Azi sunt Moşii de toamnă. Ce vor face preoţii în biserici?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Azi sunt Moşii de toamnă. Ce vor face preoţii în biserici?

GALERIE
mosii de toamna preoti biserica
  • mosii de toamna preoti biserica
- +

Creştinii ortodocşi din toată ţara sărbătoresc astăzi Moşii de toamnă, pomenirea morţilor din prima sâmbătă a lunii noiembrie, care anul acesta a picat pe 2 noiembrie. 

Este sărbătoarea la care toţi credincioşii se adună la cimitir, la slujbe speciale, făcându-se ulterior şi praznice individuale, suprapunându-se anul acesta şi cu o pomenire similară ţinută de către credincioşii de rit catolic. Anul acesta, şi catolicii îşi pomenesc morţii în aceeaşi zi cu ortodocşii, ziua de 2 noiembrie fiind în fiecare an ziua pentru „Pomenirea tuturor credincioşilor răposaţi“.
 
Conform calendarului romano-catolic, după ziua de 1 noiembrie, cunoscută ca Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, credincioşii „nu pierd din vedere faptul că o altă mulţime de fraţi şi surori în Cristos, după ce au trecut prin viaţa pământească, aşteaptă cu dor în pragul acestui lăcaş şi nu pot intra, deoarece se simt încă nevrednici, din cauza urmelor ce le mai poartă din călătoria prin locurile pline de noroiul păcatului“, formând acea parte a Bisericii numită „Biseria pătimitoare“. La ortodocşi, astăzi, în bisericile din toată ţara, se va organiza slujba de Sfântă Liturghie, preotul va scoate din prescură miridele pentru morţi şi se vor rosti numele morţilor de pe pomelnicele aduse de către credincioşi la biserică.
 
Ziua de sâmbătă este considerată a fi adecvată pentru pomenirea morţilor pentru că se realizează o analogie cu ziua de sâmbătă în care Mântuitorul Iisus Hristos „a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, ca să eli­bereze din el pe toţi drepţii adormiţi“, după cum se precizează în cărţile sfinte. Astfel de pomeniri se mai fac în ziua de sâmbătă pentru că aceasta este ziua premergătoare duminicii, care este considerată cea a Învierii, prima zi a creaţiei sau ziua opta, „a veşnici­ei“. Ca sărbători similare, în spaţiul românesc mai există Moşii de primăvară, de vară, în sămbăta dina­in­tea Rusaliilor, de toamnă, în prima sâmbătă din no­iembrie, şi de iarnă, în sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului de sec de carne. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.