Azi începe admiterea la liceu. Ce aveți de făcut, pas cu pas. Sfaturile oficialilor ISJ Iași

joi, 11 iulie 2024, 03:03
5 MIN
 Azi începe admiterea la liceu. Ce aveți de făcut, pas cu pas. Sfaturile oficialilor ISJ Iași

Astăzi, 11 iulie, începe etapa de admitere la liceu, primul pas fiind reprezentat de completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginte.

Doar media de la Evaluarea Națională este luată în considerare pentru admiterea la liceu, iar ierarhia la nivel județean, a absolvenților care au susținut examenul, a fost publicată miercuri, 10 iulie, pe site-ul admitere.eu.ro.

Prima etapă a admiterii în învățământul liceal, reprezentată de completarea opțiunilor pe fișa de înscriere, se desfășoară în perioada 11-12 iulie și 15-22 iulie. În aceleași perioade va fi realizată și completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ, precum și depunerea sau transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere. Repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă și a celor din seriile anterioare, care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024-2025, va avea loc pe 24 iulie.

Atenție la completarea opțiunilor pe fișele de înscriere

Opțiunile ce vor fi trecute pe fișele de înscriere trebuie alese și gândite atât în funcție de media de admitere a elevului în cauză, cât și în funcție de ultima medie de admitere la specializarea și unitatea de învățământ dorită.

O completare greșită sau insuficientă a opțiunilor poate duce la nerepartizare computerizată a candidatului. Prin urmare, atenția absolvenților clasei a VIII-a și părinților acestora trebuie să fie îndreptată către media de la Evaluarea Națională, ultima medie de admitere din anul anterior de la specializarea dorită de la un anumit liceu și, bineînțeles, asupra codului corespunzător fiecărei specializări.

Este al doilea an în care media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a, este reprezentată doar de media generală de la Evaluarea Națională. Aceasta este calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele de la Evaluarea Națională.

„Ziarul de Iași” a realizat, ca în fiecare an, o estimare a mediilor de admitere, în funcție de rezultatele inițiale de la Evaluarea Națională 2024 și mediile de admitere din anul precedent. Întrucât am utilizat pentru această estimare rezultatele afișate înaintea rezolvării contestațiilor, menționăm că mediile transmise de noi pot suferi creșteri cu 2-3 sutimi, în cazul colegiilor de elită.

Cele mai dorite opțiuni trebuie să fie primele

După ce v-ați orientat în funcție de media obținută de elev la Evaluarea Națională și ultima medie de admitere de la specializarea unui anumit liceu, trebuie să acordați atenție ordinii codurilor aferente unităților de învățământ, completate pe fișa de înscriere.

Este important ca opțiunile cele mai dorite să fie completate primele, dacă mediile coincid într-o oarecare măsură. La final vor fi trecute opțiunile cel mai puțin dorite. Oricât de mare ar fi media candidatului, opțiunile nu trebuie să fie niciodată prea puține. Ar fi ideal să existe opțiuni chiar și cu cel puțin două puncte mai jos față de media copilului.

Inspectoratul Școlar Județean Iași a realizat două broșuri pentru admiterea la liceu. În primul volum al Broșurii de admitere este prezentată metodologia, iar în cel de-al doilea sunt codurile aferente fiecărei specializări din unitățile de învățământ din județul Iași.

Broșura de admitere (volumul I) poate fi vizualizată aici.

Broșura de admitere (volumul al II-lea) poate fi vizualizată aici.

Consecințele completării incorecte a fișei de înscriere

Anul trecut, 36 de elevi din județul Iași nu au fost repartizați din cauza completării incorecte a opțiunilor. „Toate situațiile pe care le-am avut s-au reglat fie în perioada de soluționare a cazurilor speciale (repartizări nedorite), fie în etapa a II-a (elevi nerepartizați). Niciunul dintre elevii care au avut medii mari nu a ajuns într-un liceu care să nu corespundă nivelului de pregătire dovedit”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar Județean Iași, Antonina Bliorț.

În anul 2022, însă, au fost 159 de elevi din județul Iași care au fost lăsați pe dinafară tot din cauza completării incorecte a listei de opțiuni. De exemplu, a fost cazul uniu elev de la Școala Gimnazială „Constantin Erbiceanu” din Erbiceni, care a avut media 8,50 la Evaluarea Națională și media 9,45 în timpul anilor de gimnaziu, însă nu a fost repartizat. În aceeași situație a fost și un elev de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași, care deși a avut media de la examen egală cu 8,18, iar media din timpul gimnaziului a fost 9,43, tot nu a fost repartizat.

În asemenea cazuri în care elevii rămân nerepartizați în prima sesiune de admitere, indiferent că este vorba despre cei care au obținut media 9 sau 5, aceștia trebuie să participe la a doua sesiune pentru locurile rămase libere după prima repartizare.

Calendarul admiterii la liceu 2024

 

  • 11-12, 15-22 iulie: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a
  • 22 iulie: Transmiterea bazei de date de la centrul de admitere județean la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată
  • 23 iulie: Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisia de admitere județeană; transmiterea modificărilor la comisia națională
  • 23 iulie: Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată
  • 24 iulie: Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024 – 2025
  • 24 iulie: Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal
  • 25-30 iulie: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați
  • 30 iulie: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere
  • 31 iulie – 2 august: Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Ierarhia mediilor de admitere, cât și lista specializărilor și unităților de învățământ pot fi verificate pe site-ul oficial admitere.edu.ro.

Etichete: admitere, Iasi, liceu

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii