Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

AVOCATUL POPORULUI: Poate fi modificat cuantumul pensie de întreţinere stabilit printr-o hotărâre judecătorească?

GALERIE
wooden_judges_gavel Foto economica.net
  • wooden_judges_gavel Foto economica.net
- +

"Precizez că fiul meu în vârsta de 17 ani beneficiază conform unei sentinţe civile din 2010 din partea tatălui său de o pensie de întreţinere, calculată la valoarea veniturilor acestuia de atunci. Între timp, tatăl său şi-a schimbat locul de muncă, ocupă o funcţie de conducere şi are un salariu mult mai mare decât cel de la nivelul anului 2010. Subliniez că eu am aflat de acest aspect abia anul acesta, noi nu am păstrat legătura, iar el vira constant banii respectivi pe un card. Vă rog, să-mi comunicaţi în baza dreptului la informaţie prevăzut de art.31 din Constituţia României, dacă poate fi modificat cuantumul pensie de întreţinere stabilit prin acea hotărâre judecătorească. Care sunt prevederile legale referitoare la modificarea obligaţiei de întreţinere şi de la ce dată poate fi solicitată o eventuală majorare?" A.T. Iaşi    

Facem menţiunea că obligaţia legală de întreţinere, în ceea ce priveşte cuantumul său, are un caracter variabil, deoarece întreţinerea este stabilită în baza unor criterii variabile precum nevoia creditorului şi mijloacele debitorului. Astfel, dacă intervin modificări ale circumstanţei de fapt, atunci se impune şi modificarea cuantumului întreţinerii.

Art. 531 alin.1 Cod Civil prevede că "dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei”.În ceea ce priveşte aplicarea în timp a acestor prevederi art. 51 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil stabileşte că "dispoziţiile art. 531 din Codul Civil privind modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere sunt aplicabile şi în cazul pensiilor de întreţinere stabilite prin hotărâre judecătorească anterior intrării în vigoare a Codului Civil".

În practica judiciară s-a reţinut că prevederile art.531 Cod Civil trebuie analizate extensiv, în sensul că modificarea întreţinerii este determinată de schimbarea raportului între nevoile creditorului întreţinerii şi mijloacele debitorului, care pot lua forma modificării ambelor elemente sau doar a uneia dintre acestea şi poate interveni nu doar în cazul pensiei de întreţinere, ci şi în cazul obligaţiei de întreţinere în general.

Totodată subliniem faptul că alin. 2 al art. 531 din Codul Civil vizează în mod expres faptul că pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.

Cu alte cuvinte, în cazul în care debitorul refuză să execute de bunăvoie plata pensiei indexate, creditorul se va putea adresa instanţei solicitând această majorare. Valoarea indexată se va acorda de la data la care s-a împlinit termenul de 3 luni pentru indexare, nu doar de la data formulării acţiunii. De asemenea, terţul poprit este obligat să efectueze indexarea trimestrială a sumelor poprite în favoarea creditorului.

În ceea ce priveşte data la care se produc modificările cuantumului pensiei de întreţinere, în literatura de specialitatea au fost relevate următoarele soluţii:

- majorarea cuantumului întreţinerii are loc la data introducerii acţiunii, exceptând cazul în care pensia poate fi acordată pentru o perioadă anterioară formulării cererii de chemare în judecată, şi anume atunci când introducerea cererii de chemare în judecată a fost întârziată din culpa debitorului( alin. 2 art.532 Cod Civil). Într-o asemenea situaţie acordarea pentru trecut are caracter de sancţiune pentru debitorul întreţinerii, însă culpa debitorului trebuie probată de cel care pretinde înteţinerea;

- reducerea sau încetarea întreţinerii au loc la data apariţiei cauzei care a justificat admiterea acţiunii, atâta timp cât debitorul nu a fost urmărit în temeiul hotărârii prin care s-a stabilit pensia de întreţinere.

Prin urmare, la stabilirea/ modificarea pensiei de întreţinere se au în vedere veniturile pe ultimele şase luni anterioare datei la care a fost depusă cererea de chemare în judecată, neavând relevanţă când a rămas definitivă ultima hotărâre de stabilire a pensiei de întreţinere, ci modificarea câştigului rezultat din muncă a debitorului.

Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri