Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

AVOCATUL POPORULUI: În ce condiţii poate fi preluată o datorie de către un terţ

GALERIE
datorii-banca
  • datorii-banca
- +

"Am semnat un contact de împrumut cu o societate de creditare, dar doresc să plec din ţară şimama mea să-mi preia această datorie. Vă rog să-mi comunicaţi în baza dreptului la informaţie în ce condiţii pot efectua această preluare de datorie, conform prevederilor legale.” O.D. Paşcani, jud. Iaşi

Preluarea de datorie, reglementată în art. 1599-1608 din Codul Civil, reprezintă acea operaţiune juridică prin intermediul căreia datoria unui debitor este preluată de un terţ faţă de raportul juridic obligaţional iniţial, care va fi obligat împreună cu debitorul iniţial sau singur faţă de creditorul iniţial.

Preluarea datoriei se poate realiza prin contract încheiat între debitorul iniţial şi noul debitor. Potrivit art. 1599 lit.a Cod Civil "obligaţia de a plăti o sumă de bani ori de a executa o altă prestaţie poate fi transmisă de debitor unei alte persoane printr-un contract încheiat între debitorul iniţial şi noul debitor, sub rezerva dispoziţiilor art. 1605 Cod Civil”. Astfel, preluarea de datorie se poate realiza prin acordul de voinţă între debitorul iniţial şi noul debitor, acordul de voinţă producând efecte depline între cei doi debitori, în virtutea principiului forţei obligatorii a contractului.

Creditorul debitorului iniţial, nefiind parte în contractul încheiat între debitorul iniţial şi noul debitor, este terţ faţă de contractul astfel încheiat, acesta nefiindu-i opozabil. Pentru a-i fi opozabil contractul încheiat, creditorul trebuie să-şi dea acordul cu privire la preluarea datoriei de noul debitor, în acest sens fiind dispoziţiile art. 1605 Cod Civil, care instituie faptul că "preluarea datoriei convenită cu debitorul îşi va produce efectele numai dacă creditorul îşi dă acordul". În momentul în care creditorul consimte la preluarea datoriei, contractul încheiat între debitorul iniţial şi noul debitor produce efecte depline, noul debitor înlocuindu-l pe debitorul iniţial.

De la această regulă Codul Civil revede la art. 1601 o excepţie, conform căreia "debitorul iniţial nu este liberat prin preluarea datoriei, dacă se dovedeşte că noul debitor era insolvabil la data când a preluat datoria, iar creditorul a consimţit la preluare, fără a cunoaşte această împrejurare”.

Astfel, potrivit dispoziţiilor Codului Civil, răspunderea debitorul iniţial se va activa dacă sunt îndeplinite cerinţele art. 1601 Cod Civil, respectiv, noul debitor să fi fost insolvabil la data încheierii contractului de preluare a datoriei şi creditorul să nu fi avut cunoştinţă de starea de insolvabilitate a noului debitor. Dacă insolvabilitatea intervine după momentul încheierii contractului, debitorul iniţial nu va mai răspunde, cu excepţia cazului în care contractul este desfiinţat. A doua condiţie presupune neştiinţa creditorului asupra stării de insolvabilitate a noului debitor. Dacă se dovedeşte că avea cunoştinţă de această stare şi totuşi a acceptat preluarea de datorie, atunci debitorul iniţial va fi liberat de răspundere.

Preluarea de datorie se poate realiza şi prin contract încheiat în mod direct între creditor şi noul debitor (art. 1599 lit. b). Astfel, odată cu încheierea convenţiei, noul debitor preia datoria debitorului iniţial fără nici o altă formalitate, astfel încât modalitatea de preluare a datoriei nu va fi supusă regulilor stabilite de art. 1605-1608 Cod Civil.

În baza art. 1602 alin. 1 Cod Civil, "creditorul se va putea prevala în contra noului debitor de toate drepturile pe care le are în legătură cu datoria preluată”. Preluarea de datorie prin această modalitate şi novaţia prin schimbare de debitor produc efecte similare, astfel încât, în principiu,  în acest caz nu va fi necesar acordul debitorului iniţial. În cazul în care preluarea de datorie este desfiinţată, obligaţia debitorului iniţial va renaşte, conform art. 1604 alin. 1 Cod Civil, cu toate accesoriile sale, sub rezerva drepturilor dobândite de terţii de bună credinţă.

Conform art. 1606 Cod Civil, oricare dintre contractanţii preluării de datorie poate comunica creditorului contractul, cerându-i acestuia să îşi dea acordul. Până la acceptul creditorului preluarea de datorie nu produce nici un efect faţă de acesta, astfel încât părţile vor putea modifica contractul, la fel cum îl pot şi denunţa.

În ceea ce priveşte termenul de acceptare a preluării de datorie, legiuitorul prevede că cel care face comunicarea poate să prevadă un termen rezonabil pentru răspuns. În cazul în care creditorul nu răspunde în termenul acordat, potrivit art. 1607 alin. 3 Cod Civil, se va considera că preluarea de datorie a fost refuzată.

Dacă ambele părţi procedează la comunicarea contractului şi acordă creditorului termene diferite pentru a-şi exprima acordul, art. 1607 alin. 2 stabileşte că "răspunsul urmează să fie dat în termenul care se împlineşte cel din urmă”.

Totodată, în ceea ce îl priveşte pe creditor, cât timp nu a acceptat preluarea de datorie, acesta nu va dobândi un drept propriu împotriva debitorului cesionar, exceptând cazul în care se dovedeşte că părţile contractante au dorit altfel.

După acordul creditorului cu privire la preluarea datoriei, debitorul cesionar îl înlocuieşte pe debitorul cedent, liberându-l pe acesta din urmă de obligaţia de plată faţă de creditor. Acest efect nu se va produce în cazul în care debitorul cesionar era insolvabil la data preluării şi creditorul, când şi-a exprimat acordul, nu a avut cunoştinţă de acest aspect. Cu toate că legiuitorul a instituit ca regulă liberarea debitorului, art. 1600 Cod Civil stabileşte faptul că părţile contractului de preluare a datoriei pot prevedea în alt sens. Cu alte cuvinte, debitorul cesionar se poate obliga alături de debitorul cedent, astfel încât creditorul să aibă doi debitori. 

Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri