu a avut cunoştinţă de acest aspect. Cu toate că legiuitorul a instituit ca regulă liberarea debitorului, art. 1600 Cod Civil stabileşte faptul că părţile contractului de preluare a datoriei pot prevedea în alt sens. Cu alte cuvinte, debitorul cesionar se poate obliga alături de debitorul cedent, astfel încât creditorul să aibă doi debitori. 

Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Digitalizarea lui Chirica: 2 milioane de euro, din 6,7 miliarde disponibile

Cosmin PAȘCA

Digitalizarea lui Chirica: 2 milioane de euro, din 6,7 miliarde disponibile

Undeva la graniţa UE, într-un oraş în care vacile încă mai pasc prin cartiere înalţate de nicăieri, frustrările birocratice ale Berlinului sunt privite cu amuzament de edilul-şef, ca fapt divers, nicidecum ca priorităţi. În acest oraş marginal, primarul crede că digitalizarea înseamnă să baţi obrazul cu degetul unor jurnalişti care nu scriu după dictare.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Eschive

Codrin Liviu CUȚITARU

Eschive

„A venit nenorocita asta de pandemie, şcoala a trecut on-line, iar eu nu m-am mai putut eschiva. Am fentat o vreme sistemul cu lozinca defecţiunilor tehnice, dar nu mi-a mers mult. Studenţii au început să mă caute insistent şi am fost nevoit să-mi închid toate canalele de comunicare. Am dispărut pur şi simplu. Ca atare, a apărut deunăzi zvonul că profesorul Şmen ar fi decedat. Am alergat îngrozit la decanat, la rectorat, la serviciile de personal, pentru a le semnala că informaţia era aberantă. Sunt viu, pentru numele lui Dumnezeu!”

Economisirea în timpul pandemiei

Alin ANDRIEȘ

Economisirea în timpul pandemiei

Indiferent de comportamentul de consum şi de economisire pe care îl aveam înainte (super-economisitor sau mare cheltuitor), pandemia a avut un impact major asupra noastră şi a reprezentat un moment critic care va influenţa pe termen lung modul în care ne vom gestiona finanţele personale.

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

pulspulspuls

Să râdem sau să plângem cu Chirica? Noi am dat cu basca de pământ

Să râdem sau să plângem cu Chirica? Noi am dat cu basca de pământ

Un amic de-al amicului Archibald Tănase ne-a tras de mânecă ieri pe la amiaz’ să ne întrebe dacă am văzut postarea aia nervoasă şi cleioasă la adresa noastră scrisă de dom’ premare Chirica. 

Caricatura zilei

Dezmembrări rovere Marte

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.