Bacalaureat, sesiunea august 2024, probe obligatorii: prezență de 83,81 la sută, la Iași. Ce subiecte s-au dat
Proba obligatorie a profilului din cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea august 2024, s-a desfășurat marți, 20 august. Absolvenții au susținut examenul fie la Matematică, fie la Istorie, iar la nivelul județului Iași prezența a fost de 81,23%.
județul Iași, au fost organizate patru centre de examen, iar dintre cei 666 de candidați înscriși, 541 s-au prezentat pentru a susține proba. Un candidat a fost eliminat pentru tentativă de fraudă, iar 125 nu au participat la examen.
Miercuri, 21 august, urmează proba la alegere a profilului și a specializării, unde candidații vor putea opta pentru una dintre cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, Sociologie și Psihologie. Primele rezultate ale examenului vor fi afișate pe 26 august, până la ora 12:00, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, între orele 12:00 și 18:00. Rezultatele finale vor fi anunțate pe 30 august.
Pentru a promova examenul de Bacalaureat, candidații trebuie să îndeplinească mai multe condiții: să susțină toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, să obțină cel puțin nota 5 la fiecare probă scrisă și să aibă o medie de cel puțin 6 la probele scrise.
Subiectele de la Istorie
La subiectul al II-lea de la Istorie, candidații au avut de analizat un fragment din „Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova” de Ioan-Aurel Pop și Ioan Bolovan. Exercițiul 1 le-a cerut să identifice domnitorul Țării Românești menționat în text, iar exercițiul 2 să precizeze secolul la care se referă fragmentul. Exercițiul 3 a solicitat identificarea luptei din 1599 și menționarea unei consecințe descrise în text. La exercițiul 4, candidații trebuiau să extragă două informații referitoare la evenimentele din 1595. Exercițiul 5 a cerut formularea unui punct de vedere despre prevederile Tratatului de la Mănăstirea Dealu, susținut de două informații din text, iar exercițiul 6 a implicat argumentarea afirmației privind participarea românilor la acțiuni diplomatice în secolul al XV-lea printr-un fapt istoric relevant.
La subiectul al III-lea, candidații au avut de redactat un eseu de aproximativ două pagini despre evoluția politică a României în prima jumătate a secolului al XX-lea. În cadrul eseului, elevii trebuiau să prezinte un eveniment istoric la care românii au participat în 1918 pentru realizarea României Mari, să menționeze două Constituții ale României adoptate între 1920 și 1940 și să evidențieze un aspect legat de fiecare dintre acestea. De asemenea, ei trebuiau să precizeze o acțiune desfășurată în România între anii 1946-1947 și să formuleze un punct de vedere despre regimul politic instaurat în 1946, susținut de un argument istoric.
Subiectele și baremele pot fi găsite aici.
Publicitate și alte recomandări video