Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Azi începe FILIT: 150 de jurnalişti din ţară şi străinătate, acreditaţi la Iaşi

GALERIE
conferinta FILIT
  • conferinta FILIT
- +

Ziare prestigioase precum „El Pais“, „Deutsche Presse Agentur“ sau „Le Monde“ au trimis corespondenţi. Şeful instituţiei finanţatoare, Consiliul Judeţean, a lansat ieri ideea creării unui cluster cultural la Iaşi. „Cred că Iaşul este singurul oraş din România care îşi poate permite un astfel de cluster“, a spus Adomniţei.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) s-a lansat oficial ieri, de la ora 12, printr-o conferinţă de presă găzduită de Casa Pogor. La aceasta au participat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Dan Lungu, managerului FILIT şi directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi, cât şi o serie de parteneri ai festivalului: inspectorii de limbă română Mihaela Apetroae şi Mihai-Cezar Zaharia, de la IŞJ Iaşi, Mihai Mitrică, organizatorul târgului de carte Bookfest, şi Bujor Prelipcean, directorul general al Filarmonicii „Moldova“ Iaşi.

În discursul său, preşedintele CJ, Cristian Adomniţei, a vorbit despre posibilitatea dezvoltării unui cluster cultural la Iaşi în jurul FILIT şi al invitaţilor şi partenerilor săi. El a precizat însă că aceasta este doar o idee, fără a se fi realizat în mod concret vreun pas în această direcţie. „Fără această echipă, oricât de mulţi bani ar fi avut pe această lume, nu puteai să ai un asemenea eveniment. Acest festival, cu siguranţă, nu ar avea strălucirea pe care o are acum. FILIT, pentru a putea fi îndeplinit, a adus pe lângă el toate instituţiile care ar putea constitui un cluster cultural. Eu cred că Iaşul este singurul oraş din România care îşi poate permite un astfel de cluster, şi este minunat să poţi să ajungi să îl creezi şi să fie inima comunităţii noastre culturale“, a declarat Cristian Adomniţei.

Inspectorul şcolar Mihaela Apetroae a declarat că şcolile sunt pregătite să organizeze festivalul, şi a prezentat proiectul „Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2013“, care constă în votarea a cinci volume apărute la edituri diferite pe care un juriu de 24 de elevi din opt unităţi şcolare îl vor vota şi vor alege cea mai îndrăgită carte. „Elevii lucrează acum sub coordonarea profesorilor, citesc şi urmează să finalizeze jurizarea. Aşteptăm şi noi cu interes să vedem ce preferinţe mai au elevii noştri pentru carte“, a declarat inspectorul Mihaela Apetroae.

Managerul Festivalului: Sper să nu crăpăm

Mihai Mitrică, organizatorul Bookfest, a precizat că, anul trecut, organizarea târgului de carte în cadrul FILIT a fost o „coincidenţă fericită“, însă anul acesta s-a premeditat acest lucru, Bookfest neîncasând niciun ban pentru a organiza festivalul la Iaşi. Anul trecut au avut peste 10.000 de vizitatori, conform acestuia. „Aţi ridicat ştacheta şi mai sus, evenimentul dând impresia unuia de substanţă într-un oraş în care, pe lângă dorinţă, ar trebui să existe şi mai multă voinţă de sprijinire a culturii“, a precizat Mihai Mitrică.

La rândul său, directorul festivalului, scriitorul Dan Lungu, s-a declarat copleşit de volumul de muncă necesar pentru organizarea tuturor evenimentelor, în condiţiile în care, spune acesta, numărul de evenimente este mult mai mare faţă de anul trecut şi echipa de organizare a rămas aproape la fel. „Dacă la lansarea de anul trecut am avut emoţii mari, anul acesta le am şi mai mari. Am ridicat ştacheta foarte sus de la început, mai sus anul acesta, iar dacă vom merge mai sus anul viitor sper să nu crăpăm. Parcă nu îmi vine să cred că îl organizăm, iar probabil după ce vom finaliza ne vom putea ridica deasupra să vedem ce lucru minuat facem. Festivalul se reinventează, pentru că vrem să facem de fiecare dată lucruri noi. Văd că FILIT are un magnetism extraordinar“, a declarat Dan Lungu, managerul FILIT.

Anul acesta s-au acreditat pentru festivalul care va începe de astăzi 150 de jurnalişti români şi străini, iar printre instituţiile media internaţionale care au un reprezentant la festival sunt şi „El Pais“, „Deutsche Presse Agentur“ sau „Le Monde“. În fiecare zi a festivalului va apărea un ziar special, de 16 pagini, care va fi realizat de o echipă de 12 jurnalişti ce va fi distribuit împreună cu „Ziarul de Iaşi“ şi care va fi disponibil la diferitele centre FILIT.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri