AZI se acordă Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“. Gala are loc la BCU
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

AZI se acordă Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“. Gala are loc la BCU

GALERIE
premiu
  • premiu
- +

Câştigătorul a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti. Răzvan Petrescu a fost medic timp de opt ani.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ va fi acordat astăzi, gala de decernare a acestuia urmând să aibă loc, de la ora 16.00, în Sala „B.P. Haşdeu“ a Bibliotecii Centrale Universitare. Marele câştigător din acest an este scriitorul Răzvan Petrescu, premiat pentru cartea „Mandarina“. Alături de acesta, vor primi şi două premii pentru debut Sorin Grigoruţă, cercetător ştiinţific III la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“ din Iaşi, şi Cristina Preutu, lector universitar doctor la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Răzvan Petrescu, câştigătorul din acest an al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“, provine dintr-o familie de medici. Acesta, la rândul său, a absolvit Facultatea de Medicină Generală „Carol Davila“ din Bucureşti în 1982. Renunţă însă la medicină după opt ani de practică, primii trei la spitalele Victor Babeş, Fundeni şi Municipal, iar următorii cinci ca medic generalist la dispensarul Pietroşiţa. 

A renunţat însă la cariera de medic în 1990, iar până în anul 1992 a fost redactor la revistele „Cuvîntul“ şi „Amfiteatru“, apoi, la Editura „Litera“. A lucrat în 1993 la Ministerul Culturii, ca referent de specialitate, iar în anul 1994 s-a angajat ca redactor la Editura „Alfa“, unde a lucrat opt ani. Răzvan Petrescu a devenit apoi, pentru o scurtă perioadă, director editorial la Editura „Rosetti“, iar din 2004 s-a angajat la „Curtea Veche Publishing“.

A debutat la Editura „Cartea Românească“ într-un volum colectiv şi tot aici îi vor apărea cărţile de proză scurtă. La începtul anilor ’90 a scris două piese de teatru şi publică în mai multe volume colective. De asemenea, Răzvan Petrescu a fost tradus în Spania, Israel, Anglia, Franţa, Suedia şi SUA.

„A trecut multă vreme de când nu m-am mai simţit atât de mulţumit, mai precis 20 de ani, în 1997 am scris ultima carte de povestiri, şi-n aceste două decenii n-am meditat asupra următorului volum, Mandarina de-acum, ci am scris jurnal, cronică de carte, de film, interviuri literare, scrisori, m-am lăsat reeditat şi, mai ales, m-am dus la serviciu - lucru care le poate paraliza unora ca mine orice umbră de ficţiune. Astfel încât era firesc ca la apariţia fructului asemănător cu portocala să am emoţii mai mari decât în trecut, deoarece nu mai eram deloc sigur dacă mai sunt în formă, fiind perfect posibil să-mi fi pierdut stilul, metafora, viteza, părul. Şi era la fel de natural ca acordarea unui asemenea premiu să mă bucure de două, trei ori mai mult decât în trecut, fiind o prestigioasă confirmare că nu m-am rătăcit pe parcurs, că am rămas în cartier, că încă văd bine“, mărturiseşte Răzvan Petrescu pentru „Ziarul de Iaşi“.

În cariera sa, Răzvan Petrescu este recompensat cu o serie de premii pentru volumele sale de proză şi primeşte Premiul UNITER în 1994 pentru cea mai bună piesă de teatru a anului , dar şi Marele premiu „Camil Petrescu“ la prima ediţie a Concursului Naţional de dramaturgie din 1994. În următorii ani, Răzvan Petrescu mai primeşte o serie de premii, distincţii şi nominalizări, atât pentru dramaturgie, dar şi pentru volumele publicate.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. Partenerul evenimentului este Compania „Antibiotice“ Iaşi.

VEDEȚI ȘI:

Cine sunt câştigătorii premiilor de debut acordate în acest an de „Ziarul de Iaşi“

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.