
Bacalaureat 2025: reguli de prezentare la examen, completarea foii tipizate și interdicții în sala de examen

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2025 debutează marți, 10 iunie, cu testarea la Limba și literatura română. Inspectoratul Școlar Județean Iași și Ministerul Educației și Cercetării au transmis o serie de instrucțiuni privind desfășurarea Bacalaureatului. Aflați cum se desfășoară examenul, materialele permise în sala de examen, cum trebuie completate foile tipizate și cum vor fi secretizate lucrările.
Probele examenului de Bacalaureat 2025 încep la ora 9.00. Accesul elevilor în sala de examen este permisă până la ora 8.30. Timpul destinat rezolvării subiectelor este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, doar candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a examenului de Bacalaureat.
Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio, potrivit precizărilor ISJ Iași.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Rezolvarea cu cerneală/pastă albastră. Schemele/desenele cu creionul negru
Pentru rezolvarea subiectelor examenului de Bacalaureat, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen.
La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
Ce este interzis la examenul de Bacalaureat
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum nici cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.
Cum se completează foaia tipizată de examen
EduPedu a obținut mai multe instrucțiuni de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC) privind completarea foilor tipizate de examen pentru Bacalaureatul 2025. Vă prezentăm cum trebuie completare corect foile de examen, pe baza modelului și instrucțiunilor de la MEC.
Completarea foilor de examen tipizate, la Bacalaureat, se realizează exclusiv cu majuscule, atât pentru denumirea disciplinei, cât și pentru datele personale ale candidatului, în spațiile special destinate. La fiecare probă scrisă (E.a, E.b, E.c, E.d), candidatul trebuie să scrie denumirea disciplinei în concordanță cu profilul și filiera urmate, utilizând exact formulările stabilite de Ministerul Educației și Cercetării.
Spre exemplu, la proba E.a, în funcție de profil, candidatul va completa: „LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ – REAL”, „LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ – UMANIST” sau „LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ PENTRU ȘCOLILE ȘI SECȚIILE CU PREDARE ÎN LIMBA MAGHIARĂ – REAL”.
În cazul probei E.c (proba obligatorie a profilului), candidații care susțin examenul la matematică, vor menționa una dintre următoarele denumiri, în funcție de specificul profilului: „MATEMATICĂ M_MATE-INFO”, „MATEMATICĂ M_TEHNOLOGIC”, „MATEMATICĂ M_PEDAGOGIC” sau „MATEMATICĂ M_ȘT-NAT”. Cei care susțin examenul de Bacalaureat la Istorie vor scrie pe foaia de examen, tot cu majuscule: „ISTORIE”.
Pentru proba la alegere, E.d, în funcție de disciplina la care candidatul susține examenul național, va completa: „FIZICĂ TEORETIC, VOCAȚIONAL”, „FIZICĂ TEHNOLOGIC”, „CHIMIE ORGANICĂ”, „CHIMIE ANORGANICĂ”, „BIOLOGIE VEGETALĂ ȘI ANIMALĂ”, „ANATOMIE ȘI FIZIOLOGIE UMANĂ, GENETICĂ ȘI ECOLOGIE UMANĂ”, „INFORMATICĂ MATE-INFO LIMBAJUL C/C++”, „INFORMATICĂ MATE-INFO LIMBAJUL PASCAL”, „INFORMATICĂ ȘT-NAT LIMBAJUL C/C++”, „INFORMATICĂ ȘT-NAT LIMBAJUL PASCAL”, „GEOGRAFIE”, „LOGICĂ, ARGUMENTARE ȘI COMUNICARE”, „PSIHOLOGIE”, „ECONOMIE”, „SOCIOLOGIE” sau „FILOSOFIE”.
Cum trebuie scrise datele personale pe foaia de examen
În ceea ce privește completarea datelor personale în caseta în colțul foii tipizate, care va fi secretizată, fiecare candidat trebuie să scrie cu majuscule: numele de familie, inițiala prenumelui tatălui și toate prenumele, respectând ordinea din actul de identitate. În cazul utilizării și altor foi tipizate pentru rezolvare, aceste date personale vor fi completate de fiecare dată, înainte de secretizarea acestora.
De asemenea, vor fi menționate denumirea școlii de proveniență, centrul de examen și localitatea. Candidații din promoțiile anterioare care susțin examenul într-un alt județ decât cel în care au absolvit vor completa, la rubrica „Școala de proveniență”, numele unității de învățământ unde sunt înregistrați pentru susținerea probelor de Bacalaureat.
Secretizarea lucrărilor de la examenul de Bacalaureat
Potrivit documentului pus la dispoziție de EduPedu, cu privire la completarea foilor tipizate de examen, secretizarea lucrărilor se realizează în felul următor: colțul primei foi tipizate nu se sigilează, întrucât anonimizarea acestora se face automat în platforma destinată evaluării digitalizate, în timp ce colțul din dreapta sus al următoarelor foi tipizate, începând cu a doua foaie tipizată, se sigilează și se secretizează. Secretizarea casetei de identificare se face cu etichete.
Asistenții trebuie să asigure capsarea în trei locuri (lateral stânga sus, jos și mijloc) a lucrărilor scrise care depășesc un număr mai mare sau egal cu două foi tipizate, așezate sub formă de caiet, în ordinea paginilor, după ce lucrările au fost scanate și încărcate în platforma dedicată evaluării digitalizate.
Pe fiecare lucrare scrisă trebuie aplicată ștampila „Bacalaureat 2025 – C.E.” pe prima pagină a fiecărei foi tipizate, în colțul din stânga jos, inclusiv pe prima pagină a primei foi tipizate.
Calendarul examenului național de Bacalaureat – sesiunea iunie-iulie 2025
- 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
- 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
- 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
- 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
- 20 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 30 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Publicitate și alte recomandări video