anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 26.03.2023

Azi se împlinesc 30 de ani de când Iliescu a chemat minerii să-i elimine pe ”huliganii” din Piața Universității. Doarme liniștit în continuare

GALERIE
mineriada
  • mineriada
- +

In urma cu 30 de ani, actiunea in forta a autoritatilor pentru a indeparta ultimii manifestanti ramasi in Piata Universitatii dupa protestul anticomunist maraton inceput in 22 aprilie 1990 instaura in centrul Capitalei violenta si teroarea, punctul culminant fiind atins odata cu venirea minerilor. Patru oameni au murit si peste 1.300 au fost raniti, In presa vremii, relatarile despre ceea ce s-a intamplat in 13 - 15 iunie oscilau intre "tentativa de lovitura de stat"si "dovada gravei crize morale" prin care trecea tara avand drept consecinta "intoarcerea la epoca de piatra".

Mineriada din 13-15 iunie 1990 a fost a treia ocazie in care FSN a utilizat minerii din Valea Jiului ca forta de represiune impotriva celor care contestau regimul instaurat dupa Revolutia din decembrie 1989, insa brutalitatea interventiei a fost fara precedent. Prima mineriada a fost o reactie la o manifestatie antiguvernamentala de amploare din 28 ianuarie 1990 care a determinat interventia a circa 5.000 de mineri din Valea Jiului care au devastat, a doua zi, sediul PNL. Pe 19 februarie, Frontul a recurs din nou la mineri dupa ce, in ziua precedenta, o demonstratie anticomunista a degenerat si s-a terminat cu devastarea sediului Guvernului. La sosirea minerilor, fortele de ordine restabilisera ordinea si nu s-au inregistrat violente.

A treia mineriada a pus capat demonstratiei anticomuniste maraton din Piata Universitatii.

In 22 aprilie, un grup de persoane a ocupat piata si a declarat-o "zona libera de neocomunism". In zilele urmatoare, numarul celor care protestau a crescut, fiind zile in care si 50.000 de persoane protestau fata de guvernarea FSN. Presedintele Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN), Ion Iliescu, ii numea pe protestatari "huligani" si "golani". Ultimul apelativ a fost asumat de protestatari drept un titlu de onoare.

Ana Blandiana, Florin Iaru, Mircea Dinescu, Victor Rebengiuc, la acea vreme rector al Academiei de Teatru si Film, Ion Caramitru si Dragos Paslaru, regizorul Nae Caranfil, Alexandru Andries si Cristian Paturca, profesorul Emil Constantinescu, parintele Galeriu si disidenta Doina Cornea s-au numarat printre cei care au aparut in fata multimii pentru a-si arata sprijinul si implicarea.

Printre revendicarile "golanilor" din Piata Universitatii se aflau amanarea alegerilor, o noua lege electorala, aplicarea imediata a punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara care prevedea eliminarea fostilor activisti comunisti din viata politica si judecarea celor care au organizat si condus represiunea impotriva revolutionarilor din decembrie 1989.

Continuarea, pe ziare.com

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Revin tricolorii, oameni buni!

Nicolae GRECU

Revin tricolorii, oameni buni!

Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text.

opinii

Eufemismele (IV)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (IV)

Discuția despre eufemisme continuă cu exemple comentate din diferite sfere de desemnare (anatomie umană, homosexualitate, însușiri umane, profesii și meserii).

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Utilizând exclusiv conceptul de religie în sens occidental, Japonia este percepută ca fiind o țară cu o populație nereligioasă, care adoptă ideea de mushukyo - lipsa unor convingeri religioase. 

Să ne bucurăm!

prof. dr. Gheorghe POPA

Să ne bucurăm!

Da, să ne bucurăm și să fim mulțumiți de reușita comunității ieșene pentru inaugurarea în municipiul nostru a primului Centru Cultural European din țară!

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.