Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a găsit vinovatul pentru revolte: “aroganţa mondială”

GALERIE
Ali_Khamenei
  • Ali_Khamenei
- +

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, apreciază sâmbătă că negocieri cu Statele Unite nu ar pune capăt tulburărilor care zguduie ţara de două luni, pentru că Washingtonul va cere mereu mai mult, relatează AFP.

Autorităţile iraniene denunţă în continuare manifestaţiile declanşate la 16 septembrie de moartea lui Mahsa Amini, arestată de Poliţia Moravurilor din cauza încălcării codului vestimentar al Republicii islamice, care impune femeilor obligaţia de a purta vălulnîn public.

Ele consideră că este vorba despre ”revolte” încurajate de Occident, mai ales de către Statele Unite.

”Problema nu sunt patru răzvrătiţi în stradă, chiar dacă fiecare răzvrătit, fiecare terorist trebuie pedepsit (...). Câmpul de luptă este cu mult mai vast. Inamicul principal este aroganţa mondială”, denunţă Khamenei, desemnând prin această expresie Statele Unite şi aliaţii lor.

RESENTIMENTE

Liderul suprem iranian a făcut această declaraţie, transmisă în direct de televiziunea de stat, la primirea, sâmbătă, la Teheran, a unei delegaţii de tineri paramilitari, cu ocazia Săptămânii Forţelor Basij (”mobilizat”).

Această miliţie este însărcinată cu securitatea internă a ţării, o Poliţie a Moravurilor denunţată de la începutul manifestaţiilor. ”Unii ne spun în ziare sau pe Internet că este de ajuns, pentru a pune capăt tulburărilor, începute acum câteva săptămâni, să ne rezolvăm problema cu America şi să ascultăm vocea naţiunii”, a tunat el.

”Cum să rezolvăm problema cu America? Se va rezolva problema aşezându-ne, negociind şi obţinând un angajament de la America?”, a întrebat el. ”Nu. Negocierea nu va rezolva nimic. Problema noastră cu America nu poate fi soluţionată decât acceptând să ne lăsăm luaţi ostartici de această ţară”, a declarat el.

Potrivit lui Khamenei, Statele Unite cer, pentru a pune capăt ostlităţilor, ca Iranul să-şi abandoneze programul programul nuclear, să schimbe Constituţia, să-şi cantoneze influenţa înăuntrul frontierelor şi să-şi închidă industriile apărării. ”Niciun iranian nu poate accepta asemenea condiţii”, a subliniat el.

BASIJ, SUSŢINUŢI ŞI DE RAISI

Ayatollahul i-a atacat de asemenea pe cei care îi cer ”să asculte vocea naţiunii”. ”Uriaşa voce a naţiunii a răsunat la 4 noiembrie (la manifestaţii proguvernamentale) sau la funeraliile (generalului Qassem) Soleimani. Această mulţime imensă era vocea naţiunii iraniene”, a subliniat el.

Generalul iranian Qassem Soleimani a fost asasinat la Bagdad, într-un atac cu dronă- al Statelor Unite, într-o perioadă de tensiuni puternice între Washington şi Teheran. Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a vizitat sâmbătă, cu ocazia Săptămânii Basij, o unitate a acestor forţe de la Teheran, potrivit agenţiei Tasnim.

”Aţi avut o performanţă strălucitoare în lupta împotriva răzvrătiţilor”, a declarat el în faţa membrilor acestei unităţi. Peste trei zile, Statele Unite şi Iranul se înfruntă pe un cu tot alt teren, al Cupei Lumii la Fotbal. La Doha, jucătorilor iranieni nu le-a lipsit curajul să denunţe reprimarea din ţara lor.

În primul lor meci, împotriva Angliei, echipa a decis să nu cânte imnul naţional. Rămas în Iran, un fotbalist iranian a fost arestat joi de către regim, care-l acuză de ”propagandă”, imediat după o şedinţă de antrenament a Foolad Khouzistab FC.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri