AVOCATUL POPORULUI: Valorificarea adeverințelor care atestă încadrarea în fostele grupele I și II de muncă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

AVOCATUL POPORULUI: Valorificarea adeverințelor care atestă încadrarea în fostele grupele I și II de muncă

GALERIE
carti-de-munca
  • carti-de-munca
- +

“Menționez că nu mi s-a luat în calcul adeverința care atestă faptul că am lucrat în grupa a II-a de muncă, timp de 4 ani și 2 luni la momentul când mi-a fost analizat dosarul de pensionare, considerent pentru care rog să mi se explice pe ce criterii se iau în calcul aceste adeverințe, deoarece au fost colegi care au lucrat în aceleși condiiții de muncă cărora li s-a luat în calcul dovada vechimii în muncă realizată în grupa a II-a și care sunt prevederile legale.” V. R. Iași, jud. Iași

Dorim să subliniem că în conformitate cu prevederile Ordinului nr.50/1990 pentru precizarea locurilor de muncă, activităților și a categoriilor profesionale cu condiții deosebite care se încadrează în grupele I și II de muncă în vederea pensionării, dovedirea perioadelor de activitate desfășurate în locurile de muncă și activitățile ce se încadrează în grupele I și II de muncă în vederea pensionării se fac pe baza înregistrării acestora în carnetul de muncă conform metodologiei de completare a acestuia stabilite de Ministerul Muncii și Ocrotirii Sociale.

Potrivit art. 158 (3¹) din Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, dovada vechimii în muncă în grupa I și sau a II a de muncă realizată anterior datei de 1 aprilie 2001 se face cu carnetul de muncă întocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă.

În situația în care perioadele de vechime în muncă realizate în grupa I și/sau a II a  de muncă nu sunt înregistrate în carnetul de muncă sau înregistrarea acestor perioade este efectuată incorect sau incomplet, dovada acestora se poate face cu adeverințe eliberate de către angajatorii sau deținătorii de arhive ( art. 158 (3²) din legea mai sus menționată).

Adeverințele prin care solicitații drepturilor de pensie dovedesc vechimea în muncă, grupa de muncă, sporurile cu caracter permanent trebuie, să îndeplinească toate condițiile de fond și de formă prevăzute de Legea nr. 263/2010  și H.G. nr. 257/2011.

Astfel, potrivit art.158 (4) din Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, adeverințele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I și/sau a II a de muncă sunt valorificate, numai în situația în care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile întocmite anterioar datei de 1 aprilile 2001.

Conform art. 158 (5) din legea mai sus menționată prin documente verificabile se întelege: actul administrativ de nominalizare a persoanelor încadrate în grupe superioare de muncă sau, în lipsa acestuia, actul administrativ privind încadrarea locurilor de muncă/ activităților/categoriilor profesionale în grupe superioare de muncă; contractul individual de muncă; contractul colectiv de muncă; decizii interne; act administrativ de modificare a locului de muncă sau a sarcinilor de serviciu; extras din statele de plată din care să rezulte secția/atelierul/locul de muncă, precum și orice alte documente justificative.

În situația în care există suspiciuni cu privire la legalitatea încadrării activității în grupele I și/sau a ll-a de muncă, în temeiul  art.158 (6) angajatorii sau orice alți deținători legali de arhive sunt obligați să pună la dispoziția Casei Naționale de Pensii Publice și/sau a caselor teritoriale de pensii, după caz, la solicitarea acestora, documentele întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001 pe baza cărora s-au eliberat adeverințele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I și /sau a II-a de muncă, în vederea verificării respectării legislației în domeniu.

În ceea ce privesc condițiile de fond ale încadrării în grupă de muncă este esențial ca temeiul juridic invocat de angajatori/foști angajatori să fie corect, clar şi în concordanță cu documentele de vechime, cu locul de muncă, funcția și activitatea persoanei respective, care practic au generat această încadrare. Încadrarea în grupe superioare de muncă poate fi considerată corectă și validă doar dacă are ca temei legal și respectă prevederile Ordinului nr. 50/1990, în litera şi spiritul în care acestea au fost elaborate și aprobate. Așa cum se arată încă din preambul, Ordinul nr. 50/1990 precizează locurile de muncă, activitățile şi categoriile profesionale cu condiții deosebite, care se încadrează în grupele I si II de muncă. Drept urmare, așa cum este formulat la art. 4 şi art. 6 ale actului normativ, criteriul definitoriu pentru încadrarea în grupe superioare de muncă este existența unor condiții deosebite concrete în care își desfășoară activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, condiții nefavorabile de microclimat, suprasolicitarea fizică sau nervoasă, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare, etc).

O altă condiționare pentru încadrarea în grupe superioare de muncă este stabilită la art. 7 din ordin: “încadrarea în grupele I și II muncă se face proporţional cu  timpul efectiv lucrat la locurile de muncă incluse în aceste grupe, cu condiția ca, pentru grupa I, personalul să lucreze în aceste locuri cel puțin 50%, iar pentru grupa II, cel puțin 70% din programul de lucru".

În ceea ce privește încadrarea în grupe superioare a altor categorii de personal, art. 3 din Ordinul nr.50/1990 precizează că acestea trebuie să lucreze efectiv la locurile de muncă și activitățile prevăzute în anexele nr. 1 si nr. 2.

Prin urmare, așa cum precizează și casele județene de pensii, criteriile avute în vedere la valorificarea adeverințelor de grupă de muncă nu sunt arbitrare sau particularizate de la caz la caz, ci urmăresc în mod permanent și unitar: respectarea condițiilor și formatului prevăzute de Legea nr.263/2010 şi H.G. nr. 257/2010; respectarea condițiilor și procedurii de încadrare în grupe superioare de muncă prevăzute de Ordinul nr.50/1990; concordanța între meseria/funcția deținută, activitățile desfăsurate și locurile efective de de desfășurare și cele prevăzute de anexele nr.1 și 2 ale Ordinului nr.50/1990, cu posibilitatea dovedirii acestora prin: buletine de determinare a noxelor; fișa postului, acte interne privind schimbarea locului de muncă, detaşarea, delegarea de atribuții.

De asemenea, în baza dispozițiilor legale, casele județene de pensii au dreptul să verifice dacă există documente din care să rezulte că activitatea salariatului a fost încadrată în grupa de muncă menționată în adeverință. Chiar dacă angajatorul poartă întreaga răspundere pentru valabilitatea și corectitudinea datelor înscrise în carnetul de muncă și eventualele adeverințe, casele județene de pensii sunt abilitate să analizeze elementele de fond și formă, mai ales respectarea temeiurilor legale pentru încadrarea în grupă superioară de muncă, să analizeze chiar conținutul adeverinței, prin raportare la alte înscrisuri doveditoare și să refuze valorificarea acesteia atunci când constată că aspectele menționate nu sunt dovedite, aşa încât stabilirea drepturilor de pensie să fie legală, corectă, obiectivă și responsabilă.   

Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.