Azi, Duminica Floriilor la ortodocși și catolici. Începe Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri, semnificații. Plus o interesantă rețetă de saramură

duminică, 13 aprilie 2025, 03:19
3 MIN
 Azi, Duminica Floriilor la ortodocși și catolici. Începe Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri, semnificații. Plus o interesantă rețetă de saramură

Astăzi este zi de mare sărbătoare pentru toți creștinii – ortodocși și catolici deopotrivă – care prăznuiesc Floriile, cunoscute și ca Duminica Intrării Domnului în Ierusalim. Este una dintre cele mai importante sărbători care preced Paștele, marcând începutul Săptămânii Patimilor.

Un alt aspect specific acestei zile este faptul că, deși suntem în Postul Paștelui, de Florii se face dezlegare la pește. Este una dintre puținele zile din post în care consumul de pește este permis, iar mesele de sărbătoare includ, în mod tradițional, preparate din pește, simbol al hranei curate și al binecuvântării.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Pentru milioane de români, Floriile sunt și un motiv de sărbătoare personală – este ziua de nume pentru toți cei care poartă nume inspirate din flori sau din natură: Florin, Florina, Violeta, Camelia, Narcis, Mugur, Crina și altele.

Tradiții și obiceiuri de Florii

În tradiția ortodoxă românească, sărbătoarea este însoțită de o serie de obiceiuri bine înrădăcinate. Potrivit doxologia.ro, credincioșii merg la biserică cu ramuri de salcie care sunt sfințite în timpul slujbei, apoi aduse acasă și păstrate la icoane sau puse la porți și ferestre pentru a aduce protecție și binecuvântare. Salcia simbolizează smerenia, renașterea și legătura cu natura care, în această perioadă, „înverzește”.

Totodată, sâmbăta dinaintea Floriilor este dedicată „Moșilor de Florii”, un moment de pomenire a celor adormiți. Se oferă pomană sub formă de colaci, fructe și vin pentru sufletele celor dragi plecați dintre noi.

Rețetă de saramură moldovenească

Pentru a prepara o saramură moldovenească de Florii, după cum a explicat prof. Monica Baciu, din cadrul Liceului Tehnologic Economic de Turism din Iași, specialist în gastronomie, procedăm astfel: pe o plită (poate fi o bucată rotundă de metal, pe care o putem așeza pe ochiul de la aragaz), punem un strat gros de sare grunjoasă, iar pe sare coacem peștele (pregătit în prealabil: spălat, curățat de solzi, eviscerat, îndepărtat branhii, spălat din nou). Legumele le coacem pe aceeași plită, dar fără stratul de sare: roșii, ardei grași, kapia, ardei iuți.

La 1 kg de pește se adaugă, în funcție de preferințe, fie o jumătate de litru de apă pentru un preparat cu mai mult lichid, fie doar 250–300 ml pentru o variantă mai concentrată, dar suficient cât să acopere legumele și peștele. Se pun în oală cimbru, foi de dafin, boabe de piper și puțin zahăr. Când lichidul începe să fiarbă, se adaugă o lingură de pastă de roșii, aproximativ 50 ml de vin alb, legumele coapte, sare după gust, și se lasă totul la fiert pentru cel mult 10 minute.

Ulterior, se adaugă peștele și 2–3 căței de usturoi tăiați felii subțiri. Vasul se ia de pe foc și se acoperă, pentru ca aromele să se îmbine perfect.

Saramura se potrivește de minune cu o mămăliguță caldă și un mujdei proaspăt de usturoi.

Peștele, evident, poate fi la fel de gustos pregătit pe grătar, în tigaie sau chiar pe plită, în funcție de preferințe. Este bine de știut că peștele este considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente pentru inimă; consumul regulat poate reduce riscul de infarct și afecțiuni cardiovasculare.

Etichete: paste, sarbatoare

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii