Azi trebuie să fiți veseli, conform tradiției. Ultima cruce roşie a sărbătorilor de iarnă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Azi trebuie să fiți veseli, conform tradiției. Ultima cruce roşie a sărbătorilor de iarnă

GALERIE
soborul-sfantului-proroc-ioan-botezatorul
  • soborul-sfantului-proroc-ioan-botezatorul
- +

Creştinii ortodocşi prăznuiesc astăzi cea de-a două sărbătoare cu cruce roşie la rând, după Bobotează, şi anume Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.

Acesta este cunoscut sub denumirea de „Înaintemergătorul“ sau „Îngerul Domnului“, pentru că este menţionat în cărţile sfinte ca fiind cel care a avut rolul de a pregăti oamenii pentru primirea Fiului lui Dumnezeu. În total, Biserica marchează şase sărbători în numele Sfântului Ioan, de la zămislirea sa, pe 23 septembrie, naşterea, pe 24 iunie, soborul care se serbează astăzi, tăierea capului la sfârşitul lui august, pe 29, prima şi a doua aflare a capului său, pe 24 februarie şi a treia şi ultima aflare a capului, pe 25 mai.

Se serbează aflările capului Sfântului Ioan Botezătorul pentru că acesta, care s-a născut cu şase luni înaintea lui Iisus, a fost ucis prin decapitare de către Irod, care a fost certat de sfânt pentru că trăia cu soţia fratelui său, Irodiada. Mormântul său din Samaria fusese profanat în secolul al IV-lea, iar o parte dintre moaştele sale au fost salvate şi duse la Iersualim, apoi în Alexandria. Capul său a fost pierdut de trei ori, despre istoria sa puţine lucruri fiind ştiute, decât că în prezent se află la Roma.

Există multe tradiţii care înconjoară sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul. Cu ocazia acestei zile, marcată şi sub numele de „Sânt-Ion“, „Înaintemergătorul Domnului“ sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul“, se consideră sărbătorile de iarnă oficial încheiate. Oamenii ţin această sărbătoare în veselie pentru că tradiţia spune că cine nu este vesel în această zi va fi trist tot timpul anului. De asemenea, oamenii care se vor stropi cu agheasma mare care a fost sfinţită de Bobotează vor fi feriţi de boli pe tot parcursul anului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.