anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Zi de post negru. Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Înălţarea Sfintei Cruci

GALERIE
sarbatoare, ziua crucii
  • sarbatoare, ziua crucii
- +

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Înălţarea Sfintei Cruci, prima zi de post negru al acestui an bisericesc. Potrivit tradiţiei Bisericii, această sărbătoare aminteşte de două evenimente solemne, aflarea Sfintei Cruci şi înălţarea ei în faţa poporului de episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335. 

Totodată, sărbătoarea aminteşte şi de aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Potrivit tradiţiei, Sfânta Cruce a fost descoperită în urma poruncii Împărătesei Elena, mama împăratului Constantin cel Mare. Se spune că au fost descoperite trei cruci, iar pentru a afla care este cea pe care a fost răstignit Iisus, patriarhul Ierusalimului Macarie a apropiat fiecare cruce de o fată care tocmai murise. Când Macarie a aşezat lângă ea Sfânta Cruce, se spune că tânăra a înviat. În anul 335, Patriarhul a înălţat-o să fie văzută de tot poporul, şi de atunci, în fiecare an, la 14 septembrie, se sărbătoreşte acest eveniment. „Nu este vreme a istoriei creştine în care Sfânta Cruce să nu fie prezentă. De la Golgota Răstignirii, la apariţia Sfintei Cruci în viaţa Sfântului Împărat Constantin cel Mare, de la descoperirea Sfintei Cruci, la înălţarea ei în veacul IV şi în veacul VII, până la aşezarea ei pe drapelul de luptă al voievozilor Moldovei sau în inima stemei ţării.

În zilele noastre, Sfânta Cruce răzbate veacurile, răzbate timpurile. Sfânta Cruce este prezentă în viaţa noastră, a tuturor creştinilor, încât putem mărturisi adevărul: şi anume, Crucea, ca mod de viaţă al nostru, al oamenilor. Căci viaţa noastră ce este? Nu este oare un şirag de răstigniri şi de învieri continue? Nu este oare o alternanţă între lacrimă şi bucurie? Nu este oare o succesiune de furtună şi cer senin?”, a afirmat IPS Teofan sâmbătă, pe 12 septembrie, la târnosirea bisericii din satul Avîntul, comuna Româneşti. În calendarul popular, această zi mai poartă denumirea de Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui. Astfel, de astăzi, mai ales în zonele deluroase şi sudice, se începe culesul viilor, iar despre această zi se mai spune că şerpii se retrag în ascunzişuri pentru a hiberna.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Parabola celor 15.000 de specialişti

Cătălin ONOFREI

Parabola celor 15.000 de specialişti

Dacă neamţul îl admiră în secret pe rus?

Filmuletul zilei

opinii

Risipa ca necesitate

Briscan ZARA

Risipa ca necesitate

Foarte puţine lucruri se mai repară, acum majoritatea se înlocuiesc cu altele noi. Atelierele de reparaţii sunt extrem de rare şi doar pentru „săraci, zgârciţi, înapoiaţi, prinşi în capcana trecutului ori nostalgici ai comunismului”.

Migraţia externă a ieşenilor

Ciprian IFTIMOAEI

Migraţia externă a ieşenilor

Ce a fost şi ce urmează după criza pandemică?

Încâlcita moştenire a Securităţii

Mihai DORIN

Încâlcita moştenire a Securităţii

Sau cum le-a explodat istoria în faţă.

pulspulspuls

Iacătă-i şi pe pesediştii ieşeni!

Iacătă-i şi pe pesediştii ieşeni!

Ca să nu fie mai prejos decât şefii Ciolacu şi Tudose, care au fost amendaţi pentru că stăteau 11 la o masă la o pensiune-restaurant din Buzău, iacătă că sâmbăta asta pesediştii ieşeni s-au adunat şi ei ca să sărbătorească Ziua Recoltei, la un local din zona Ciurchi. 

Caricatura zilei

(continuarea desenului de ieri)

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.