Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Azi este Boboteaza. Pentru cei „pe vechi“ e ajunul Crăciunului

GALERIE
agheazma Iasi
  • agheazma Iasi
- +

Agheasma mare va putea fi luată azi de la Mitropolie după oficierea Sfintei Liturghii, în jurul orelor 11,30. Mâine, o altă sărbătoare mare: Sfântul Ioan. De ce ortodocşii sărbătoresc „pe vechi“ şi „pe nou“? Înţelesurile teologice şi tradiţiile populare legate de aceste sărbători importante.

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Boboteaza, sau Botezul Domnului, fiind cea de-a doua sărbătoare importantă de la începutul de an calendaristic. De asemenea, conform calendarului Iulian, sau „pe stil vechi“ cum mai este cunoscut, astăzi este ajunul Crăciunului. Ieşenii care doresc să participe astăzi la slujba de sfinţire a apei sau a aghesmei mari la Catedrala Mitropolitană vor putea face acest lucru după oficierea Sfintei Liturghii, în jurul orei 11.30. Conform reprezentanţilor Mitropoliei, slujba va fi oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, pentru sfinţire fiind pregătite 11 butoaie a câte 1.000 de kilograme de apă fiecare.

Pentru a împărţi agheasma mare, la fiecare butoi va fi câte un cleric, ajutat de voluntari. O slujbă de sfinţire a apei (a aghesmei mari) a avut loc, conform Tipicului bisericesc, şi ieri, 5 ianuarie, slujba fiind oficiată tot începând cu ora 11.30, în Catedrala Mitropolitană. Cu această agheasmă s-a mers pentru a binecuvânta chiliile călugăreşti din incinta ansamblului mitropolitan, iar o parte din această agheasmă a fost pusă în recipiente pentru a fi oferită astăzi oficialităţilor, au precizat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Înţelesurile teologice şi tradiţiile populare

Sărbătoarea de astăzi este cunoscută popular drept Bobotează, sau Botezul Domnului, însă puţin creştini conştientizează şi implicaţiile profund teologice ale aceste sărbători. Astfel, Botezul Mântuitorului în Iordan poartă denumirea şi de „Epifanie“, sau „Teofanie“, fiind unul dintre puţinele momente scripturistice în care Sfânta Treime s-a descoperit. Mai exact, conform scrierilor biblice, în momentul în care Iisus a fost botezat, cerurile s-au deschis, iar Sfântul Duh S-a coborat în chip de porumbel, iar Dumnezeu Tatăl a mărturisit că „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!“ (Matei 3, 17). Mai mult, pe lângă unul dintre puţinele momente în care Sfânta Treime s-a descoperit, acesta este, conform Sfintei Scripturi, şi primul moment menţionat de evanghelişti în care Iisus şi-a arătat partea divină, pe lângă momentele de la Templu, la vârsta de 12 ani. Conform explicaţiilor teologice, prin Botez a fost readus Sfântul Duh în creaţie, prin căderea omului în păcat acesta nemaifiind „lucrător“. Astfel, acesta este „momentul redeschiderii izvoarelor harului, care fuseseră zăvorate pentru om şi pentru întreaga creaţie“. Pe lângă înţelesurile profunde ale sărbătorii de astăzi, momentul Botezului Domnului reprezintă şi temeiul Tainei Botezului, prin care, conform credinţelor creştine, omul scapă de păcatul originar, al neascultării omului de Dumnezeu.

Conform tradiţiilor populare, astăzi sub nicio formă nu se spală rufe sau nu se îmbăiază, nu se munceşte, iar cel care va face asta va atrage ghinionul asupra sa. De asemenea, conform tradiţiilor, astăzi nu se dă nimic cu împrumut, dar nici nu se face scandal. Totodată, astăzi, la slujba de sfiinţire a apei, se aruncă o cruce din lemn în ape curgătoare, iar cel care reuşeşte să aducă la mal crucea va avea parte numai de bine şi va fi ferit de orice fel de boală. Conform tradiţiei, dacă în ziua de Bobotează vremea este frumoasă, atunci noul an va fi bogat în pâine şi peşte. Tot în funcţie de condiţiile meteo, bătrânii cred că, dacă astăzi vremea este rece, atunci după ieşirea cu „Iordanul“ aceasta se va încălzi, iar dacă astăzi este cald atunci vremea se va înăspri.

De ce există calendar „pe vechi“ şi „pe nou“

Pentru creştinii care folosesc Calendarul iulian, adică cei din Patriarhia Ierusalimului, din Biserica Rusă şi Biserica Sârbă, precum şi Mănăstirile din Sf. Munte Athos, cu excepţia Vatopedului, care se numesc „pe stil vechi“, astăzi este ajunul Crăciunului. Calendarul iulian sau „pe stil vechi“ este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial, la care Biserica Ortodoxă Română a trecut la 1 octombrie 1924. Calendarul „nou“ sau gregorian a fost adoptat la 24 februarie 1582 de papa Grigorie al XIII-lea. Hotărârea Bisericii Ortodoxe de a trece la acest calendar a fost luată în anul 1923, la un congres ţinut la Constantinopol, când majoritatea Bisericilor Ortodoxe au adoptat acest calendar, însă, totodată, s-a hotărât ca data Paştelui să se calculeze pe baza calendarului iulian, în care echinocţiul de primavără are loc cu 13 zile mai târziu, de aici şi neconcordanţa cu Paştele Bisericii Catolice. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri