Zeci de maşini din Iaşi au fost vandalizate. Poliţişti în civil pândesc parcările. De ce sunt furate catalizatoarele?
De altfel, în ultimile zile, tot Iasul a auzit de patania unor ieseni din Alexandru care s-au (...)
citeste totvineri, 27.01.2023
Unii au ieşit cu zâmbetul pe buze, alţii beţi de fericire. Pentru ei, subiectele de anul acesta au fost nesperat de uşoare. Elevii care au susţinut proba obligatorie a profilului la bacalaureat în cursul zilei de ieri spun că le-a căzut poate cea mai uşoară variantă.
Au existat însă şi elevi care au vrut să se inspire prin intermediul internetului ori al fiţuicilor. N-au reuşit însă. „La această probă au fost înscrişi pe liste 4.721 de candidaţi, dintre aceştia 231 fiind absenţi. Au fost 3 candidaţi eliminaţi - unul de la Colegiul Naţional Emil Racoviţă, unul de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, la aceştia au sunat telefoanele mobile în timpul probei, şi unul de la Liceul Teoretic Ion Neculce Tg. Frumos, surprins având asupra sa materiale ajutătoare cu formule de calcul“, a declarat Bogdan Neculau, inspector pentru educaţie permanentă în cadrul IŞJ.
„Mai mult de scris decât de gândit“
La centrul de examen al Colegiului Naţional au dat ieri examen absolvenţii de la trei şcoli: Colegiul Naţional, Liceul „Alecsandri“ şi Colegiul „Gr. Moisil“. „A fost uşor, subiectele au trecut prin materie, a fost mai mult de scris decât de gândit. Am avut la primul punct progresie aritmetică, funcţie de gradul II, probabilitatea şi inegalitatea. La al doilea punct matricea şi polinomul, iar la ultimul punct funcţia de gradul II. Geometrie am avut la doar două cerinţe de la primul subiect; sper să iau un 9,50“, a declarat Robert Oancea, absolvent de profil Mate-info la „Alecsandri“.
Faţă de anii trecuţi, când elevii se plângeau de nivelul avansat al subiectelor, anul acesta ministerul a decis ca subiectele pentru matematică-informatică şi pentru profilul tehnologic să fie diferite. De asemenea, elevii de la profilul ştiinţele naturii şi cei de la profilul pedagogic primesc subiecte diferite. „A fost uşor, neaşteptat de uşor, mă aşteptam să fie mai greu. Subiectul III mi-a dat ceva bătăi de cap, dar am scris“, a menţionat Laurenţiu Daniel, absolvent de Mate-info la „Informatică“.
Notele la care se aşteaptă elevii de la Mate-info sunt unele mari, majoritatea celor cu care am vorbit imediat după ieşirea din sală susţinând că se aşteptă la o notă cuprinsă între 9,50 şi 10. „Am făcut la toate, un singur punct mi-a dat un pic de furcă, însă mă aşteptam să fie mult mai greu. Am făcut ieri şapte teste acasă, m-am pregătit, pentru că mă aşteptam la subiecte mai dificile. Dacă iau 9,30 sau mai puţin, fac contestaţie!“, a spus Ştefan Lungu, absolvent la „Alecsandri“.
Alţii însă sunt convinşi că au făcut de 10 lucrarea. „Foarte uşoare subiectele, sper să iau 10. La şcoală am rezolvat subiecte mult mai grele ca acestea de astăzi, subiecte unde la un exerciţiu trebuia să stai jumătate de oră. Aşa am terminat în jumătate de oră de scris toată teza pe ciornă. M-am pregătit pentru acest examen, însă săptămâna de dinainte mi-am petrecut-o relaxându-mă“, povesteşte Vlad Chisanovici, absolvent de profil real.
Cum a fost la istorie
La examenul de la istorie au fost trei subiecte a câte 30 de puncte fiecare. Primul subiect a avut şapte cerinţe, iar candidaţii trebuiau să vizeze proiectul politic precizat în primul fragment, secolul la care se referă informaţiile din al doilea text, două spaţii istorice precizate în cele două surse, relaţie cauză-efect, două acţiuni desfăşurate de România în contextul „crizei orientale“ etc.
