
Examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024, s-a încheiat joi, 4 iulie, odată cu desfășurarea ultimei probe, cea la alegere a profilului și specializării. Absolvenții de clasa a XII-a au avut de ales din zece discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie.
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, la nivelul județului, au fost prezenți 5.061 de candidați din totalul de 5.149 înscriși pentru această probă, adică 98,3%. Nu au participat 88 de candidați, iar niciunul nu a fost eliminat pentru tentativă de fraudă. Proba s-a desfășurat în 18 centre de examen organizate în județ.
Subiectele probelor la alegere
De exemplu, elevii care au terminat liceul la profilul uman au putut alege să susțină proba la Geografie. Aceștia au avut de rezolvat exerciții pe baza hărților Europei și României, identificând țări, capitale, unități de relief și analizând un grafic privind bilanțul natural al Europei între 1950 și 2015.
Pentru cei care au ales Biologia Vegetală și Animală, subiectele au inclus completarea unor exerciții, identificarea grupelor de plante și caracteristicile acestora, dar și rezolvarea unor cerințe complexe despre țesuturi și sistemul nervos la mamifere.
Citește și: Bacalaureat: Ce spun profesorii ieșeni despre subiectele la Limba română. „Sunt previzibile. Filosofia lor ar trebui regândită”
Candidații la proba de Anatomie au prezentat, printre altele, informații despre procesul de respirație, la subiectul al III-lea, în timp ce la Fizică, subiectele au inclus probleme de mecanică, termodinamică, producerea și utilizarea curentului continuu și optică. La Chimie, elevii au avut opțiunea de a alege între chimia organică și cea anorganică.
Elevii care au optat pentru Psihologie au avut de rezolvat cerințe bazate pe un text suport din Șerban Cioculescu, „Viata lui I.L. Caragiale”. La una dinter cerințe au avut de argumentat afirmația potrivit căreia „geneza caracterului debutează în copilărie în procesul învățării sociale pe căi foarte variate”.
Bacalaureatul în județul Iași
La proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie), desfășurată pe 2 iulie, au fost prezenți 4.998 de candidați din 5.074 înscriși (98,5%), iar la proba de Limba română, organizată pe 1 iulie, au participat 5.008 din 5.063 de candidați (98,91%). În ambele cazuri, un singur candidat a fost eliminat pentru tentativă de fraudă.
Rezultatele inițiale vor fi publicate luni, 8 iulie, până în ora 12:00. În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), afișarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.
Citește și: Bacalaureat: Subiecte de dificultate medie la Matematică și Istorie. „Nu este nicio legătură a matematicii cu partea practică”
Contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00-18:00, iar rezultatele finale vor apărea vineri, 12 iulie, în centrele de examen și online.
Pentru a promova examenul de Bacalaureat, un absolvent trebuie să susțină toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, să obțină cel puțin nota 5 la fiecare probă scrisă și o medie de cel puțin 6 la probele scrise.
Subiectul și baremul pentru fiecare probă din cadrul examenului de Bacalaureat pot fi găsite AICI
Publicitate și alte recomandări video