Baciu bogat și Baciu sărac de la USR. Două fronde politice cu solde diferite

vineri, 07 iunie 2024, 03:05
2 MIN
 Baciu bogat și Baciu sărac de la USR. Două fronde politice cu solde diferite

Fără să semene cu balada Miorița, povestea a doi consilieri locali de pe listele aceleiași formațiuni politice care i-a repudiat ulterior a plecat din același punct al alegerilor locale din 2020. Ambii au urmat trasee politice nu tocmai de lăudat, unul având mult mai mult de câștigat decât celălalt. Așa cum a început, povestea se încheie tot într-un punct comun: niciunul nu mai candidează pentru un nou mandat.

Ziarul de Iași a urmărit cazul celui mai cunoscut dintre ei, Cezar Baciu, și a relatat despre consecințele lipsei de inspirație a fostei conduceri USR-PLUS din 2020, care l-a pus pe un loc eligibil pentru Consiliul Local Iași. La doar câteva luni de la alegeri, consilierul a trecut de partea taberei PNL-PMP, votând bugetul orașului într-un moment crucial. Pentru asta a fost răsplătit cu funcția de viceprimar, un salt consistent de la o indemnizație lunară de 1200 de lei la una de 12.000.

Tot atunci, în mai 2021, USR i-a retras sprijinul politic, iar Baciu a contestat decizia în instanță ca să nu-și piardă funcția și, implicit, venitul. A fost nevoie de mai bine de doi ani pentru ca Organizației Județene a USR Iași să i se dea câștig de cauză. Potrivit ultimei declarații de avere, depuse la încheierea socotelilor cu Primăria Iași, în anul 2022 Cezar Baciu a avut un venit de 148,6 mii lei, obținut din activitatea de viceprimar.

 

Celălalt Baciu, Sebastian Baciu, ales consilier la Rediu împreună cu alți cinci colegi ai lui și ai primarului, a raportat pentru același an 2022 un venit obținut din indemnizația de consilier local ceva mai mare de 7700 de lei. Și el a decis să iasă din linia USR, devenind unul dintre contestatarii cei mai aprigi și cei mai vocali ai edilului în ședințele Consiliului Local Rediu. Asta a dus la excluderea lui din USR la sfârșitul lui 2022, decizie contestată de asemenea în instanță. Spre deosebire de tizul său de la municipiu, a câștigat și la Judecătorie, și în apel, la Tribunal. Prin urmare, Baciu de la Rediu poate să își ducă mandatul până la capăt, adică până în octombrie, pe când Baciu de la Iași a părăsit administrația astă-toamnă.


Amintim că alegerile locale din 9 iunie nu vor provoca o schimbare imediat după anunțarea rezultatelor finale, ci abia după împlinirea celor 4 ani de mandat, respectiv de la depunerea jurământului de către aleșii aflați acum în funcții.

CITIȚI ȘI: Cine este consilierul USR PLUS care a trădat pentru Chirica la votarea bugetului

CITIȚI ȘI: Iată loaza politician de la Iași: viceprimarul ”Cetății Culturii’” a picat bac-ul

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii