Bac-ul de toamnă cu amnezie: 9 elevi din 10 nu-şi mai aminteau subiectele la ieşirea din sală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Bacalaureatul de toamnă pare doar un banc bun pentru mulţi dintre candidaţi

Bac-ul de toamnă cu amnezie: 9 elevi din 10 nu-şi mai aminteau subiectele la ieşirea din sală

GALERIE
elevi, bacalaureat
  • elevi, bacalaureat
- +

Jumătate dintre cei chestionaţi de reporterii „Ziarului de Iaşi“ în legătură cu subiectele au spus că vor să dea şi la facultate. La Experiment cu rezultate inedite al reporterilor „Ziarului de Iaşi“: din 10 candidaţi ieşiţi din sălile de examen în cursul zilei de ieri, 9 nu-şi mai aminteau subiectele şi nu au putut spune ce au avut de rezolvat, iar 8 dintre ei au refuzat să-şi dea numele şi să spună la ce şcoală au învăţat. probele de ieri, matematică sau istorie, s-au înscris 1.000 de absolvenţi ieşeni

Statistica este oarecum comică, deoarece mai toţi cei care speră să treacă cu 5 visează la facultăţi bune din cadrul Universităţii „Cuza” ori Universitatea Tehnică.

Habar nu au, dar vor la facultate

Absolvenţii de liceu au dat în cursul zilei de ieri  examen la disciplina obligatorie a profilului, mai exact la matematică sau istorie. Subiectele au fost relativ accesibile, însă unora li s-au părut mai grele ca în prima sesiune. La această probă a bac-ului de toamnă s-au înscris 1.047 de candidaţi,  dintre care 914 la matematică şi 133 la istorie. „Din cei 1.047 de candidaţi înscrişi, 204 nu s-au prezentat la probă. Astăzi nu avem niciun elev eliminat, iar pentru ultima probă s-au înscris 1.224 de candidaţi la 8 discipline la alegere”, a declarat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Din cei 1.725 de candidaţi înscrişi, 1.137 provin din seria curentă iar 588 din seriile anterioare. Din cei din seria curentă, 356 sunt elevii rămaşi corigenţi pe vară care au trecut clasa. La istorie la primul subiect au fost două texte, primul din „O istorie a românilor” de I. Bulei, iar al doilea din „România 1866-1947”, cu şapte cerinţe, la al II-lea subiect un text din „Istoria României” cu şase cerinţe, iar la al III-lea subiect, de redactat un eseu despre evoluţia internă a statului intern şi participarea României la relaţiile internaţionale în secolul al XX-lea, având în vedere patru aspecte ce trebuiau urmărite. „Nu îmi amintesc ce mi-a căzut, ştiu că la ultimul subiect a fost ceva cu Constituţia, şi nu am făcut nimic, nu am învăţat despre asta. Sper să iau cinci, să trec. Acum dau bac-ul prima dată, nu m-am înscris în vară. Vreau să dau la Facultatea de Sport”, ne-a spus Ancuţa Prisăcariu, absolventă a Liceului Sportiv din Iaşi.

Deşi se aşteaptă la note mici, alţi absolvenţi speră să prindă un loc la Automatică şi Calculatoare din cadrul UTI, ori chiar la Facultatea de Medicină. „Nu pot spune dacă a fost mai greu ori mai uşor ca în vară, depinde de persoană. Cred totuşi că sesiunea trecută a fost un pic mai uşor la istorie. Sesiunea asta am dat şi la română, deoarece am căzut în vară, mâine nu mai dau proba la alegere pentru că la geografie am luat 6 din prima. Aş vrea să mă înscriu la UTI, la AC, ori la Cuza la Informatică”, spune unul din tinerii care a ieşit din examen, la centrul de examinare Colegiul „Emil Racoviţă”. Acesta a refuzat să-şi spună numele şi şcoala la care a învăţat.

La matematică, la primul subiect a căzut partea reală a unui număr complex, funcţia, ecuaţia, vectori şi triunghiul. La subiectul al II-lea elevii au avut de rezolvat o matrice şi un polinom, iar la ultimul subiect două funcţii. La profilul tehnologic, subiectele au fost mai uşoare deoarece nu a existat nici o problemă de geometrie, iar cele de algebră s-au bazat pe funcţii, ecuaţii şi o matrice.

Azi, ultima probă

„În prima sesiune nu m-am înscris, dau bac-ul acum prima dată. Eu am dat azi la matematică, am văzut şi subiectele din vară şi cred că acum a fost mai greu. Sper să iau 6”, spune Florin Toma, absolvent la Liceul Teoretic „Al. I. Cuza” din Iaşi. Acesta spune că visul lui este să intre la Poliţia de Frontieră.
Astăzi absolvenţii susţin ultima probă, cea la alegere. Majoritatea au optat pentru biologie, chimie organică, fizică, psihologie sau informatică. Rezultatele vor fi afişate pe 1 septembrie, până în ora 14, după care elevii nemulţumiţi de rezultatele obţinute vor putea depune contestaţii, în intervalul orar 12-16. Rezultatele finale vor fi afişate pe data de 4 septembrie.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.