La cel de-al doilea subiect, elevii au trebuit să numească regele României precizat în textul dat, precizarea unei informaţii referitoare la Consiliul de Coroană, alianţe politice, două caracteristici ale opiniei publice din România, menţionate în text, argumentarea, printr-un fapt istoric relevant, a afirmaţiei conform căreia România se implică în relaţiile internaţionale din a doua jumătate a secolului XX.
La ultimul punct, elevii au avut de elaborat un eseu de maximum două pagini despre rolul spaţiului românesc în relaţiile internaţionale din secolele XIV-XVIII.
În eseu, candidaţii trebuiau să menţioneze două conflicte militare desfăşurate în spaţiul românesc în secolul XIV, să precizeze o cauză a implicării spaţiului românesc în diplomaţia secolului XIV, să prezinte un fapt istoric referitor la conflictele militare desfăşurate în spaţiul românesc în secolul al XV-lea, să menţioneze două acţiuni diplomatice, etc.
„La istorie nu a fost neapărat greu, însă eu nu m-am concentrat pe partea cu evul mediu. Am rezolvat toate subiectele, sper să iau măcar un 8“, a menţionat Claudia Păun, absolventă de profil uman la „Alecsandri“.
Mâine elevii vor ajunge la ultimul hop: proba la alegere a profilului. Afişarea rezultatelor se va face luni, până în ora 12, iar în aceeaşi zi se vor depune şi contestaţiile, între orele 12 şi 16. Acestea urmează să fi soluţionate în perioada 8 - 10 iulie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 11 iulie. A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2014 va avea loc în perioada 18-29 august.
Cuvinte cheie: + iasi, bacalaureat, subiecte
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Învățătoare bătută de mama unei eleve la o școală din municipiul Botoșani
E timpul să înveți engleza, limba de circulație internațională! (P)
25 de judeţe şi Bucureşti sub cod galben de ninsoare şi viscol până sâmbătă seara. Polei în Moldova
Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!
Politehnica a adus un internaţional de 20 de ani crescut în Italia. Iaşul a trecut Prutul
I-a tăiat faţa în trafic şi a sărit la bătaie. Scandalul s-a terminat cu o condamnare
Tânără de 21 de ani, condamnată pentru un accident mortal. Lipsa de experienţă!
Pot mare la Primărie: se împart 200 milioane de lei. Un contract mare la stârpitul căpuşelor
Un Caritas cu mobilă. 114 plângeri de înșelăciune la adresa Bismobil Kitchen
Gripa încă face victime la Iaşi. 40% dintre cei depistaţi cu gripă au nevoie de internare
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Casa Muzeelor din Iaşi
Gradul de lăcomie al medicului șpăgar de la Oncologie Suceava: bani și cadouri la fiecare 15 minute
Guvernul ia în calcul să subvenţioneze din nou carburanţii, după scumpirile din ultima perioadă
Elena Rybakina a învins-o pe Victoria Azarenka şi este prima finalistă de la Australian Open
Bărbat cercetat după ce a înfometat şi schingiuit peste 30 de câini
Tatăl lui Novak Djokovici s-a fotografiat cu susţinători ai lui Putin, la Melbourne
Motivele pentru care tancul Leopard este considerat cel mai bun din lume
Ford va decide până la jumătatea lunii februarie câte locuri de muncă va elimina în Europa
China anunţă o scădere cu 80% a bilanţului zilnic al morţilor din cauza COVID-19
Ciorapii lungi – confortul, mai presus de estetică în sezonul rece (P)
Instrument digital gratuit pentru verificarea sănătății creierului
Google face concesii importante în India legate de Android. Compania a fost amendată pentru monopol
Fraţii Tate, din nou la sediul DIICOT pentru a asista la percheziţiile informatice
Ilustraţii rare ale fabulelor lui La Fontaine, vândute la New York pentru 2,3 milioane de dolari
Elon Musk caută trei miliarde de dolari pentru a plăti datorii făcute pentru preluarea Twitter
A crescut valoarea contribuției de sănătate pentru cei care se asigură pe durată determinată
Ioan Alexandru TOFANOPENAI: despre viitorul luminos al şcolii |
Alexandru CĂLINESCUConservator? De ce nu… |
Neculai SEGHEDINIoT |
pr. Constantin STURZU„Dezumanizarea” femeii Canaanence |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.