anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Bac-ul de ieri, prin ochii candidaţilor: „A fost mai mult de scris decât de gândit“

GALERIE
bacalaureat, subiecte
 • bacalaureat, subiecte
- +

Unii au ieşit cu zâmbetul pe buze, alţii beţi de fericire. Pentru ei, subiectele de anul acesta au fost nesperat de uşoare. Elevii care au susţinut proba obligatorie a profilului la bacalaureat în cursul zilei de ieri spun că le-a căzut poate cea mai uşoară variantă.

Au existat însă şi elevi care au vrut să se inspire prin intermediul internetului ori al fiţuicilor. N-au reuşit însă. „La această probă au fost înscrişi pe liste 4.721 de candidaţi, dintre aceştia 231 fiind absenţi. Au fost 3 candidaţi eliminaţi - unul de la Colegiul Naţional Emil Racoviţă, unul de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, la aceştia au sunat telefoanele mobile în timpul probei, şi unul de la Liceul Teoretic Ion Neculce Tg. Frumos, surprins având asupra sa materiale ajutătoare cu formule de calcul“, a declarat Bogdan Neculau, inspector pentru educaţie permanentă în cadrul IŞJ.

„Mai mult de scris decât de gândit“

La centrul de examen al Colegiului Naţional au dat ieri examen absolvenţii de la trei şcoli: Colegiul Naţional, Liceul „Alecsandri“ şi Colegiul „Gr. Moisil“. „A fost uşor, subiectele au trecut prin materie, a fost mai mult de scris decât de gândit. Am avut la primul punct progresie aritmetică, funcţie de gradul II, probabilitatea şi inegalitatea. La al doilea punct matricea şi polinomul, iar la ultimul punct funcţia de gradul II. Geometrie am avut la doar două cerinţe de la primul subiect; sper să iau un 9,50“, a declarat Robert Oancea, absolvent de profil Mate-info la „Alecsandri“.

Faţă de anii trecuţi, când elevii se plângeau de nivelul avansat al subiectelor, anul acesta ministerul a decis ca subiectele pentru matematică-informatică şi pentru profilul tehnologic să fie diferite. De asemenea, elevii de la profilul ştiinţele naturii şi cei de la profilul pedagogic primesc subiecte diferite. „A fost uşor, neaşteptat de uşor, mă aşteptam să fie mai greu. Subiectul III mi-a dat ceva bătăi de cap, dar am scris“, a menţionat Laurenţiu Daniel, absolvent de Mate-info la „Informatică“.

Notele la care se aşteaptă elevii de la Mate-info sunt unele mari, majoritatea celor cu care am vorbit imediat după ieşirea din sală susţinând că se aşteptă la o notă cuprinsă între 9,50 şi 10. „Am făcut la toate, un singur punct mi-a dat un pic de furcă, însă mă aşteptam să fie mult mai greu. Am făcut ieri şapte teste acasă, m-am pregătit, pentru că mă aşteptam la subiecte mai dificile. Dacă iau 9,30 sau mai puţin, fac contestaţie!“, a spus Ştefan Lungu, absolvent la „Alecsandri“.

Alţii însă sunt convinşi că au făcut de 10 lucrarea. „Foarte uşoare subiectele, sper să iau 10. La şcoală am rezolvat subiecte mult mai grele ca acestea de astăzi, subiecte unde la un exerciţiu trebuia să stai jumătate de oră. Aşa am terminat în jumătate de oră de scris toată teza pe ciornă. M-am pregătit pentru acest examen, însă săptămâna de dinainte mi-am petrecut-o relaxându-mă“, povesteşte Vlad Chisanovici, absolvent de profil real.

Cum a fost la istorie

La examenul de la istorie au fost trei subiecte a câte 30 de puncte fiecare. Primul subiect a avut şapte cerinţe, iar candidaţii trebuiau să vizeze proiectul politic precizat în primul fragment, secolul la care se referă informaţiile din al doilea text, două spaţii istorice precizate în cele două surse, relaţie cauză-efect, două acţiuni desfăşurate de România în contextul „crizei orientale“ etc.

La cel de-al doilea subiect, elevii au trebuit să numească regele României precizat în textul dat, precizarea unei informaţii referitoare la Consiliul de Coroană, alianţe politice, două caracteristici ale opiniei publice din România, menţionate în text, argumentarea, printr-un fapt istoric relevant, a afirmaţiei conform căreia România se implică în relaţiile internaţionale din a doua jumătate a secolului XX.

La ultimul punct, elevii au avut de elaborat un eseu de maximum două pagini despre rolul spaţiului românesc în relaţiile internaţionale din secolele XIV-XVIII.

În eseu, candidaţii trebuiau să menţioneze două conflicte militare desfăşurate în spaţiul românesc în secolul XIV, să precizeze o cauză a implicării spaţiului românesc în diplomaţia secolului XIV, să prezinte un fapt istoric referitor la conflictele militare desfăşurate în spaţiul românesc în secolul al XV-lea, să menţioneze două acţiuni diplomatice, etc.

„La istorie nu a fost neapărat greu, însă eu nu m-am concentrat pe partea cu evul mediu. Am rezolvat toate subiectele, sper să iau măcar un 8“, a menţionat Claudia Păun, absolventă de profil uman la „Alecsandri“.


Mâine elevii vor ajunge la ultimul hop: proba la alegere a profilului. Afişarea rezultatelor se va face luni, până în ora 12, iar în aceeaşi zi se vor depune şi contestaţiile, între orele 12 şi 16. Acestea urmează să fi soluţionate în perioada 8 - 10 iulie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 11 iulie. A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2014 va avea loc în perioada 18-29 august.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.