anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

"Bac", proba II: subiecte foarte uşoare la matematică, accesibile la istorie

GALERIE
elevi bacalaureat
 • elevi bacalaureat
- +

Cea de-a doua probă scrisă din cadrul bacalaureatului a avut loc ieri, cu proba la matematică şi istorie, adică proba obligatorie a profilului. Subiectele, în opinia candidaţilor, au fost foarte accesibile.

Absolvenţii de liceu spun că anul acesta parcă intenţionat se dau subiecte uşoare la examenele naţionale, pentru a se obţine o promovare mai mare. La profilul mate-info, la primul subiect, elevii au avut de rezolvat radicali, algoritmi, sinusuri şi au avut exerciţii de trigonometrie.

La subiectul II au avut matrice şi legi de compoziţie, iar la ultimul subiect exerciţii de analiză cu funcţii, derivată şi tangentă, dar şi de rezolvat o integrală. „Am terminat lucrarea în 45 de minute, am refăcut-o de patru ori până am ieşit din sală. Sunt sigur că iau 10, au fost mai uşoare subiectele ca cele de la olimpiada de mate”, spune Florin Spînu, absolvent la „Eminescu”. A ieşit din examen la ora 11, cu o oră mai devreme, şi spune că îşi doreşte să urmeze Facultatea de Industrie Alimentară la Cluj.

Un alt elev ieşit de la examen tot cu o oră mai devreme spune că se aştepta la subiecte mai grele. „Mă aşteptam să fie mai dificil... Subiectele au fost foarte accesibile, cred că se doreşte o promovabilitate mai mare la examen anula cesta. Cred că o să iau peste 9”, spune Mădălina Nechita, absolvenţă la „Garabet Ibrăileanu”. Mădălina a făcut mate-info şi vrea să se înscrie al Facutlatea de Informatică de la "Cuza”, din Iaşi.

Tot la această facultate vrea să meargă şi colegul său, Alexandru Domnaru, absolvent tot la „Ibrăileanu”. „Cred că iau 10, asta dacă nu-mi scade pe redactare, sper să nu fi sărit nici un pas; chiar dacă rezultatele sunt bune, unii profesori pot să-ţi scadă dacă vor, pentru că ai ajuns mai repede la rezultat. Însă eu nu cred că am sărit paşii. Subiectele au fost foarte uşoare în comparaţie cu ce am făcut noi la clasă”, mărturiseşte acesta.

 
Ce s-a dat la Istorie
 
Nici Ştefan nu are emoţii. Ela dat la istorie, şi e sigur că o să ia 10. „Mi-a căzut la primul subiect comunismul, iar la ultimul, perioada medievală. Sunt mulţumit de ce am scris, şi cred că o să iau nota maximă. Am scris în jur de şapte pagini”, spune Ştefan Trufanda, absolvent la „Ibrăileanu”. Acesta vrea să dea la Universitatea de Medicină din Iaşi şi să se facă stomatolog. Elevii care au dat proba la istorie au avut la primul subiect un fragment din „O istorie a românilor” de I. Bulei, pe baza căruia au avut de rezolvat şapte cerinţe.
Al doilea subiect a avut un fragment din „Istoria României”, cu un set de şase cerinţe, iar la ultimul, elevii au avut de elaborat în aproximativ două pagini un eseu despre spaţiul românesc, de la autonomia locală la implicarea în relaţiile internaţionale din Evul Mediu.
 
Bacalaureatul continuă mâine, cu proba la alegere a profilului, iar rezultatele finale vor fi afişate luni, 6 iulie, până în ora 12, şi tot atunci vor putea fi depuse contestaţiile, până în ora 16. Lucrările cu note contestate vor fi recorectate de către o altă comisie, în perioada 7-9 iulie, iar pe 10 iulie vor fi afişate rezultatele finale. La proba de ieri s-au înscris 5.738 de elevi ieşeni, din care 244 au absentat. Niciunul dintre ei nu a fost eliminat ieri. La nivelul judeţului Iaşi pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat sunt organizate 18 centre de examen.
 
 
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.