anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Baciu, viceprimarul trădător, face contestaţie. De ce i-au respins judecătorii primei instanţe apărarea!

GALERIE
Cezar_Baciu
 • Cezar_Baciu
- +

Meciul viceprimarului Cezar Baciu cu partidul din care a fost dat afară intră în prelungiri. După ce nu a reușit să-i convingă pe magistrații Tribunalului să anuleze decizia Biroului Național al USR de excludere din partid, Baciu își încearcă norocul în fața Curții de Apel. O nouă înfrângere ar echivala cu pierderea fotoliului din Palatul Roznovanu.

Cezar Baciu a fost exclus din USR pe 17 mai anul trecut, după ce a votat în cadrul Consiliului Local în favoarea bugetului municipiului, deși partidul se opunea variantei propuse de primarul Mihai Chirica. Votul dat în calitate de consilier i-a adus lui Baciu alegerea în funcția de viceprimar. Conform legii, pierderea calității de membru al partidului pe listele căruia a fost ales duce pentru un consilier local la pierderea mandatului. O săptămână mai târziu, Baciu se adresa Tribunalului, contestând decizia de excludere. El a considerat-o  nelegală și netemeinică, invocând faptul că i s-ar fi încălcat dreptul de apărare. Astfel, Baciu a precizat că a fost informat pe e-mail, în seara zilei de 14 mai, vineri, cu privire la faptul că în dimineața zilei de 17 mai, luni, urma să se ia în discuție excluderea sa din partid.

Faptul că urma weekend-ul nu i-ar fi permis lui Baciu să apeleze la o apărare calificată. Nu cunoscuse acuzațiile ce i se aduceau în partid, convocarea de a da relații în fața Biroului Național fiind astfel doar formală. Nu fusese efectuată nicio cercetare propriu-zisă și nici nu i se acordase un termen pentru pregătirea apărării. În plus, o eventuală excludere nu ținea de atribuțiile conducerii centrale a partidului, ci de cea a organizației locale din care făcea parte.

În fața judecătorilor, Baciu și-a explicat votul dat în favoarea bugetului local propus de conducerea Primăriei prin faptul că deliberativul local are obligația de a adopta bugetul localității în termen de 45 de zile de la adoptarea bugetului național, după o dezbatere de cel mult 10 zile. „Încălcarea obligaţiei imperative aflată în sarcina consilierilor locali de a vota bugetul în termenul de 10 zile de la luarea la cunoștiință a proiectului depus de executiv reprezintă o contravenţie care se sancţionează cu amendă între 3.000 și 5.000 lei. Încălcarea, în mod repetat, a dispoziţiilor referitoare la materia contravenţională duce la întrunirea elementelor constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu”, a apreciat Baciu.

Judecătorii nu i-au luat în considerare apărarea, pentru că nu avea legătură cu fondul cauzei

Explicațiile acestuia referitoare la motivele votului său nu au fost luate în discuție de magistrați, neavând legătură cu fondul cauzei. Cu referire la acesta, judecătorii au apreciat că lui Baciu i se acordase posibilitatea de a se apăra și chiar o și făcuse. Biroul Național al USR av

„Dreptul la apărare este pe deplin respectat dacă persoana în cauză este convocată la ședință, i se aduc la cunoștință faptele reprosate, i se permite a-și expune punctul de vedere, i se acordă dreptul la contestație împotriva sancțiunii aplicate. Or, după cum rezultă din actele depuse la dosar, toate aceste obligații au fost îndeplinite de către Biroul Național. Opțiunea reclamantului de a nu participa online sau fizic la lucrările ședinței Biroului Național și a nu-și expune apărările și punctul de vedere față de presupusele abateri aduse nu poate fi invocată ca motiv de nulitate a deciziei de sancționare. Este de observant și faptul că reclamantul nu invocă un motiv obiectiv care l-a împiedicat de a participa în orice mod, fizic sau online. la ședința Biroului Național în care au fost analizate și sancționate faptele sale”, au considerat magistrații.

Ei au remarcat și faptul că în ședința organizației locale a USR din 4 mai, înainte de ședința CL în care a fost supus la vot proiectul de buget, Baciu nu manifestase vreo poziție contrară celei a partidului. Ar fi avut ocazia atunci să explice de ce considera că bugetul trebuie votat. Contestația declarată de Baciu împotriva sentinței Tribunalului a fost înregistrată luni pe rolul Curții de Apel. Instanța urmează să stabilească primul termen al apelului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.