„Tortul” Guvernului pentru judeţ: cum se împart cele 1,5 miliarde între comune şi oraşe? Și Scânteia și Schitu Duca iau cât Iaşul
Primarii de comune au tras lozul câstigator în repartizarea banilor în cadrul Prog (...)
citeste totsambata, 13.08.2022
“Tatăl meu care are o vârstă înaintată și sora sa, ambii locuind în Iași, sunt moștenitorii unchiului meu din Arad, el nu a avut copii și nici soție supraviețuitoare. Precizez că a decedat în Austria și pe lângă bunurile din Arad a mai avut în proprietate o casă cu teren în Ungaria, în orașul Battonya. Vă rog, să-mi precizați, în baza dreptului constituțional la informație, unde trebuie deschisă succesiunea și care sunt prevederile legale.” V.R. Iași, jud. Iași
Dorim să subliniem că locul deschiderii succesiunii presupune individualizarea în spațiu a ultimului domiciliu al defunctului, prin indicarea unui loc, având această semnificație juridică indiferent dacă acesta corespunde sau nu locului decesului. Prevederile art. 954 alin. 2 Cod Civil stabilesc că moștenirea se deschide la ultimul domiciliu al defunctului. Astfel, legiuitorul a apreciat că nu are importanță juridică locul unde s-a produs decesul, ci locul unde defunctul a avut o locuință statornică și principală, așa cum rezultă din datele menționate în cartea de identitate.
Determinarea ca loc al deschiderii moștenirii, ultimul domiciliu al defunctului, se impune din considerentul că în acest loc se vor rezolva mai ușor problemele ce privesc deschiderea moștenirii, întrucât aici pot fi obținute cu o mai mare ușurință date referitoare la sfera moștenitorilor și conținutul masei succesorale a defunctului.
Totodată, art. 87 din Codul Civil stabilește că domiciliul unei persoane fizice ”este acolo unde aceasta declară că își are locuința principală”. Domiciliul nu se confundă cu reședința, care potrivit art. 88 Cod Civil este locuința secundară. În ipoteza în care domiciliul defunctului nu a fost cunoscut, reședința va fi considerată drept domiciliu (art. 90 alin.1 Cod Civil).
În materia locului deschiderii moștenirii, nu au aplicabilitate nici domiciliul convențional sau ales, acesta fiind instituit ”în vederea exercitării drepturilor sau executării obligațiilor născute din acel act” (art. 97 Cod Civil), dar nici cel profesional.
Pentru situațiile în care ultimul domiciliu (și nici reședința) al defunctului nu este cunoscut sau nu se află pe teritoriul României, legiuitorul a stabilit că moștenirea se deschide la locul din țară aflat în circumscripția notarului public cel dintâi sesizat, cu condiția ca în această circumscripție să existe cel puțin un bun imobil al celui care lasă moștenirea. În situația în care în patrimoniul succesoral nu există bunuri imobile, locul deschiderii moștenirii este în circumscripția notarului public cel dintâi sesizat cu condiția ca în această circumscripție să se afle bunuri mobile ale celui care lasă moștenirea. Atunci când în patrimoniul succesoral nu există bunuri situate în România, locul deschiderii moștenirii este în circumscripția notarului public cel dintâi sesizat (art. 954 alin. 3 Cod Civil).
Astfel, locul deschiderii moștenirii este ales de către succesibili prin sesizarea notarului public sau a instanței de judecată, fiind identic cu circumscripția organului sesizat, dar cu respectarea următoarelor condiții:
Precizăm că pentru sesizarea notarului public sau a instanței de judecată, nu este necesar consensul succesibililor, oricare dintre aceștia putând exercita acest drept.
Regulile astfel stabilite se vor aplica corespunzător și în cazul procedurii succesorale contencioase, atunci când primul organ sesizat în vederea desfășurării procedurii succesorale este instanța judecătorească (art. 954 alin.4 Cod Civil).
Potrivit art. 954 alin. 2 Cod Civil, dovada ultimului domiciliu al defunctului poate fi făcută fie cu certificatul de deces, fie cu hotărârea judecătorească declarativă de moarte, rămasă definitivă. Astfel, spre deosebire de vechea reglementare care permitea dovedirea ultimului domiciliu prin orice mijloc de probă, actuala reglementare prevede exclusiv cele două modalități menționate.
Prin urmare, locul deschiderii moștenirii prezintă interes practic pentru stabilirea organelor competente teritorial să soluționeze diferitele probleme legate de atribuirea patrimoniului succesoral, fie că acestea au natură necontencioasă sau contencioasă.
Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului
Cuvinte cheie: + Avocatul Poporului, deschiderea mostenirii
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
VIDEO - Două maşini s-au izbit puternic în faţa la Kaufland-ul din Tudor Vladimirescu
Simona Halep o va înfrunta pe Jessica Pegula în semifinale la Toronto
Cât mai câştigă din salariu şefii învăţământului ieşean? Declaraţii de avere actualizate
Ateliere de grădinărit mâine la Universitatea “Cuza”. Înscrierile se pot face online
Carambol provocat cu o alcoolemie de comă: 3,47 la mie. Ce l-a salvat de la o condamnare pe măsură?
Iulian Diaconu, medaliat cu aur la Europenele de haltere Under-17
Boris Johnson se declară ''consternat'' de atacul asupra lui Salman Rushdie
Reprezentant BNR: Preţurile la energie şi combustibili sunt cele care influenţează inflaţia
Atac armat în Muntenegru: Cel puţin 11 persoane au fost ucise
Modulul de intervenţie din România, pregătit să intervină pentru stingerea incendiilor din Franţa
Actriţa Anne Heche, 53 de ani, a murit. Ea a fost implicată într-un cumplit accident auto
Şoferiţa care a accidentat mortal două fete în capitală, condamnată la 4 ani şi 6 luni închisoare
Poliovirusul, detectat în eşantioane de apă uzată din New York. Autorităţile fac apel la vaccinare
Judecătoarea Gabriela Baltag (CSM): Nu mi-a fost dat niciodată să citesc legi mai retrograde
Benjamin Netanyahu obţine o victorie în alegerile primare ale Partidului Likud
Novak Djokovic s-a retras de la Cincinnati. Nevaccinat anti-covid, el nu poate intra în SUA
Ce spune şeful PSD despre faptul că UMDR primeşte bani din Ungaria: Este imoral? Foarte posibil!
UE va discuta luna aceasta interdicţia vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi
Germania urmează să scadă la 19°C încălzirea în clădiri publice. ”Vom da decret”
Profitul net al Transelectrica a scăzut de aproape patru ori în primul semestru
Guvernul britanic declară stare de secetă într-o bună parte a Angliei
A murit Jean-Jacques Sempé. Părintele seriei pentru copii „Petit Nicolas” avea 89 de ani
Un grup de turişti români au devenit vedete în Bulgaria după o baie într-un lac protejat
Armata română deţine 54 instalaţii de lansare a rachetelor HIMARS
Universitatea privată a politicienilor renunţă la selecţia de dosare. Intră toţi care au luat BAC-ul
Războiul din Ucraina îl costă scump pe Putin. Economia, trimisă înapoi cu patru ani
Cât costă locuințele în marile orașe europene? Top 10 cele mai scumpe, dar și cele mai ieftine orașe
Care sunt cele mai potrivite mesaje pentru covorasele de intrare personalizate (P)
Sărbătoarea diasporei la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi (P)
Nicolae GRECUPohtiţi la fotbal! |
Eugen MUNTEANUMitocanul de la volan (I) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUDobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă) |
Alexandru CĂLINESCUO limbă din prefabricate |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.