anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Azi încep înscrierile la clasa pregătitoare. Termenul este până pe 31 august

GALERIE
clasa pregatitoare
 • clasa pregatitoare
- +

Începând de astăzi, părinţii îşi pot înscrie copiii în clasa pregătitoare, iar cei care nu se conformează pot primi sancţiuni din partea autorităţilor. Cu toate acestea, părinţii au suficient timp să ducă actele necesare la şcolile unde vor să-şi înscrie copiii, 31 august fiind ultima zi de înscrieri. Chiar şi aşa, există cazuri în care unele persoane nu se ocupă de aceste formalităţi în timp util, aşa că autorităţile sunt nevoite să intervină.

„Înscrierea elevilor în clasa pre­gătitoare se face până la începutul anului şcolar. Acum are loc o primă etapă, în care marea majoritate a elevilor sunt înscrişi, dar sunt anumite comunităţi în care există anumite cutume în care părinţii, aşa cum făceau altădată, îşi înscriu co­piii şi după 1 septembrie, până la începerea anului şcolar. Sancţiunile pe care le pot primi sunt cele pre­văzute de legea educaţiei naţionale. Începând cu vârsta de şase ani, învăţământul devine obligatoriu, cei care nu-şi înscriu copiii nici după data de 1 septembrie, ar trebui să intre sub incidenţa prevederilor legii. La nivelul fiecărei localităţi există o evidenţă a celor născuţi într-o anumită perioadă, şi atunci este uşor de identificat pe cei care nu s-au înscris“, explică  Constantin Ilie, inspector şcolar pentru învăţă­mântul primar.

Părinţii care vor să-şi dea copiii la şcoală mai repede pot face acest lucru doar dacă cei mici împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie, şi dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. În perioada următoare, până pe 2 martie, părinţii pot vizita unităţile de învăţământ, pot purta discuţii cu cadrele didactice sau sunt organizate întâlniri de informare a părinţilor, iar până pe 14 martie este efectuată eva­luarea nivelului de dezvoltare psihosomatică, iar pe 15 martie este comunicat rezultatul evaluării.

Începând de astăzi până pe 16 martie, părinţii pot completa cereri tip de înscriere, ce vor fi validate de şcoala la care se solicită înscrierea. Până pe 23 martie, urmează mai multe etape în care se analizează fi­şele sau se rezolvă diferite probleme apărute la înscriere şi se afişează re­partizarea copiilor pe locurile dis­po­nibile, urmând ca, până pe data de 30 martie, să mai urmeze o perioadă de înscrieri pentru cei care nu s-au înscris sau au rămas pe dinafară în prima etapă. Abia după 6 aprilie, du­pă afişarea listelor finale, Inspec­toratul Şcolar va soluţiona cererile părinţilor care au cerut înscrierea, dar nu au fost înscrişi la o unitate de învăţământ. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.